ponos

FOTO Branitelji Domovinskog rata iz đurđevačke Podravine polaganjem vijenaca i zajedničkim druženjem obilježili 28 godina postojanja

Cilj zajedničkog okupljanja i druženja je prisjećanje na teške, ali ponosne dane hrvatske povijesti i svečano slavljenje važne obljetnice. U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega ja Franjo Barić izveo pjesmu Croatio, iz duše te ljubim.

09:36h
0
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Branitelji Domovinskog rata s područja tzv. Đurđevačke Podravine ove subote obilježili su 28. godišnjicu ratnih postrojbi. Sve je krenulo na Gradskom groblju kod Križa života gdje su položeni vijenci u spomen na sve poginule i nestale branitelje te za sve pokojne.


Vijence su položile delegacije Grada Đurđevca predvođene gradonačelnikom Hrvojem Jančijem, Gradskog vijeća Grada Đurđevca predvođene potpredsjednikom Županijske skupštine i vijećnikom Gradskog vijeća Marijanom Ružmanom, Koprivničko- križevačke županije predvođene županom Darkom Korenom, izaslanik Ministarstva obrane brigadir Tihomir Tandarić, izaslanik  Ministarstva hrvatskih branitelja savjetnik ministra Marko Ratković, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave Koprivničko- križevačke županije Vjekoslav Štimac, u ime svih općina s područja đurđevečke Podravine načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović, Policijska postaja Đurđevac, Udruga umirovljenika Ministarstva unutarnjih poslova, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Đurđevac, predstavnici Protuzračne obrane, delegacija 3. bojne 105. brigade Hrvatske vojske, Udruga  dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranka Općine Virje, Ured za obranu te članovi obitelji poginulih branitelja.

Ovom prilikom u čast poginulim i nestalim braniteljima upaljen je i plamen u vječnom svijetlu ispred križa. Molitvu i misu za poginule i nestale branitelje i sve pokojne predvodio je vojni i policijski kapelan Ozren Bizek.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Program se nastavio popodne u Lovačkom domu Jelen u Mičetincu. Cilj zajedničkog okupljanja i druženja je prisjećanje na teške, ali ponosne dane hrvatske povijesti i svečano slavljenje važne obljetnice. U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega ja Franjo Barić izveo pjesmu Croatio, iz duše te ljubim.

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je gradonačelnik Hrvoje Janči, zahvalivši se svim postrojbama na njihovom doprinosu u borbi za neovisnost Hrvatske.

– Sve vas lijepo pozdravljam u ime Grada Đurđevca i u ime Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Želim se najprije zahvaliti svim postrojbama i braniteljima na vašem doprinosu u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne Hrvatske, želim se zahvaliti i svim organizatorima, predstavnicima svih postrojbi, općinama, županiji i našoj Turističkoj Zajednici grada Đurđevca koji sudjeluju u organiziranju i financiranju ove zajedničke manifestacije podravskih braniteljskih postrojbi. Mi danas imamo neovisnu Hrvatsku, ali pred nama svima je još jako puno rada. Moramo biti ustrajni u tome i stvoriti bolje uvjete, bolji zajednički život jer evo, stvarno smo jedna od najmlađih država u svijetu. Kažu da se mladi s godinama sve više uče ponašati, pa se nadam da će tako biti i kod nas i da će Hrvatska postati još bolja zemlja jer ima sve preduvjete za to. Pozivam vas da se nastavite ovako okupljati, te da na slijedeću obljetnicu dođete u još većem broju – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Okupljenima se obratio i župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, savjetnik ministra Marko Ratković i Đuro Bobovčan, koji je govorio u ime branitelja.

– Kad se sjetimo 90-tih godina i svega onoga što nas je okruživalo u tim vremenima, te način kako smo se okupili i kako smo djelovali – to je ponosno. Na drugu stranu ipak sam tužan što nas se ovdje nije okupilo više, ali drago mi je da smo se ipak okupili na ovom već tradicionalnom događaju. Da nas je barem oko 500, to bi bila samo jedna četvrtina ljudi koji su s ovog područja bili angažirani u ratu, to je veličina skoro jedne bojne i to je velika snaga. To nas sve čini ponosnima. Vratimo se malo mislima u ona vremena rata i sjetite se svega što je bilo, bilo je stvarno teško ostaviti roditelje, ženu, djecu i krenuti na bojišnicu nekoliko stotina kilometara daleko. Neki se na žalost nisu nikada ni vratili i njih moramo čuvati u sjećanju i srcu. Želim vam svima puno zdravlja i sreće i lijepi pozdrav svim braniteljima Hrvatske, ma gdje god bili – rekao je Đuro Bobovčan.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Ovo već tradicionalno svečano obilježavanje i ove su godine organizirali: Grad Đurđevac, Koprivničko – križevačka županija i općine Ferdinandovac, Virje, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve i Gola, Turistička zajednica grada Đurđevca u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om.

Tekst predstavljanja postrojbi i osvrt na njihov ratni put možete pročitati u nastavku.

čitam...