Projekt napreduje

FOTO Bajkovita Križnica postat će središte turizma u Pitomači, pogledajte kako će izgledati moderni centar s turističkim sadržajima

Križnica je naselje u općini Pitomača koje je po mnogočemu specifično. Nalazi se na svojevrsnom otoku s obzirom na to da se s hrvatske strane do nje može samo skelom ili pješačkim mostom, a okruženo je Dravom i leži u prekrasnom prirodnom krajoliku.

10:02h
0
Foto: pitomaca.hr

Općina Pitomača blizu je ostvarenju više od 16 milijuna kuna vrijednog projekta kojim bi Križnica postala središte turizma općine Pitomača.

Projekt ”Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”, čiji su partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Općine Pitomača, s 92 od mogućih 100 bodova prošao je fazu provjere prihvatljivosti te je upućen u treću fazu koja se odnosi na provjeru izdataka.

Podsjetimo, Križnica je naselje u općini Pitomača koje je po mnogočemu specifično. Nalazi se na svojevrsnom otoku s obzirom na to da se s hrvatske strane do nje može samo skelom ili pješačkim mostom, a okruženo je Dravom i leži u prekrasnom prirodnom krajoliku.

Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bit će smješten na području značajnog krajobraza Križnice, ekološke mreže Natura 2000 i Regionalnog parka Mura-Drava. Kroz provedbu planiranih aktivnosti rekonstruirat će se stara zgrada karaule, u kojoj je kasnije bila smještena i područna škola, te će se opremiti Centar, urediti perivoj, uspostaviti poučne pješačko-biciklističke staze, opremiti istraživačka stanica te kreirati rekreativno-turistički sadržaji.

Foto: pitomaca.hr

Uređenjem prostora Centra, kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način, pripremom i provedbom edukativnih radionica i programa škole u prirodi te kroz aktivnosti usmjerene na promociju odredišta prirodne baštine promicat će se zaštita, valorizacija, edukacija i održivo upravljanje Centrom. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.

Plan je da se izgradnjom Centra za posjetitelje Križnica sa svim popratnim sadržajima uspostavi turistička infrastruktura za veliki broj posjetitelja i da se stvori prepoznatljivo turističko odredište Virovitičko-podravske županije.

Projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača.

Foto: pitomaca.hr
Foto: pitomaca.hr
Foto: pitomaca.hr