GOSPODIN SA ŠEŠIROM OD LIŠĆA

FOTO Blaž Hemetek izrađuje zaboravljene igračke: Malo se pomučiš i napraviš nešto

Ima tu baš svakakvih igračaka. Dok su neke ukrasne, druge su funkcionalne.

17:00h
0
Foto: Ivan Balija
Blaž Hemetek // Foto: Ivan Balija

U moru zanimljivih izlagača na 28. Podravskim motivima, jučer smo predstavili simpatičnog Ivu Antuna Erdeca i njegove tradicijske minijature. Par koraka dalje smjestio se Blaž Hemetek, prepoznatljiv po šeširu od lišća, zavaljen u stolac s alatom u rukama. Prodaje, kaže nam, stare i zaboravljene igračke.

– Sve izrađujem sam, kako su se nekada djeca igrala – kaže Hemetek, član Udruge Anno domini, pa dodaje kako je počeo baš s izradom šešira koji je, saznali smo, od kestenova lišća.

– Od šume uzmeš prikladni materijal i pleteš. Poveže se list po list. Poslije se šiva s grančicama – pojasnio nam je te naglasio kako ne dolazi u obzir baš svaki list, već je najbolji kestenov jer je dugački.

Foto: Ivan Balija
Sve izrađuje sam // Foto: Ivan Balija
Ima smisla za drvo pa se bacio na posao

Prve izloške prezentirao je na Renesansnom festivalu prije desetak godina. Malo pomalo, ljudima su njegovi radovi privlačili sve veću pažnju.

– Sve se uvozi iz Kine. A ja, pošto imam smisla za drvo, setil sam se da smo se nekad igrali s takvim igračkama. Išel sam delati i, mogu reći, ljudi su time zadovoljni – veli nam gospodin Hemetek.

– Malo se pomučiš i napraviš nešto – dodaje.

Ima tu baš svakakvih igračaka. Dok su neke ukrasne, druge su funkcionalne. Među najstarijima je drčalka, čiji temelj izrade čini orah, a tu je i kreketarka koja, jasno je po nazivu, oponaša glasanje žabe.

– Slabo, imaju mobitele. Kada su bili mali, dolazili su k meni igrati se. Više nemaju volje – odgovara, za kraj, na pitanje zabavljaju li njegovi radovi unuke.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija