Martinjski dani općine Virje

FOTO Bogatim programom, velikom povorkom i nagrađivanjem najzaslužnijih mještana svečano obilježen dan općine Virje

15:00h
0
Dan općine Virje // Foto: Matija Gudlin

Pravi doživljaj okupljenim mještanima i gostima bila je povorka u kojoj su sudjelovali konjanici, vrtićarci iz dječjeg vrtića Zrno, osnovnoškolci, uglednici iz Općine i mnogi drugi.

U Podravini se tradicionalno mnogo drži do proslave Martinja, no u općini Virje to je doba posebno svečano. Naime, na taj datum Virje slavi svoj dan.

Jučer je posebnim programom obilježen Dan općine Virje, a to je bio samo dio bogatog programa pripremljenog za manifestaciju Martinjski dani općine Virje, koji traju od 4. do 12. studenoga.

Posjetitelji su mogli uživati u sajmu rukotvorina i domaćih proizvoda, svečanoj povorci kroz mjesto uz limenu glazbu, bakljadu u večernjim satima, a održana je i svečana Sveta misa, Sveta misa zahvalnica i svečana sjednica Općinskog vijeća.

U povorci su sudjelovali i oni najmlađi // Foto: Matija Gudlin
U povorci su sudjelovali i oni najmlađi // Foto: Matija Gudlin

Pravi doživljaj okupljenim mještanima i gostima bila je povorka u kojoj su sudjelovali konjanici, vrtićarci iz dječjeg vrtića Zrno, osnovnoškolci, uglednici iz Općine i mnogi drugi, a njihov prolazak kroz mjesto bio je popraćen limenom glazbom DVD-a Virje.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća okupili su se načelnici općina, istaknuti gosti i mještani koji su imali priliku čuti o uspješno provedenim projektima u prošloj godini, ali i o planovima za budućnost.

– Uvjeren sam da možemo biti zadovoljni jer je velika većina projekata realizirana. Među njima su projekti dovršetka komunalne infrastrukture i gradnje kanalizacijski sustav, što je vrijedno više od 2 milijuna kuna. Važan projekt je i obnova plinske mreže u Virju, obnovili smo ju u nekoliko ulica u vrijednosti od milijun kuna. Tu je i rekonstrukcija pješačkih staza u Šemovcima i Hampovici, završili smo i pješačku stazu u Goričkoj ulici, pješački most u Novigradskoj ulici, a obnovljen je i most u Trnovcu – nabrojio je načelnik općine Virje Mirko Perok neke od brojnih infrastrukturnih radova.

Pazilo se na svaki detalj // Foto: Matija Gudlin
Pazilo se na svaki detalj // Foto: Matija Gudlin

Također je istaknuo i aktivnosti u drugim područjima života u Virju, kao što je poticanje poljoprivrede i gospodarstva raznim mjerama, subvencioniranje poduzetničkih kredita, opremanje poslovnih prostora, pomaganja roditeljima sufinanciranjem đačkih karata, udžbenika, glazbene škole i drugih olakšica koje svakoj obitelji mnogo znače.

Turistička ponuda Virja ove je godine dodatno unaprijeđena novom uspješnom manifestacijom.

– Pokrenuli smo Virovsku prkačijadu, festival malih kolača. Već su prepoznatljivi naši Martinjski dani koji sada traju deset dana. Održali smo i Noć muzeja, a redovito i financijski podupiremo udruge na koje smo ponosni – istaknuo je načelnik Perok.

Za budućnost je zacrtan isti smjer s dodatnim ulaganjima u nove projekte i nastavak već pokrenutih.

Načelnik općine Virje Mirko Perok (sredina) // Foto: Matija Gudlin
Načelnik općine Virje Mirko Perok (sredina) // Foto: Matija Gudlin

– Dva su nova planirana projekta, rekonstrukcija nerazvrstanih cesta i revitalizacija stare škole. U nacrtu proračuna još je nekoliko infrastrukturnih zahvata, nastavak gradnje kanalizacijske mreže, pješačkih staza i uređenje društvenih domova – naglasio je načelnik.

Prisutnima se u ime Općinskog vijeća obratio Mladen Mesarov koji je naglasio veliko zajedništvo unutar Vijeća što je omogućilo da se jednoglasno izglasaju odluke važne za dobro funkcioniranje općine, odobravanje ulaganja i unaprjeđenje kvalitete života.

U ime načelnika i gradonačelnika koji su se okupili na svečanoj sjednici načelnik Kalinovca Branko Sobota je Virje kao perjanicu i imperativ ostalim općinama kao cilj kojemu moraju stremiti, a s njime se složio i dožupan Darko Sobota.

– Općina Virje je sigurno jedna od perjanica općina ove županije po svom razvoju i napretku posljednjih godina. Oni koji su jalni reći će da je Virju lako ima dobar proračun, ali to su oni koji  nemaju rezultate iza sebe i nisu za taj posao. To treba raditi s puno ljubavi kao što se ovdje radi. Virje je i prva općina po društvenom radu, od najmlađih pa do umirovljenika. Svi oni daju veliki doprinos obilježavanju ovog Dana općine – rekao je dožupan.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela javnih priznanja. Zlatne plakete dobili su Franjo Perović za svoje likovno stvaralaštvo, vjeroučitelj Zlatko Bočkaj za prosvjetni rad, Katica Španiček za poticanje društvene djelatnosti, Slavko Potočnjak za humanitarni rad i Vladimir Tomec za rad u vatrogastvu. Najveće priznanje, povelju Plašt svetog Martina, dobio je Dražen Đurišević, ugostitelj i kuhar koji je tijekom karijere osvajao mnoge nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu te pronosio dobar glas o Virju.

čitam...