Nova radna mjesta

FOTO Bioplinska postrojenja vrijedna 93 milijuna kuna otvorena pokraj Križevaca

18:10h
0
Otvaranje bioplinskih postrojenja u Gregurovcu // FOTO: Admir Sinani

U Gregurovcu pokraj Križevaca danas su u pogon svečano puštena bioplinska postrojenja Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec. Riječ je o investiciji vrijednoj 93 milijuna kuna.

Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec prva su dva postrojenja od šest planiranih kao sastavni dijelovi investicijskog ciklusa vrijednog 261 milijun kuna, a 93 milijuna kuna uloženo je u izgradnju postrojenja u ruralnom dijelu Koprivničko- križevačke županije.


Direktor tvrtke BIOplinara Organica Kalnik 1 d.o.o Franjo Hoić istaknuo je kako planiraju uz svako postrojenje sagraditi liniju za preradu otpada iz kućanstva te da su napravili i koncept zbrinjavanja organskog otpada u suradnji s nekoliko županija, a koji će koristiti kao sirovinu za svoja postrojenja.

Predsjednik Uprave tvrtke Energija bioplina d.o.o., ruski partner Oleg Maksimov izjavio je kako su u izradi postrojenja sudjelovali austrijski i češki podizvođači radova te kako je korištena najmodernija tehnologija u Europi.

Uz postrojenje u Gregurovcu sagrađena je upravna zgrada gdje je već zaposleno 29 ljudi većinom visoke stručne spreme, a  tvrtka Energija bioplina ugovorila je angažman 150 poljoprivrednika kooperanata za isporuku sirovine. S dovršetkom svih šest bioplinskih postrojenja očekuje se da će posao dobiti ukupno 100 stanovnika.

Tvrtke koje vode bioplinska postrojenja najavile su suradnju s lokalnim zajednicama tako što će besplatno isporučivati toplinu za lokalne škole, domove, crkve te ostale objekte bitne za zajednicu. Direktor Franjo Hoić danas je također dodijelio pet stipendija u mjesečnom iznosu od 700 kuna za srednjoškolce slabijeg imovinskog stanja iz lokalne sredine.

čitam...