Vjetar u leđa iz središnjice

FOTO Boris Lalovac došao dati podršku Jakšiću i Tucakoviću, a za Podravku rekao da se nada kako neće doći do najcrnjeg scenarija

Lalovac je istaknuo kako je Podravka važna za ovaj kraj te scenarij u kojem bi ona otpisala svoja potraživanja, znači i stopiranje investicija što nikome nije cilj i na što nitko nema pravo.

11:09h
0
Lalovac je došao podržati stranačke kolege // Foto: Marko Horvat

Članovi koalicije SDP, HNS, HSS, HSU i HL Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije pred kraj predizborne kampanje ugostili su potpredsjednika SDP-a i bivšeg ministra financija Borisa Lalovca.

Gradonačelnički kandidat Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo tempom afirmativne kampanje kroz predstavljanje projekata, a u čemu su ih podržali stranački kolege iz Zagreba.

– Upravo ova pozitivna kampanja – za građane, uz građane i sa srcem te podrška koju imamo od naših koalicijskih partnera važna nam je – istaknuo je Slavko Tucaković, kandidat Koalicije za župana te napomenuo kako je zadovoljan reakcijama građana na terenu.

Podršku Koaliciji na predstojećim lokalnim izborima avionom je iz Vela Luke došao dati Boris Lalovac, kao Jakšićev prijatelj, ali i, kako je naglasio, zato što se ovdje dosta dobro radila kampanja.

Tucaković je zadovoljan tijekom kampanje // Foto: Marko Horvat

Potpredsjednik SDP-a i bivši ministar financija stavio je naglasak na gospodarski aspekt aktualne politike i njegov utjecaj na Podravku, odnosno utjecaj situacije Agrokora na Podravku.

– Mi smo pokušavali davati sugestije o drukčijim rješenjima Plenkoviću jer vidimo da to izmiče kontroli. Prema novim najavama Ramljak planira još 400 milijuna eura pozajmice, što je do sada zajam od pola milijarde eura u roku od dva mjeseca. Postavlja se pitanje kakva je to politika koju oni provode za rješavanje dugova. Ono što me najviše brine je što se ne spominje kako će dobavljači riješiti svoj problem. Spominje se samo novi kredit u kojem će bankari dobiti novu prednost u svojoj naplati te naplata mjenica. Vrlo je neobična situacija u kojoj bi banke trebale dati dobavljačima kredite koje će ovi vraćati putem mjenica, a onda će se kroz regresno pravo dobavljači naplaćivati od Agrokora, a zna se da novca tamo nema. Dogodit će se da će neki dobavljači otpisati potraživanja sto posto, jer ako je to rekao jedan od najvećih dobavljača, to će utjecati i na druge – objašnjava Lalovac.

Lalovac se osvrnuo na Podravku kao vrlo bitnu za ovaj kraj. Rekao je kako se radi o udjelu u prihodima od 10-ak posto te će operativno poslovanje biti dobro uzdrmano.

Druženje s građanima // Foto: Marko Horvat

– Ako je cilj Lex Agrokora bio da Podravka otpiše 10 posto svojih potraživanja te ostali dobavljači u određenim postotcima svoja, a bankari se međusobno nadmeću tko će doći u prvenstvo naplate, onda je Lex Agrokor bio potpuni promašaj. Onda se ne spašavaju dobavljači, nego Sberbanka i vlasnici obveznica – rekao je Boris Lalovac i napomenuo kako se nada da do takvog scenarija neće doći.

Istaknuo je kako je Podravka važna za ovaj kraj te scenarij u kojem bi ona otpisala svoja potraživanja, znači i stopiranje investicija što nikome nije cilj i na što nitko nema pravo.

– Nažalost, nisu nas slušali kad smo im govorili da spašavaju dobavljače i kako stvari stoje, čini se da im sad slijedi niz tužbi, što će u konačnici platiti hrvatski građani – zaključio je Lalovac.

Na temu se nadovezao se i Mišel Jakšić, kandidat Koalicije za gradonačelnika Grada Koprivnice.

– Građani Koprivnice su stvarali Podravku i nadamo se da se ovaj crni scenarij neće dogoditi. Pričekat ćemo da vidimo kako će se situacija razvijati i i nadam se da ima odgovornosti u premjeru Plenkoviću te da je uprava Podravke dovoljno odgovorna da štiti interese kompanije – zaključio je Jašić.

Nakon održane kave s predstavnicima medija uslijedilo je druženje s građanima koji su s njima podijelili svoje ideje i mišljenja.

 

čitam...