velika obljetnica

FOTO 30 godina Munja i preuzimanja karaule u Botovu, Šaulić: Pregovori na mostu trajali su osam sati, dočekala nas je prestrašena JNA, hrpa oružja i streljiva, sve je bilo minirano

Danas je u karauli svečano obilježeno 30 godina od toga događaja, ali i 30 godina od osnutka Munja, koje su ustrojene na ideju tadašnjeg zapovjednika Policijske stanice Koprivnica Krešimira Papca

20:49h
0
Foto: Vedran Tkalec

Mnogi Podravci ne znaju da se na današnji dan prije 30 godina u blizini Šoderice odvijala prava mala drama. Malobrojni Koprivničanci, okupljeni u tada tek formiranu Jedinicu za posebne namjene “Munje”, pregovarali su s JNA o preuzimanju karaule u Botovu. Pregovori su trajali više od osam sati i u 4.16 ujutro, Munje su mirnom predajom preuzele taj prostor.

Tim povodom danas je u spomenutoj karauli svečano obilježeno 30 godina od toga događaja, ali i 30 godina od osnutka Munja, koje su ustrojene na ideju tadašnjeg zapovjednika Policijske stanice Koprivnica Krešimira Papca. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Borislav Šaulić, koji se prisjetio spomenute večeri.

Pregovore vodili na mostu, u karaulu ušli u 4.16 sati ujutro

Kaže kako su razgovore s tadašnjim zapovjednikom JNA, gospodinom Opačićem, vodili upravo on i Papac, a preuzeta karaula bila je prvi vojni objekt na prostoru bivše općine Koprivnica, koja je bila preuzeta od strane hrvatske policije.

Borislav Šaulić, prvi zapovjednik Munja // Foto: Vedran Tkalec

– Pregovori su se vodili gore na mostu i trajali su osam-devet sati. Oni su vjerojatno imali informacije što im se sprema, pa je taj zapovjednik u četiri ujutro pozvao desetare gore. Došla su dvojica i pitao ih je, dečki ratujemo ili predajemo objekt? Naravno, to je bilo više u šali, jer je on ranije odlučio što će biti, odnosno da će mirno predati karaulu. To se i dogodilo točno u 4.16 sati ujutro, 16. rujna 1991. godine – prisjeća se Šaulić.

Ušli su na prostor karaule s kombijima i dočekala ih je prestrašena vojska.

Prestrašena JNA i hrpa pronađenog oružja i streljiva

– Bili su u strašnom strahu, pogotovo dok su nas vidjeli u maskirnim uniformama. Bilo ih je 20-ak, jer su neki već prije bili pobjegli. Stavili smo ih u kombi, odvezli u hotel, tamo su dobili civilnu odjeću, novac, karte za vlak i otišli su iz Koprivnice svaki svojim putem. Mislim da smo bili i više nego korektni – priča nam zapovjednik Munja.

Foto: Vedran Tkalec

Međutim, u karauli nisu pronašli samo prestrašene vojnike, već i hrpu oružja i streljiva.

– Pronašli smo četiri bestrzajna topa, dva kontejnera s oružjem, kamione, streljivo. S tim smo naoružali jedinicu, topove smo odvezli na položaje oko vojarne i time smo se pojačali. Nakon toga, očistili smo cijelo područje, razminirali most, razminirali objekt, jer je sve bilo minirano. I nakon par dana smo se preselili ovdje i boravili tu sve do 1992. godine. Tada se počela formirati vojska, nije više bilo potrebe za nama, ali svi smo mi bili i dalje na bojištima, sve do kraja rata – prisjetio se Šaulić, prije nego se na proslavi pridružio kolegama.

Munjevita, uspješna i učinkovita Jedinica
Krešimir Papac // Foto: Vedran Tkalec

Među njima bio je i već spomenuti Krešimir Papac, nekada prvi čovjek koprivničke policije, koji je imao veliku ulogu u osnivanju ove Jedinice za posebne namjene.

– U onim vremenima shvatili smo da trebamo jednu ovakvu postrojbu, koja će biti stvarno munjevita, uspješna i učinkovita. U to vrijeme vi ste bili najsposobniji pripadnici koprivničke policijske postaje, najobučeniji, najeduciraniji i pokazali ste volju da budete pripadnici Munja. Dokazali ste se na terenu, ratištima, ali i ovdje kada je trebalo hitno intervenirati. Vi ste perjanica ove države tako dugo dok ste živi – obratio se Papac prisutnima članovima bivše Jedinice.

Član Munja bio je i današnji načelnik PU koprivničko-križevačke, Miroslav Puž.

Kroz Munje prošlo 37 vojnika
Foto: Vedran Tkalec

– Emocije su prisutne iako je prošlo 30 godina. Premalo se zna o našoj ulozi u tim vremenima i drago mi je da dostojanstveno obilježavamo ovaj dan. Jedinici je prva baza bila u lovačkom domu na Koprivničkim Bregima, nakon preuzimanja ove karaule preselili smo se ovdje i djelovali do ljeta 1992., kada smo prešli u postaju – prisjetio se Puž i dodao da je kroz Jedinicu prošlo 37 ljudi.

Obilježavanju ove obljetnice prisustvovali su i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, odnosno dožupan Ratimir Ljubić, koji je u to vrijeme bio i pričuvni policajac. Zahvalili su okupljenim Munjama na svemu što su napravili za grad, županiju i Hrvatsku i zaželjeli im još mnogo ovakvih okupljanja.

Munje osnovane u srpnju 1991. godine, u ratu su izgubili dva pripadnika

Kao što smo napisali, prvi zapovjednik Munja bio je Borislav Šaulić, ustrojeni su na inicijativu Krešimira Papca, a ime im je dao Mladen Ružman. Osnovani su krajem srpnja 1991. godine.

– Naime, tadašnja policijska postaja obavljala je svakodnevne policijske zadaće te davala ispomoć postajama iz Pakraca, Lipika, Daruvara i okolnih mjesta. U to vrijeme zaredale su i uzbune i tadašnji je sustav bio neadekvatan pa smo odlučili osnovati manju postrojbu od 30-ak ljudi, koja je bila spremna djelovati vrlo brzo.  Tadašnja JNA je još uvijek bila prisutna u vojarni i karaulama pa je Jedinica bila angažirana na blokadi vojarne, skladišta u Crnoj gori i drugih vojnih objekata – upoznao nas je s Munjama zapovjednik Šaulić.

Osim u Koprivnici i okolici djelovali su u borbenim aktivnostima na području zapadne Slavonije te osiguravali dostavu streljiva i hrane iz Podravke po svim ratištima.

– Kasnije je jedinicom zapovijedao Željko Čubrić, a zadnji zapovjednik je bio Damir Đurašin. Jedinica je rasformirana krajem 1992. godine, a dobar dio je nastavio u specijalnoj jedinici Ban, osnovanoj 1993. godine, nakon uspostave PU koprivničko-križevačke. U ratu su nam poginula dva pripadnika, kasnije ih je preminulo još devet – zaključio je Šaulić.

Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec