PROMOCIJA

FOTO Brojni Podravci i Prigorci sudjelovali u izradi fotomonografije koja prikazuje našu županiju, Feletar: Srce mi je izuzetno ponosno

Uvod u promociju glazbenom točkom dale su Laura Kovačević u pratnji Gordane Evačić na cimbalu.

18:30h
0
fotomonografija kolaz

Nakladna kuća Meridijani iz Samobora ove je godine izdala fotomonografiju koja prikazuje Koprivničko-križevačku županiju na prijelazu tisućljeća i uoči 30. godišnjice osnutka županije. Njezinu izradu vodili su akademik Dragutin Feletar i profesorica Petra Somek, rođena Feletar.

Knjiga, čija je promocija održana danas u koprivničkom Domu mladih, donosi priču o Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te 22 općine.

Nakon predgovora, koji je napisao župan Darko Koren, slijede zračne vizure gradova i općina, a potom i obrazovne ustanove te tekst akademika Feletara i profesora Hrvoja Petrića o povijesti i sadašnjosti. Između ostaloga, fotomonografija sadrži detaljnu kartu županije, popis naselja i poglavlja o njima i prirodnoj baštini, zatim stare crteže, fotografije i razglednice iz Feletarove zbirke i fundusa gradskih muzeja, kao i dijelove o narodnoj baštini, gospodarstvu i njegovim mijenama te društveno-turističkim događanjima i raznolikosti ponude.

Fotografije su snimili renomirani autori kao što su Goran Šafarek, Romeo Ibrišević,
Saša Pjanić, Zvonimir Tanocki, Alan Čaplar, Petra Somek i drugi, a glavni fotograf je
Petar Feletar, sin akademika, koji je snimio sve općine i gradove iz ptičje perspektive.

Knjiga je, inače, dvojezična, odnosno na hrvatskom i engleskom.

Laura Kovačević i Gordana Evačić // Foto: Marko Dedić
Prvi su put predstavlja sva općinska središta i gradovi županije

Uvod u promociju glazbenom točkom dale su Laura Kovačević u pratnji Gordane Evačić na cimbalu.

Profesorica, direktorica i urednica izdavačke kuće Meridijani Petra Somek, između ostaloga, kazala je kako fotomonografija prezentira specifičnosti ovoga kraja. Objasnila je kako se knjiga nadovezuje na prethodno objavljenu knjigu iz 2009. godine.

Petra Somek // Foto: Marko Dedić

– Knjige koje radimo detaljne su knjige s puno fusnota, citata i rudarenja po arhivima. No, ova je knjiga drugačija, primamljivija, popularnija i vizualno atraktivnija. Glavna joj je zadaća na monografski, suvremen način prezentirati Podravinu i Prigorje u povijesti i sadašnjosti. Služit će u reprezentativne svrhe, zato je dvojezična – objasnila je P. Somek.

Ako nema opisa objekta na fotografiji, tada je riječ o slikovnici, kazala je urednica, što su oni željeli izbjeći radeći ovu fotomonografiju.

– Prvi su put predstavljena sva općinska središta i gradovi županije. Fotografije otkrivaju područja iz gornjeg rakursa – dodala je.

Listajući knjigu, smatra, dobiva se dobru sintezu područja onoga što se tiče Koprivničko-križevačke županije.

– Ova knjiga ide korak dalje u poznavanju županije. Mislim da će biti poticaj za stvaranje još ljepše i blistavije, bolje, optimističnije budućnosti – zaključila je.

Riječ je, potom, preuzeo Petar Feletar, brat prve govornice i glavni fotograf fotomonografije.

Petar Feletar // Foto: Marko Dedić

– Nastala je u velikom, snažnom otkucaju srca. Svaki put kada sam snimao iznova sam se zaljubljivao u Podravinu i Prigorje. Srce mi je bilo izuzetno ponosno, ne samo zato što je kraj lijep, a stanovnici velikoga srca, što je simbol ove knjige – započeo je Feletar.

Knjiga je ujedno i fotomonografija, s obzirom na to da su Petra i Petar sin i kći akademika Feletara.

– Jako je teško bilo izabrati fotografije koje najviše govore o tome poglavlju i u najboljem svjetlu prezentiraju županiju. Meni, kao fotografu, zapravo je lako jer su mi sve fotografije podjednako lijepe i važne, posebice kada je lijepa županija u pitanju. Da je po mome, na naslovnici bi bilo veliko srce jer fotografiju ne bih mogao izabrati, a fotomonografija imala bi deset tisuća stranica – našalio se Feletar.

Feletar: Rad na ovoj monografiji bio je poseban izazov i zadovoljstvo
Dragutin Feletar // Foto: Marko Dedić

Uslijedio je i govor Dragutina Feletara koji je nastavio sa šaljivim dosjetkama, rekavši kako bi Petar i sada slikao, ali u zatvorenom prostoru Doma mladih ne može podići dron u zrak.

– Godinama pišem i izdajem knjige, a rad na ovoj monografiji bio je poseban izazov i zadovoljstvo. Antun Gustav Matoš rekao je kako je najteže pisati o zavičaju. To je istina jer svoj zavičaj toliko poznajemo i volimo da nam je sve važno prilikom uvrštavanja u knjigu. Pri stvaranju monografije bilo je teško i emotivno izabrati fotografije. Na izbor smo imali više od pet tisuća snimaka te više tisuća starih razglednica, veduta i karata. Izbor je trajao tjednima, oko par smo se fotografija i posvađali. Još me muči dilema jesmo li izabrali one najbolje – govorio je akademik.

Jednako tako, zahtjevan posao bio je izdvojiti krucijalne činjenice.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

– Izdavanje knjiga kakva je ova može biti snažan poticaj za daljnja istraživanja – spomenuo je Feletar, istaknuvši kako je bio užitak obilaziti podravsko-prigorski kraj.

Predgovor fotomonografije napisao je župan Darko Koren. 

– U Petrinu izlaganju osjetila se emocija koja je zapravo potrebna u stvaranju velikih djela. Posao koji ne radite s ljubavlju i emocijama, ne možete napraviti kvalitetno – smatra Koren.

Vjeruje kako će svatko, tko će listati monografiju, o detaljima razmišljati na drugačiji način.

– Uvjeren sam da će se većini sve svidjeti. Ne može se napraviti savršeno djelo, no ovo je blizu toga. Ne znam tko bi mogao raditi ovu monografiju ako ne Meridijani

Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić