NOVA KREDITNA ZADUŽENJA

Forjan o gradskom kreditu: To već spada u antologiju političke gluposti, Jakšić: Ministar Marić odobrenje ne daje po babi i stričevima, nego tablicama i brojkama

Rezultati pokazuju da znamo u kom smjeru idemo i da smo uspješni. Oko svakog prijedloga i plana dizati hajku nije fer, ali ostavljam da je to određeno sredstvo i vid političke borbe – poručio je gradonačelnik.

11:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Uz poštivanje epidemioloških mjera, obavezne maske i razmak, u dvorani Doma mladih jučer je održana 26. sjednica koprivničkog Gradskog vijeća.

Koprivnički Gradski vijećnici na dnevnom su redi imali 20 točaka od kojih su najzanimljivije bile one oko podizanja kredita Komunalca i Grada Koprivnice.

Većinom glasova Gradsko komunalno poduzeće dobilo je zeleno svijetlo za zaduženje od 12,5 milijuna kuna, a Grad za kredit od 10 milijuna kuna.

Komunalac će spomenuti iznos iskoristiti za izgradnju sportske dvorane Osnovne škole Đuro Ester. Kredit je na 15 godina. Otplaćivat će ga u 180 jednakih mjesečnih obroka. Dospijeće prve rate je 1. rujna 2021. godine.

Raspravu oko zaduženja Komunalca otvorio je HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan nezadovoljan što se pred vijećnike stavlja već potpisana odluka.

Foto: Ivan Balija
Ernest Forjan // Foto: Ivan Balija

– Prije par dana gledamo u medijima potpisivanje ugovora, kakvog ugovora, o čemu, nemamo pojma. Ovo nije prvi put praksa da se potpisuju ugovori za koje bi mi kao gradski vijećnici trebali davati jamstvo. Znači, bar se mogla pričekati ta nesretna sjednica gradskog vijeća i na toj nesretnoj sjednici se moglo staviti kao prijedlog, moglo se dati obrazloženje, napraviti rasprava, donijeti odluka. Iovako ionako imate većinu glasova i ne bi bilo nikakvih problema – pojasnio je Forjan zašto ne želi podržati ovakvu odluku. Dodao je k tome kako je riječ o dvije kontradiktornosti.

– Dižemo revolving kredit na godinu dana, a sad razgovaramo o iznosu kojeg ćemo otplaćivati do 2036. godine. To već sad spada u antologiju političke gluposti. I to su neke stvari koje se nama više ne bi smjele događati, prvenstveno da čitamo u medijima što i kako trebamo glasati o odlukama koje su donesene – poručio je Forjan.

Na njega se nadovezao Goran Kovačić (HDZ) koji je zatražio pojašnjenje zbog čega se diže kredit na 12,5 milijuna kuna, a mediji pišu o iznosu od 9,7 milijuna. Zanimalo ga je gdje će završiti ta razlika s obzirom da je rečeno kako će dvoranu opremati država.

Nezavisnog vijećnika Antonia Grgića također je zasmetala netransparentnost, no još ga je više zasmetalo što se kod planiranja projekta nije konzultiralo građane s obzirom da je riječ o najgušće naseljenom djelu grada.

– S tim projektom se gubi veći dio kvartovskog igrališta. Za to sam da se dvorana napravi, ali predlagao sam da se ona djelomično ukopa, da se igralište sačuva. Uzeli smo jedan prefabricirani projekt koji se seli iz grada u grad, a koji teško da će donijeti kvalitetu unutar kvarta – poručio je Grgić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na vijećničke primjedbe kazao je da ne vidi što je u cijeloj priči netransparentno. Nije želio ulaziti u ono što je koji medij objavio.

Foto: Ivan Balija
Gradonačelnik Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Procijenjena vrijednost radova bila je 9,7 milijuna kuna. Na javnoj nabavi prošla je ponuda od 10,5 milijuna kuna plus PDV. Ako do najavljenog opremanje škole od strane države ne dođe, mi ćemo se presložiti. Pratimo javne nabave, gledamo ponude, negdje ode ispod procijenjene vrijednosti, negdje iznad, ali s obzirom na stanje u građevinskom sektoru, možemo očekivati da će nam neki projekti biti iznad procijenjenih vrijednosti jer tržište tako funkcionira – pojasnio je Jakšić te dodao kako o tim stvarima ne odlučuje sam.

– Dobio sam povjerenje da provedem viziju sa svojim timom, no ne pada mi na pamet da se petljam u posao pročelnika Punčikara ni Nataše Tetec. Rezultati pokazuju da znamo u kom smjeru idemo i da smo uspješni. Oko svakog prijedloga i plana dizati hajku nije fer, ali ostavljam da je to određeno sredstvo i vid političke borbe – poručio je gradonačelnik.

Dolazi nam nova europska omotnica, naglasio je Jakšić.

– Ako ćemo moći povlačiti europska sredstva i ako će to značiti da ćemo putem morati dizati kredite, to ćemo i raditi jer želimo da Grad ide dalje – istaknuo je gradonačelnik. Što se tiče tajminga i netransparentnosti poručio je.

– Dan gore, dan dolje, radovi se mogu pokrenuti sad, a biti plaćeni s konta Grada kasnije. Vjerujem da imamo ekipu koja zna kako to hendlati kroz gradske financije. Za sve takve odluke moramo dobiti odobrenje ministra Zdravka Marića koji ih ne daje po babi i stričevima nego tablicama i brojkama, a Grad Koprivnica uvijek je bio u gabaritima tablica i brojeva – objasnio je Jakšić.

Kako projekt dvorane izgleda ili ne izgleda gradonačelnik prepušta struci, no projekti koji se ukapaju u zemlju su puno skuplji model, poručio je kratko.

Odluku o davanju suglasnosti i jamstva za zaduženje Komunalcu podržalo je 12 vladajućih, dok je devet oporbenih ostalo suzdržano.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kod izglasavanja odluke o zaduživanju Grada za 10 milijuna kuna, rasprava je izostala, a podržalo ju je 11 vladajućih ruku dok je protiv bilo deset oporbenih vijećnika.

Odlukom je Grad dobio dozvolu za dizanje kratkoročnog revolving kredita od 10 milijuna kuna kod Privredne banke uz rok otplate od 12 mjeseci, a koristit će se za održavanje tekuće likvidnosti.

Kakvo je stanje u gradskoj blagajni gradonačelnik je objasnio na početku sjednice.

– Kad imamo zakonsku osnovu da uzimamo jednogodišnje kredite koje možemo vezati uz europske projekte to ćemo raditi jel drugačije ne možemo funkcionirati. U ovoj godini Grad Koprivnica ima u provedbi 20 milijuna kuna europskih projekata. Udio europskih sredstava koje bi nam trebala transferirati resorna ministarstva je 14,4 milijuna kuna. Do današnjeg dana za ovogodišnje EU projekte smo s konta resornih ministarstava dobili 700 tisuća kuna, a do sada smo već za tih 20 milijuna uplatili 11 milijuna, znači 13,5 nam je ostalo visjeti u zraku. Plus toga, na one stare koje smo završili prošle godine, ostalo je još za naplatiti četiri milijuna kuna koje ćemo dobiti, ali nismo ih dobili. Tako to danas funkcionira – rekao je Jakšić te dodao da na ovaj način funkcionira veći broj jedinica lokalne samouprave.

čitam...