županijski prebjeg

Fištrović: U Skupštini sam podržao Korena, na izborima Kešera, ali nisam “žetončić” i hodam čiste duše

Mnogi ne znaju da sam nestranačka osoba. Iz SDP-a sam izašao još kada je aktualni predsjednik, Zoran Milanović, bio premijer. Dakle, prije otprilike pet godina. Ali i dalje simpatiziram SDP - kaže načelnik Gornje Rijeke

14:02h
0
Darko Fištrović promijenio je klupu u Županijskoj skupštini/Foto: Sanjin Bojić

Darko Fištrović, 42-godišnji načelnik Općine Gornja Rijeka, na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine postao je jedan od glavnih aktera. Naime, iako je član Kluba u kojem većinu ima SDP, podržao je Darka Korena i njegovu koalicijsku većinu te automatski na sebe prilijepio etiketu, kako se to u narodu voli reći, “žetončića”. Takva odluka iznenadile je mnoge, jer bi aktualni župan i bez njegove ruke imao većinu u Skupštini.

Međutim, kako nam je u razgovoru pojasnio Fištrović, takva odluka iznenaditi može samo one koji ga ne poznaju, jer otkad se bacio u političke vode, ljude ne dijeli prema stranci, već idejama i radu koji za sobom ostavljaju.

Mnogi nisu upoznati s činjenicom, a to se odnosi i na pojedine skupštinare, da on već dulje vrijeme nije član SDP-a, već nestranačka osoba.

– Iz SDP-a sam izašao još kada je aktualni predsjednik Zoran Milanović bio premijer. Dakle, prije otprilike pet godina. O razlozima ne bih, ali zato mogu reći da i dalje simpatiziram SDP i mislim da je imao najjaču listu pa mi je stoga i žao što nije dobio više mandata u Skupštini – pomalo nas je odgovorom iznenadio načelnik Gornje Rijeke.

S obzirom na to, pitali smo ga kako se onda odlučio dići ruku za vladajuću koaliciju, odnosno je li istina da je to napravio samo zato što uz pomoć Mreže drži načelničku fotelju u svojoj općini.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Ne, to nije istina. Podršku Mreže imam u Općini i to je istina, ali ja jednako dobro surađujem i s osobama iz drugih stranaka, jer kako sam već rekao, nije mi važno tko dolazi iz koje političke opcije. Sve odluke u Općini donosimo jednoglasno, svi znamo razmišljati svojom glavom i ništa nikome nisam dužan. Što se tiče podrške na Skupštini, jednostavno smatram da osoba koja je pobijedila i dobila najviše glasova ima pravo birati ekipu s kojom želi raditi – pojasnio nam je.

Kaže kako uoči sjednice nije pričao samo s Korenom, već sa svim političkim opcijama, ali o detaljima istih nije htio otkriti ništa.

– Samo ću reći da nisam od Korena ništa tražio. On je župan, dobio je najviše glasova i kao takav mislim da ima pravo voditi Skupštinu. Nema smisla nešto odugovlačiti, igrati igrice ili nešto slično, već se svi moramo primiti posla na dobrobit građana ove naše županije. Osobno, podržat ću sve projekte za koje ću smatrati da su dobri, ali ću i kritizirati sve ono što neće valjati. Točnije, neću kritizirati već ću pokušati naći i dati bolje rješenje – poručio je Fištrović.

Hoće li se njegove riječi pokazati istinitima vidjet ćemo s vremenom, ali isto tako bit će zanimljivo vidjeti hoće li Fištrović podržati Korenov proračun, s obzirom na šuškanja da će ga u tom slučaju izbaciti iz aktualnog Kluba.

– Iskreno, mislio sam da će me već sad izbaciti. Gledajte, to su sve moji prijatelji s kojima ću se ja i dalje družiti, sastančiti, a sad, hoće li me izbaciti – na to ne mogu utjecati. Što se tiče proračuna, prerano je govoriti o tome. Vidjet ćemo kakvi će biti projekti i tad ćemo biti pametniji. Sigurno neću podržati nešto s čime se neću slagati, a osobno ću se zalagati obnovljive izvore energije, jer je to moje područje, u to se razumijem i po istima je naša općina među najboljima – rekao je i dodao da je jedini cilj boljitak županije.

Foto: Sanjin Bojić
Darko Fištrović // Foto: Sanjin Bojić

Unatoč tome što je dao ruku “suprotnom” taboru, kaže da se ne osjeća “žetončićem”, a misli da nije ni iznevjerio svoje glasače.

– To ne mogu znati, ali nadam se da nisam. Uostalom, nije da se zamaram time i mogu me zvati kako god žele, jer ja znam da sam odluku donio savjesno i čiste sam duše. I dalje mogu popiti kavu sa svima, i dalje mogu hodati uzdignute glave i to je najvažnije – naglasio je.

Dodao je da je u dobrim odnosima s Kešerom, ali nije nam otkrio je li ga uoči sjednice obavijestio o svojim namjerama. Kaže da to pitamo njega.

– Eto, s Kešerom sam bio i jučer, ali nismo pričali o politici. Mi smo, mimo svega, dobri prijatelji i to ćemo ostati. Neće nas politika posvaditi – kratko je prokomentirao.

S obzirom na to da je sad u Skupštini dobrom prijatelju Kešeru okrenuo leđa, odnosno podržao Korena, za kraj smo upitali Fištrovića kome je dao svoj glas ne nedavno održanim izborima za župana.

– To nije upitno. Glasovao sam za Kešera. Radili smo zajedno i kampanju i uspjeli smo u našoj Općini iznenaditi Korena, koji je po prvi put u povijesti izgubio izbore u Gornjoj Rijeci. Bili bismo zadovoljni i s porazom manjim od sto glasova, ali uspjeli smo ga iznenaditi i pobijediti. Ali ne bih to miješao. Ono je bila jedna utakmica, ova je druga i tako to ide u životu – zaključio je Darko Fištrović.