glazbeni festival Pitomača 2016.

FOTO Barčan: Želimo stvarati novu tradiciju spajanjem suvremenog izričaja s primjesama tradicije

09:30h
0
Cure iz centra nastupile na Festivalu // Foto: Glazbeni festival Pitomača
Cure iz centra nastupile na Festivalu // Foto: Glazbeni festival Pitomača

Demo snimke skladbi za obje festivalske večeri šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem e-maila prijavom na festival@pitomaca.hr zaključno s 31. ožujka 2016. godine.

Prijave za 24. glazbeni festival u Pitomači, koji će se održati 10. i 11. lipnja, otvorene su do 31. ožujka. Sve zanimljivosti o ovogodišnjem Festivalu otkrio nam je Marinko Barčan, umjetnički ravnatelj glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača.

Po čemu je ovaj Festival poseban?

Glazbeni festival u Pitomači održava se već 24. godinu zaredom. Njegova posebnost je čuvanje tradicije i izričaja krajeva uz Dravu, ali i tamburaške glazbe u cjelini. Želimo stvarati svojevrsnu ‘novu tradiciju’ spajanjem suvremenog izričaja s primjesama tradicije i nastavljati glazbenu tradiciju Podavine i Podravlja koja nas povezuje ne samo osjećajem pripadnosti našem kraju, već i osjećajem ponosa kada se takve pjesme pjevaju i na događanjima izvan tih prostora. Stvarajući dodanu vrijednost, mogao bih reći da je festival u Pitomači jedan od podravskih brendova.

Odakle ideja o njegovom pokretanju?

Festival je izrastao iz Kletijade, pučke priredbe prožete pjesmama uz koje se na Martinje krstio mošt. Kletijadu je osmislio dr. Marijan Jergović, kasnije dugogodišnji umjetnički ravnatelj festivala u Pitomači, a u ideji prerastanja pučke priredbe u veliki glazbeni festival podržali su ga Karlo Crnčić, Vladimir Felker, Krešimir Filipčić, Željko Kovačić i Rajko Stilinović. Zanimljivo je da je prvi festival 1993. godine održan pod nazivom poznate Lengerove pjesme Podravino moja mila, a današnje ime nadjenuo mu je Pitomačan Drago Britvić.

Što ovogodišnji Festival nudi izvođačima i publici?

Prošle smo godine napravili zaokret u samoj koncepciji Festivala – umjesto Večeri Podravine i Večeri Podravlja, uveli smo Večer popularnih tamburaških skladbi i Večer folklornih i etno skladbi Podravine i Podravlja. Publika je na to odlično reagirala, a sami autori i izvođači svake godine daju sve od sebe svojim djelima i vrhunskim izvedbama. Vjerujem da ćemo i ove godine publici i izvođačima ponuditi pravu podravsku priču koju povezuju rijeka Drava, toplina lipanjskih noći i prijateljstva. To su trenutci u kojima vrijeme stane, a svakodnevica postane nevažna jer nas stihovi, note i dragi ljudi podsjete na pravi smisao života.

Tko je prošlogodišnji pobjednik Festivala?

Prošle smo godine dodijelili nagradu za najslušaniju festivalsku pjesmu. Nagradu su zaslužili simpatični Tamburaši slavonske krvi za pjesmu Kao ringišpil koju je pitomačka publika čula 2014. godine. Nagrada za kvalitetno novinarsko praćenje Festivala otišla je u ruke novinara Jelenka Topića. Ove godine u planu su ove dvije nagrade, no intenzivno razmišljamo o uvođenju još nekih.

Kako je uopće koncipirano ocjenjivanje i proglašavanje najboljih?

Prema podacima o slušanosti koje prikuplja ZAMP dodjeljujemo nagradu za najslušaniju festivalsku pjesmu, dok se nagrada za novinare temelji na suradnji, praćenju i zanimanju za Festival. Veseli nas što je medijski interes iz godine u godinu sve veći, a suradnja s medijima vrlo kvalitetna za što želimo i simbolično zahvaliti tom nagradom.

Što očekujete od ovogodišnjeg izdanja?

Očekivanja su svake godine velika, a zahvaljujući publici, autorima i izvođačima, ona su se do sada uspješno ostvarivala. Vjerujem da će se isto ponoviti i ove godine jer uvijek težimo tomu da se na našoj pozornici najboljoj publici predstave najbolji autori, izvođači i skladbe. Festival shvaćamo vrlo ozbiljno jer su pripreme počele gotovo odmah po završetku Pitomače 2015., a kada se, uz puno truda, radi s puno ljubavi, rezultati ne mogu izostati.

Jesu li već poznati neki izvođači?

Natječaj je otvoren do 31. ožujka tako da ćemo pričekati službeni kraj prijava. Podsjetio bih da je pitomačka pozornica uvijek otvorena mladim i kvalitetnim izvođačima koji se tek trebaju dokazati, a u ove 24 godine na na njoj su nastupila i mnoga poznata imena hrvatske glazbe. Tako će sigurno biti i ove godine.

Podsjetimo, demo snimke skladbi za obje festivalske večeri šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem e-maila prijavom na festival@pitomaca.hr zaključno s 31. ožujka 2016. godine.

čitam...