Što nedostaje ugodnome boravku, uz vašu kutnu garnituru punu mekih jastuka s velikim televizorom smještenim ispred vas i slatkim, recimo, keksićima na tanjuriću, sve to dok ste zaogrnuti najmekanijom dekicom u galaksiji?

Naravno, nedostaju mirisne svijeće.

Trgovine su ih pune. Nudi se, karikirajmo, stotinu komada za par kuna. Nisu loše, vjerojatno. Ali, zar nije bolje kupiti ručno izrađene, domaće proizvode vaše sugrađanke, možda susjede?

Nudi ih Anja Čančar, mlada Križevčanka koja se u ovaj posao bacila u veljači prošle godine. Krenulo je kao eksperiment, prisjeća se, da bi već dva mjeseca kasnije razradila detaljan plan izrade i prodaje, otvorila stranicu na Instagramu i pokrenula obrt.

– Moje mirisne svijeće u usporedbi s kupovnima? Mislim da činjenica kako sve svijeće radim sama, od početka do kraja, dovoljno govori o usporedbi s kupovnima. Ne želim ničiji rad omalovažavati, ali smatram kako sve kupovne svijeće idu na masovnu proizvodnju pa im samim time nije posvećeno pažnje koliko je u mom slučaju – smatra Anja.

Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
“Moj početak izrade svijeća izgledao je, blago rečeno, grozno.” // Foto: Ivan Balija
“Moj početak izrade svijeća izgledao je, blago rečeno, grozno. Zamislite sljedeći scenarij…”

Proces nastanka svijeća teče ovako. Parafin se topi, dodaje eterično ulje i na kraju ulijeva u limenku. Pritom valja paziti na gramažu parafina i temperaturu u nekoliko aspekata – točka rastapanja, ulijevanja ulja, dodavanja stearina i temperatura ulijevanja u limenke. O jačini ulja ovisi i količina, nastavlja Anja, pa samim time i miris koji se osjeti kada svijeća gori.

Moj početak izrade svijeća izgledao je, blago rečeno, grozno. Zamislite sljedeći scenarij: podrum, peć na drva, reciklirani parafin, stara posuda i nimalo znanja. Moje su vještine daleko napredovale u ovih godinu dana. Sada već od oka znam kolika je temperatura, koliko mi je kapljica ulja potrebno i koji mi parafin uopće odgovara – prepričava kreativna Križevčanka, navodeći kako je parafin ključan u izradi, a koristi i limenke kao spremište svijeća te pamučne stijenke, eterična ulja i dodatak svijećama, odnosno poveznicu mirisa i parafina – stearin.

Mediteran (lavanda i ružmarin), Amber (ylang-ylang i limun) i Robust (ruža i sandalovina) tri su prve svijeće, tri kombinacije koje je kreirala. S obzirom na to da su pokazale potencijal, odlučila je izraditi i svima poznate mirise, kao što su bor, trešnja, nar i cimet, povezane s narančom i jabukom.

– Stvarno je teško odrediti mjesečnu brojku. Unazad par mjeseci, koliko se bavim izradom, znalo se dogoditi da na mjesečnoj bazi prodam dvije svijeće ili da u istome danu dobijem poruke i narudžbe od 15 do 20 svijeća. Stvarno ovisi o raspoloženju, ali i o načinu na koji ih ljudi troše. Ako im se svide, a brzo ih potroše, obično se jave i naruče dvije ili tri kako bi imali zalihu – svjedoči Anja, rekavši kako se, ukoliko je svijeća od jednoga mirisa, potrudi napraviti je jačom jer nema par kojim bi je nadopunila.

Cijena mirisne svijeće ovisi o tome je li riječ o redovnoj prodaji ili limitiranom izdanju.

Osim na početku spomenutih sugrađana, koji kažu kako rado kupuju Anjine svijeće jer je u pitanju domaći proizvod, šalje ih u, na primjer, Zagreb i Varaždin. Prvi je kupac bila djevojka iz Zadra. I danas, priča nam Anja, redovno naručuje iščekujući nove verzije.

Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
“Znalo se dogoditi da na mjesečnoj bazi prodam dvije svijeće ili da u istome danu dobijem poruke i narudžbe od 15 do 20 svijeća.” // Foto: Ivan Balija

– Zapravo, naglasila bih kako je finalan proizvod rad Križevčana. Moja dizajnerica, inače Križevčanka – koja još uvijek radi u privatnosti pa je nećemo izlagati javnosti – stvarno svaku moju želju ostvari, vizual ispada i bolje no što je zamišljeno. S njom surađujem od samoga početka i tako namjeravam nastaviti. Kliknule smo s izradom dizajna na prvu, sada mi ne treba puno kako bih joj prezentirala što želim. Sve moje želje usliši u najkraćem mogućem roku. S druge strane, isto tako Križevčani tiskaju dizajn u smislu etikete. Izuzetno su susretljivi i odgovorit će na mail i usred noći, kao i dizajnerica, uvijek su dostupni i dosad smo imali korektnu suradnju. Drago mi je reći da se cijela ta proizvodnja odvija na našem području i da nemamo “strance” na proizvodu – kaže Anja koja svijeće radi samostalno jer uživa u redu i miru, vlastitoj organizaciji u kojoj nošenjem i rezanjem parafina pomaže njezin dečko.

Koja je, pak, cijena Anjinih mirisnih svijeća? Pa, ovisi je li primjerak u redovnom ili limitiranom izdanju. Dok svijeće u redovnoj prodaji odlaze po 24 kune, za limitirana ćete izdanja izdvojiti četiri kune više. Postoji, usto, i opcija refilla, dopunjavanja stare limenke u dobrome stanju, što će vas koštati 20 kuna.

Trenutno obrt, odnosno izrada svijeća pokriva sama sebe. Još se uvijek dogodi da ja potpomažem obrtu , ali to je u relativno mladom stadiju pa sam zadovoljna načinom na koji funkcionira – tvrdi Anja, istaknuvši kako se trudi da svijeće uvijek budu friške za kupce, ne starije od tjedan dana.

Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Trenutno obrt, kaže nam Anja, pokriva sama sebe.  No, dogodi se da mu ona potpomaže, s obzirom na to da je riječ o početnome stadiju // Foto: Ivan Balija

Glede budućnosti, detaljni planovi zasad nisu razrađeni. Odgovara joj biti na stalnome poslu, u osiguranju, osam sati, a nakon toga provesti vrijeme uz hobi. Još je to jedan dokaz da njezine mirisne svijeće sadrže i dozu ljubavi, pa i razlog više za kupovinu homemade proizvoda.

– Možda jednoga dana odlučim nešto više postići sa svojom malom proizvodnjom, no sada sam zadovoljna kako stvari teku – zaključuje Anja.

Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Prvi korak: Narezati parafin // Foto: Ivan Balija
Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Drugi korak: Uzeti točno određenu količinu // Foto: Ivan Balija
Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Treći korak: Otopiti parafin i dodati eterično ulje // Foto: Ivan Balija
Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Četvrti korak: Naliti parafin // Foto: Ivan Balija
Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
O jačini ulja ovisi i količina, nastavlja Anja, pa samim time i miris koji se osjeti kada svijeća gori. // Foto: Ivan Balija
Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Anja Čančar // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija