Labuđe jezero

FOTO Brojna publika uživala u neviđenom baletnom spektaklu

11:30h
0
Labuđe jezero u izvedbi Carskog ruskog baleta // Foto: Matija Gudlin

U dvorani koprivničke gimnazije ove nedjelje, na Valentinovo, tražilo se mjesto više. Baletna izvedba Labuđeg jezera Carskog ruskog baleta okupila je građane i građanke različitih profila, a starosna razlika između najmlađih i najstarijih gledatelja bila je vjerojatno preko osam desetljeća.

Ovakvu jedinstvenu priliku da na Valentinovo uživaju u baletu iskoristili su i građani iz drugih dijelova Lijepe naše pa su se na parkiralištima mogla vidjeti vozila s registarskim oznakama iz Varaždina, Zagreba, Bjelovara i drugih gradova.


Balet koji je prvi put izveden 20. veljače 1877. godine sastavljen je od tri čina, a plesni ansambl od 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije ostavio je koprivničku publiku bez daha. Uglazbio ga je Petar Iljić Čajkovski i smatra se najlirskijim od svih njegovih baleta. Solisti Labuđeg jezera su plesni virtuozi Lina Seveliova i Nariman Bekzhanov, dobitnici mnogih nagrada i priznanja za svoj rad, a publika ih je višestruko nagradila gromoglasnim pljeskom. Prigodna scenografija i scenska rasvjeta te kvalitetan razglas uvelike su doprinijeli vrhunskom doživljaju.

Kulturno se uzdizala i gradska krema u prvim redovima. Među ostalim, na baletu su viđeni gradonačelnica Vesna Želježnjak sa svojim suradnicima, i Zvonimir Mršić, šef Podravkine uprave. Uspješna prodaja karata iznenadila je i organizatore pa je tako već 15 minuta prije samog početka svako sjedalo u dvorani bilo zauzeto što je izazvalo nezadovoljstvo kod dijela publike. Problem se ubrzo riješio uz pomoć stolica iz gimnazije tako da su svi mogli uživati u ovom u Koprivnici dosad neviđenom spektaklu.

čitam...