U blizini dječjeg igrališta

FOTO Američki staford napao dva malena shi-tzua koji su s vlasnicima bili u šetnji, Petar Gazdek: Imamo sreće što nije izgrizao suprugu i mene

Pozvali smo i policiju, ispričali smo im što se dogodilo. Zaista su korektno postupili, a vlasnici psa su prihvatili odgovornost i da su krivi. Sada nećemo podizati tužbu, nije nam to cilj, ali ako ga vidimo još jednom bez brnjice, reagirat ćemo, kazala je Nataša Gazdek.

18:00h
0
Ozljeđeni pas
Rino je stradao u napadu američkog staforda // Foto: Ivan Brkić

Obitelj Gazdek iz Koprivnice ni slutila nije da će se uobičajena, svakidašnja šetnja s njihovim mezimcima, Rinom i Arnijem, malenim shi-tzuima pretvoriti u pravu noćnu moru.

Na njihove ljubimce koji su bili na povodcu, nasrnuo je američki staford koji se u tom trenutku, dok su oni prolazili, nalazio bez nadzora vlasnika u neposrednoj blizini.

I da stvar bude gora, slobodno je šetao po dječjem igralištu!

– Išli smo našom uobičajenom rutom. Od doma, prema gimnaziji, pa do Miroslava Krleže i do ulice Vinka Vošickog, kroz onaj mali prolaz za koji svi dobro znaju kada idu Krležinom. Vidio sam tog psa na negdje tri metra od nas. Odmah sam svojeg psa privukao k nozi. U tom trenutku, ovaj je pas već bio na mojem psu, uhvatio ga je i počeo gristi. Odmah sam reagirao, nasrnuo malo agresivnije na staforda i u tom trenutku sam ga zbunio, pustio ga je pa sam psa brzo uzeo u naručje. No, on tu nije stao pa je odmah krenuo napadati drugog psa kojeg je vodila supruga. No, i ona je dominantno prema njemu nastupila i uspjela spasiti drugog psa od napada – ispričao nam je Petar Gazdek.

Vrlo brzo na mjestu događaja pojavio se i vlasnik spomenutog psa koji je bio šokiran s događajem te mu je uspio staviti povodac i odvući ga u dvorište. Inače, vlasnici tog američkog staforda žive stotinjak metara od spomenutog igrališta.

Ozljeđeni pas
Foto: Ivan Brkić

– Brzo smo našeg psa odvezli veterinaru gdje je zbrinut, ozlijeđena mu je noga. Vlasnicima je zaista bilo krivo, ispričali su se te nam rekli da im je pas pobjegao iz dvorišta. Rekli su nam da su i spremni snositi troškove liječenja. No, nama zaista u cilju nije pokretati tužbe, već samo ovime želimo upozoriti vlasnike takvih vrsta pasa, koji se kategoriziraju kao opasni, da moraju paziti na njih, ne voditi ih bez povodca ili brnjice. Možda je nezgodno reći, ali sreća u nesreći je ta da je samo stradao naš pas jer smo to mogli biti moja supruga ili ja. Ne daj Bože da se tamo igralo neko dijete. Ne želim ni zamisliti što se moglo dogoditi – rekao je P. Gazdek.

Posebno su zgroženi ovime što im se dogodilo zato što svoje kućne ljubimce šeću već šest godina svakodnevno i to dva puta na dan te je do sad uvijek bilo sve u redu.

– Iskreno, u šoku smo. Nismo cijelu noć spavali. Strah nas je uopće i krenuti u šetnju opet opušteno. Bilo bi dobro kad bi možda nadležni mogli reagirati, veterinarska inspekcija ili policija, da obiđu malo kvartove po gradu pa vide na koji način se psi šeću i kako su zbrinuti. Ne da se kažnjava, nego da se upozori. Pozvali smo i policiju, ispričali smo im što se dogodilo. Zaista su korektno postupili, a vlasnici psa su prihvatili odgovornost. Sada nećemo podizati tužbu, nije nam to cilj, ali ako ga vidimo još jednom bez brnjice, reagirat ćemo – kazala je Nataša Gazdek.

Također, Dražen Laljek, glasnogovornik PU Koprivničko-križevačke potvrdio nam je prijavu slučaja.

Ozljeđeni pas
Foto: Ivan Brkić

Inače, Pravilnik o opasnim psima kaže da je opasan pas bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede, uzgajana ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom te pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja.

Prema starom izdanju zakona bile su točno propisane pasmine koje moraju nositi brnjice kada su u šetnji i ta se radilo o dobermanima, američkim stafordskim terijerima, bullterijerima, pit bull terijerima, rotwailerima, dogama, njemačkim i belgijskim ovčarima, japanskim borilačkim psima, japanskim špicevima, mastifima, šarplanincima i njihovim križancima. Iznimka su bili napuljski mastifi i bordoške doge, koji su morali biti na uzici, ali ne i s brnjicom.

Važno je istaknuti da građani mogu ako primijete psa bez nadzora ili u šetnji s vlasnikom bez povodca, reagirati tako da slučaj prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji, ured Koprivnica i to na broj telefona 048 674 545. Također, mogu doći osobno podnijeti prijavu i to na adresu Matije Gupca 2. Slučaj mogu evidentirati i fotografijom. Nadležni će nakon dojave reagirati izlaskom na teren.