Blagdansko ozračje

FOTO Božićni običaji, tradicije druženje i fina hrana mnogih nacionalnih manjina ispunili prostor Vedrog radija

13:11h
0
Ustupila: Vedrana Šajn

U popodnevnim satima u subotu, u prostorijama Vedrog radija u Pitomači, održano je druženje i predstavljanje običaja brojnih nacionalnih manjina.

Uz toplu dobrodošlicu Vedrane Šajn, predstavnice radija, osim tradicijskih romskih običaja o kojima je pričala Slađana Đurđević, predstavnica Romske kuće iz Maglenče kraj Bjelovara, o svojim običajima govorile i ostale manjine sa područja Virovitičko-podravske županije.

U tradicionalnim nošnjama bili su i predstavnici Češke Besede Virovitica koji su prikazali tradicionalni Mikulaški program, scensku igru, a gospođa Jasna Berger govorila je i o običajima za Božić.

Bili su tu i gosti iz Demokratske Zajednice Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac, također u svojim nošnjama, a gospodin Ištvan Seleši podijelio je sa nama božične običaje svoje manjine.

Srpsko Kulturno Društvo Prosvjeta – pododbor Virovitica prikazao je svoju nošnju, a gospođa Ljiljana Vukomanović prestavila je tradiciju svoje manjine i njihovog Božića.

Uz toplo i ugodno druženje, bogat božični stol i delicije svake pojedine nacionalne manjine bilo je i mnogo dragih gostiju.

Zahvaljujući Turističkoj zajednici općine Pitomača, direktorici Ivoni Pankas, djeca iz Udruge Češke Besede Virovitica i Demokratske Zajednice Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac sudjelovali su u paljenju druge adventske svijeće, te su tom prigodom odpjevali i odsvirali božićne pjesme.

Druženje na Trgu u Pitomači završeno je podjelom tradicionalnih delicija, a druženje manjina i ostalih dragih gostiju nastavilo se do dugo u noć u prostoru Vedrog radija.

čitam...