SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

FOTO Boris Kralj je svoju slikovnicu fotografirao diljem svijeta, kvalitetno štivo uvijek nađe put do čitatelja

Cilj ovog mog projekta je, na simboličan način, uz pomoć autentičnih fotografija slikovnice na raznim prepoznatljivim mjestima diljem svijeta pokazati i dokazati kako kvalitetno štivo može i mora naći put do čitatelja, usprkos svim preprekama, kaže Boris.

12:02h
0

Nagrađivani autor slikovnica za djecu Boris Kralj predstavio nam je povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava svoj projekt koji je utoliko vrjedniji, jer se događa u vrijeme kad su ograničena okupljanja, kao i prezentacije novih izdanja knjiga.

Porazgovarali smo s Borisom o njegovom simboličnom projektu, ali i o njegovoj novoj slikovnici.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Borise, autori rade i u doba pandemije, kreativnosti ne nedostaje?

Tako je. Kao dokaz tome, uoči Svjetskog dana knjige osmislio sam, a ovim putem i prezentiram, projektić podizanja svijesti o nazočnosti literature u ljudskoj svakodnevici te, općenito, važnosti čitanja. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine, od 1995. godine kada je proglašen na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Cilj ovog mog projekta je, na simboličan način, uz pomoć autentičnih fotografija slikovnice na raznim prepoznatljivim mjestima diljem svijeta pokazati i dokazati kako kvalitetno štivo može i mora naći put do čitatelja, usprkos svim preprekama. U sadašnjem vremenu, spomenute prepreke odnose se najviše na nemogućnost okupljanja većeg broja osoba u zatvorenim prostorima uslijed borbe protiv virusa. To je uvelike onemogućilo organizaciju kvalitetnih prezentacija dobrih knjiga. Nemogućnost održavanja kvalitetnih radionica, druženja i zajedničkog čitanja posljedično utječe i na najmlađe, za koje je najvažnije da od ranih dana steknu korisne navike koje će ih pratiti kroz život. Mnoge aktivnosti prebačene su na “virtualne” platforme elektronske komunikacije, ali, ma koliko korisne bile, u ovom segmentu još uvijek predstavljaju vrijednu alternativnu varijantu.

Kao “glavna uloga” u ovom projektu poslužila ti je upravo tvoja nova slikovnica?

S obzirom da sam i sam autor, ilustrator, a u zadnjem izdanju svoje slikovnice i prevoditelj, kao model u ovom projektu poslužila mi je slikovnica “About the fish, the cat and how they met”. Nastala je kao prijevod i dorada moje pobjedničke slikovnice “O mački, ribi i ostalima” koja je 2018. godine osvojila nagradu “Ovca u kutiji”, kao najbolja slikovnica u Hrvatskoj prema ocjeni dječjeg žirija, na što sam vrlo ponosan. U prijevodu mi je pomogla profesorica engleskog jezika u OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” Martina Kobaš. S obzirom da su uslijed provođenja epidemioloških mjera okupljanja smanjena ili potpuno ograničena, nisam mogao provesti planiranu prezentaciju. Ovaj projekt je simbolična zamjena, ali svejedno se nadam da će jedna knjižnica u New Yorku pozitivno odgovoriti na moj upit i predstaviti slikovnicu u svojim prostorima. Nadam se da ću uskoro imati i više vijesti uz ovu mogućnost. U međuvremenu, evo, slikovnica je našla svoj put do raznih mjesta u svijetu: New Yorka, Washingtona, Clevelanda, Boca Ratona, Budapesta, Munchena, Zagreba, Dubrovnika… i mnogih drugih gradova.

Kome je slikovnica namijenjena?

Inače, slikovnica u ovoj engleskoj verziji, može poslužiti kao zabavno štivo čitateljskom uzrastu nižih i srednjih razreda osnovne škole (od 3. do 8. razreda), ali i većima, praktički svima koji su u doticaj s engleskim jezikom došli uz nastavu, filmove, literaturu, tečajeve ili informatiku. Uz nju se mogu vježbati rečeničnoj tvorbi, upoznavanju s engleskim jezikom, ali i vesele ilustracije imaju svoju privlačnost. Može se nabaviti i u kompletu s izvornim hrvatskim izdanjem pod naslovom “O mački, ribi i ostalima”, a može poslužiti i kao vrijedan poklon. Naravno, u pobjedničkoj slikovnici u hrvatskom izdanju, ali i ovoj njezinoj engleskoj adaptaciji, mogu jednako uživati i odrasli koji se služe engleskim jezikom. Uživajte u fotografijama, projekt je tekući, dakle i dalje će se upotpunjavati novim fotografijama. Hvala svim dragim ljudima koji su pružili potporu ovom projektu.

Kako biste upotpunili svoje police s Borisovim slikovnicama, kontaktirajte ga na mail: info@boriskralj.com

Pogledajte i galeriju fotografija uz ovaj projekt.

čitam...