operativna akcija gold rush

Kroz fiktivni otkup zlata četiri Koprivničanca oprala 98 milijuna kuna

09:35h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage
Ilustracija // Foto: Ingimage

Sumnja se da su osumnjičenici kao odgovorne osobe trgovačkih društava, dio kojih se nalazi u Koprivnici, temeljem fiktivnih poslovnih odnosa hrvatskih, slovenskih i talijanskih trgovačkih društava prikazivali promet zlata i na osnovu njega tražili povrat poreza, te na taj način stečeni novac kroz fiktivna plaćanja prikazali kao zakonito stečen.

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko–križevačke, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu i u suradnji s policijom Republike Slovenije, dovršili su zajedničku operativnu akciju Gold rush, nad šestoricom hrvatskih i šestoricom slovenskih državljana, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pranja novca, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Četvorica privedenih su iz Koprivnice, jedan je iz Rijeke, a jedan iz Zagreba.

Hrvatski državljani, odgovorne osobe deset trgovačkih društava i dvije zadruge, s ciljem da ishode neosnovan povrat poreza na dodanu vrijednost, ispostavljali su lažne račune o prodaji lom zlata između tih trgovačkih društava, iako stvarne prodaje zlata nije bilo.

Lažno su prikazivali da su zlato u konačnici kupila tri trgovačka društva iz Rijeke i Zagreba čije su odgovorne osobe lažno prikazali da su prodali zlato dvama društvima u Italiji i jednom društvu u Sloveniji, pa su kao izvoznici deklarirali robu kao otpatke i lomljevine od zlata, koji se prilikom izvoza puštaju bez kontrole. Tako su ishodili izdavanje izvoznih carinskih deklaracija iako stvarni izvoz zlata uopće nije obavljen.

Ovim kaznenim djelima, temeljem fiktivnih transakcija u iznosu višem od 98 milijuna kuna, oštećen je državni proračun za više od 19 milijuna kuna.

Izvršenim pretragama kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila pronađena je i oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, računala, mediji za pohranu podataka, mobiteli i drugi predmeti. Također, pronađene su i oduzete četiri puške s tri optička ciljnika i dvije svjetiljke, cijev za kratko vatreno oružje, udarna igla za vatreno oružje, dva trotilska metka od 100 grama, 274 centimetra sporogorećeg štapina i 180 komada puščanog streljiva.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Pranje novca, Utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i predani su pritvorskom nadzorniku.