Održavanje božićnog duha

FOTO Brigita Benjak: U božićne poklone unosim dio sebe, a za izradu iskorištavam materijale iz prirode pa nije skupo

18:30h
0
Svestrana Brigita Benjak // Foto: Martina Maloča

Od božićnih ukrasa, za bor sam heklala bijele “pahuljice” i “zvjezdice” i ukombinirala ih s narančastim kuglicama. Osim njih, isheklala sam i anđela i zvonca pa ih objesila na luster – nabraja Brigita.

Brigiti Benjak iz Peteranca smisao Božića je  izrada poklona vlastitim rukama, bez obzira na svo dostupno blještavilo u trgovinama. Međutim, ova medicinska sestra ne izrađuje samo različite predmete, različitim tehnikama i iz različitih materijala povodom ovoga blagdana, nego je stvaranje njen cjelogodišnji hobi.

Na stolu su nas, uz rukom izrađen adventski vjenčić, tako dočekale i slike u tehnici ulja na platnu, Brigitina pjesma uokvirena heklanim obrubom, rukom ili šivaćom mašinom vezeni stolnjaci, slika u zlatovezu te košarica napunjena domaćim likerom i džemom, u ručno oslikanima boci i staklenki.

No u ovoj su obitelji i ostale stvari domaće proizvodnje – uzgaja se, sadi, kuha, rade se sokovi od sezonskog voća te zimnica i pekmezi.

Aranžman na ulazu kuće // Foto: Marko Benjak

– Naravno, za Božić radimo svoje kolače, a boce punimo svojim likerima od kupine, vina, čokolade, višnjevcom i orehovcom – nabrojala nam je ova svestrana žena.

Već na ulazu u kuću dočekala nas je zanimljiva instalacija s Djedovima Mrazovima izrađenima iz cjepanica te uklopljenima u aranžman iz zimskih detalja poput borovih grančica i češera.

– Od božićnih ukrasa, za bor sam heklala bijele “pahuljice” i “zvjezdice” poput tabletića i ukombinirala ih s narančastim kuglicama. Isheklala sam i anđela i zvonca pa ih objesila na luster – dočarava nam božićni ugođaj svog doma Brigita.

Smatra da kroz stvaranje, govori nešto o čovjeku kojemu poklanja i taj je poklon personaliziran.

– Radim ga za osobu koju cijenim i koja mi nešto znači. Kroz i u poklon najviše volim unijeti dio sebe. Kad nešto radim namjenski, to vrijeme provodim razmišljajući o toj osobi – priča nam naša sugovornica o terapeutskom učinku i dubljoj poruci rukom rađenih poklona.

Za Brigitu nema božićnog aranžmana do okruglog adventskog vijenca // Foto: Marko Benjak

Kako kaže, i kad radi po narudžbi to je volonterski, jer ima i kome kako uz masu prijatelja ima i desetoro kumčadi. Iako i materijali za izradu koštaju te je slikarstvo prilično skupo, Brigita nas upućuje da se i u prirodi može naći mnogo iskoristivih materijala.

– To su češeri, šipak, pšenica, vrba – sve se iskoristi. Skupi se kroz cijelu godinu, a tu su i otpadni predmeti koje recikliram, poput boca za likere – informativna je naša sugovornica.

Koliko god tehnika poznavala nikad joj nije dovoljno te je nakon našeg razgovora žurila u Križevce u školu čunčane čipke.

– U većini sam stvari samouka ili sam učila od drugih žena. Heklati znam od djetinjstva, a slikanje sam svladala na tečaju prije pet godina – upućuje nas Brigita.

Osim što to radi za svoju dušu, Brigita je aktivna i u likovnoj sekciji Podravkinog KUD-a te u udruzi žena Hrvatsko srce iz Peteranca gdje s njima održava radionice.

Koliko god bila velika, Brigitina djeca dobivaju poklone pod bor // Foto: Martina Maloča

– Moji hobiji znače mi jako puno. Za mene je to relaksacija i nikad ne gubim strpljenje s tim. Za to uvijek nađem vremena, kako nisam tip osobe koja vrijeme provodi gledajući serije. Volim se kreativno izražavati i zapažati stvari oko sebe – inspirativna je Brigita.

Bez obzira što je komercijalizam i kod nas uzeo danak, ona zaključuje da se ljudi još uvijek jako vesele kad dobiju ručno izrađene poklone.

– Božić nije samo jelo na stolu. Bitno je naći taj božićni duh, a Božić kao vrijeme darivanja ima mnogo dublje značenje od odlaska u dućan i kupovine skupog poklona – pozitivna je Brigita.

U kući Benjakovih, bor se uvijek kiti i lampice pale na badnju večer. To podrazumijeva večeru i polnoćku te eventualno druženje s kumovima i familijom.

čitam...