- Oglas -

Potaknuta dugogodišnjim radom posvećenim održivom razvoju zajednice, posebno na području gospodarenja otpadom, i to kroz Udrugu UZOR HR, koprivnička poduzetnica Sonja Hlebar, u suradnji s partnericom Danijelom Glavosek Kovačić, pokrenula je start-up. Krenule su u izradu prve koprivničke računalne igre kojoj je tema gorući, globalni problem – zbrinjavanje otpada.

Uz kreatorice, u razvojnom je timu  i troje mladih inovatora, programera. Oni su Martin Kolarić, Ivan Ivanović te Filip Stojić te već mjesec i pol dana pod krovom koprivničkog Poduzetničkog inkubatora intenzivno rade na demo verziji.

Igrica nosi naziv – Adventures of Eco.

- Oglas -

– Osim što je zabavna, igrica je i edukativna jer će djeca predškolske i školske dobi učiti o kružnom toku otpada, pravilnom prepoznavanju i razvrstavanju, recikliranju, važnosti zaštite okoliša i individualnoj odgovornosti svakog pojedinca koji svakodnevno taj otpad proizvodi. Kroz moderne i zabavne zadatke, djeca će se, kao heroji koji spašavaju Planet od čudovišta od otpada, upoznati sa svim procesima na području gospodarenja otpadom – objasnila je S. Hlebar.

Aplikacija igrica
Sonja Hlebar // Foto: Ivan Brkić

Igrica je zamišljena tako da bude avanturistička, ali istovremeno i da utječe na razmišljanje i ponašanje djece u stvarnom svijetu, kada je riječ o ekologiji.

– Trenutno se izrađuje demo verzija koja bi trebala biti dovršena krajem veljače. Plan je testirati ju uz pomoć 300-tinjak učenika koji će ju zaigrati. Sastojat će se od više svijetova… Tu je šuma, more, tvornica za reciklažu i odlagalište otpada – objašnjava S. Hlebar.

Ova igrica bit će za djecu i mlade od sedam do 15 godina, no u svakom slučaju, moći će ju zaigrati tko god poželi i voli ovaj način zabave.

– Moći će se igrati na mobitelima, tabletima, ali i računalima. Bit će besplatna. Super napreduje, ide sve po planu. Nije jednostavno kao što se možda na prvu čini jer je tu uključena gaming industrija, edukacija, hijerarhija otpada… – kaže S. Hlebar.

Ideja je nastala još prije pola godine, a podršku u ostvarenju pružio je koprivnički Poduzetnički inkubator.

– Ljudi koji imaju ideju, trebaju i mjesto da je mogu ostvariti. Mi smo tu da ih usmjerimo, da saznaju u kojem smjeru moraju ići, kako pristupiti svakom koraku razvoja. Sugeriramo, savjetujemo, razvijamo tu ideju da bismo na kraju dobili konačni proizvod koji će se isplatiti – kazala je Martina Golčić, direktorica Poduzetničkog inkubatora.

Aplikacija igrica
Igrica bi trebala biti gotova krajem veljače // Foto: Ivan Brkić

Već na samom početku, ekipa koja uzrađuje ovu igricu, odlučila je testirati prve obrise tako da su ju pokazali koprivničkim osnovnoškolcima. Reakcije su ih iznenadile.

– Očekivali smo da će komunikacija biti poprilično zanimljiva, ali smo se iznenadili koliko su oni iskusni u tom svijetu igara. Imali su puno ideja. Dali su nam zapravo do znanja u kojem smjeru moramo ići. Tek smo u početnoj fazi. Razrađujemo priču, likove… Dali su nam do znanja da žele da igrica bude dinamičina i izazovna – pričaju nam Ivan Ivanović i Martin Kolarić.

Aplikacija igrica
Martin Kolarić ima pune ruke posla // Foto: Ivan Brkić

I za njih je to veliki izazov, no dobro su se snašli s obzirom na to da i oni sami znaju kako svijet igrica funkcionira i što bi moglo privući željenu publiku, u što većem broju.

– Kao nekadašnji strastveni gejmeri znamo prepoznati što igrica treba imati da bude interesantna. Dobro funkcioniramo kao tim, uvažavamo prijedloge jedni drugih. Svaki ima svoju ulogu i točno zna što mora raditi – kažu nam.

Također, nadaju se pronaći i investitora koji će biti spreman uložiti u daljnji razvoj ove igrice. Zainteresiranih već ima.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime