Financiranje geotermalnog projekta moguće i prije ulaska u EU

07:24h
0
Geotermana energetska stanica - ilustracija

Projekt iskorištavanja geotermalne energije kod Legrada došao je do stupnja u kojem osnivači tvrtke Geopodravina moraju odlučiti o načinu financiranja čitave zamisli. Da podsjetimo, taj se projekt sastoji od proizvodne bušotine izdašnosti do sto litara vode u sekundi i temperature 140 stupnjeva, zatim geotermalne elektrane, toplinske stanice s toplovodom i poduzetničke zone u kojoj bi se topla voda koristila umjesto nekog drugog energenta. Za sve to izrađena je Studija izvodljivosti, a u njoj su navedena i četiri moguća modela financiranja tog vrlo skupog projekta. Odabir trenutno najpovoljnijeg bio je razlog okupljanja osnivača Geopodravine, predstavnika Hrvatskog fonda za privatizaciju, INE, HEP-a, Podravke i Općine Legrad, a na sastanku u Ministarstvu gospodarstva bili su u ime Koprivničko-križevačke županije dožupan Darko Sobota te gospodarski pročelnik Marijan Štimac. Od posljednjeg doznajemo da bi dobrih vijesti o izvoru novca za geotermalni projekt moglo biti i prije nego Hrvatska postane članica Europske unije.

– Iako će se u budućnosti za takve energetske projekte moći koristiti strukturna sredstva, a to je od vremena kad Hrvatska uđe u EU, danas on ima takvu dokumentacijsku osnovu da bi mogao proći jednu neovisnu evaluaciju pri jednoj renomiranoj banci, što je procijenjeno i odlučeno da bi to bila EBRD-e, Europska banka za regionalni razvoj, koja onda, ukoliko bi i ona ocijenila da je taj projekt isplativ za sve korisnike i sudionike, bila jedan od mogućih kreditora toga projekta, pojasnio je pročelnik M. Štimac.

Stoga je svim osnivačima određen rok od 30 dana za odluku prihvaćaju li ili ne predloženi način financiranja projekta, a tada će biti održana i Skupština trgovačkog društva Geopodravina.

tekst: Radio Koprivnica