franjo komarica u koprivnici

FOTO Banjalučki biskup posjetio Koprivnicu i sastao se s predstavnicima Grada i Županije: Ovaj susret s vama je buđenje nove nade

Predstavljanje knjiga održat će se tako u 18 sati, u Gradskoj vijećnici, a netom prije toga održat će se Sveta misa u koprivničkoj župnoj crkvi sv. Nikole.

18:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Susret je upriličen u Gradu Koprivnici // Foto: Matija Gudlin

U službeni posjet Koprivnici danas je doputovao banjalučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica.


Povod njegova dolaska je predstavljanje knjiga, točnije, knjige pod nazivom Ljubav.Sila.Domišljatost.Skidanje maski, kojoj su autori biskup Komarica i njemački katolički novinar Winfrieda Gbureka, potom knjige koja nosi naslov Prešućivani zločin te knjige ‘Briševački mučenici’.

Tako je u prostorima Grada Koprivnice održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i predstavnici župa s područja grada.

– Ovaj nam je susret prilika da popričamo i razmijenimo iskustva te da čujemo kako žive naši Hrvati u banjalučkoj biskupiji te na koji bi način mogli surađivati. Smatram da je naša dužnost da pomognemo našim ljudima, našim Hrvatima koji žive na području upravo te biskupije – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Foto: Matija Gudlin
Banjalučki monsinjor Komarica //Foto: Matija Gudlin

Banjalučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica u svojem je govoru istaknuo da ovo nije njegov prvi dolazak u srce Podravine, ali da je prvi puta u na susretu u Gradu.

– Ovo je kuća u kojoj vidim da se razmišlja i radi puno toga dobroga za dobrobit građana, ali ne samo stanovnike grada već i cijele županije. Drago mi je da sam u vama susreo ljude koji se ne zadržavaju samo u granicama svojeg grada i županije, nego imate otvoreno srce i za vaše sunarodnjake koji se nalaze u egzistencijalno neizvjesnoj situaciji. To su Hrvati u susjednoj zemlji Bosni i Hercegovini. I prijeti im fizičko iskorjenjivanje. Mi kao Hrvati smo isto članovi Europske Unije, a od te iste smo ostavljeni na cjedilu. Zahvalni smo i za najmanju pomoć. Nećemo odustajati, kucamo na mnoga vrata. I ovaj današnji susret s vama jest buđenje nove nade, ne samo za nas dvojicu nego za sve one koji znaju za naš susret. Ovo je za nas jedan novi plamen nade – kazao je monsinjor Komarica.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Upravo zbog te loše situacije i slike Hrvata o kojoj je monsinjor Komarica govorio, Koprivničko-križevačka županija izdvojila je 120.000 kuna pomoći za obnovu kuće jedne obitelji u Bosanskoj Posavini, u kojoj živi Hrvatska obitelj.

– Oni bi tamo željeli ostati, nemaju namjeru odseliti. Zato nam je želja da barem simbolično pomognemo i tako ukažemo na taj loš položaj Hrvata u BiH. Nadam se da će to kasnije prijeći u neku tradiciju i da ćemo sustavno pomagati, ne samo riječima već i konkretnim djelima – kazao je dožupan Ratimir Ljubić.

Prisutan je bio i Mladen Mađer, predsjednik županijskog HSS-a i saborski zastupnik. U svojem je obraćanju prozvao predstavnike dijaspore u Saboru da ne čine dovoljno kako bi se poboljšao status i život Hrvata u BiH.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Cilj nam je da BiH što prije uđe u EU, upravo zbog tog položaja Hrvata. Zalagat ćemo se za taj dio pomoći i smatram da, oni koji zastupaju Hrvate u Saboru kao dijaspora, nisu dovoljno aktivni. Sigurno ću tražiti stanku u srijedu te iznijeti ovaj posjet i osvrnut ću se na loše uvjete Hrvata i položaj. Prozvat ću saborske zastupnike koji su zaduženi za brigu Hrvata u dijaspori da se položaj mora poboljšati – oštar je bio Mađer.

Predstavljanje knjiga održat će se tako u 18 sati, u Gradskoj vijećnici, a netom prije toga održat će se Sveta misa u koprivničkoj župnoj crkvi sv. Nikole.

Prijemu su prisustvovali i mons. Leonard Markač te župnik Dominik Vukalović.

čitam...