SVEČANO U DRNJU

FOTO Brojni uzvanici na Danu općine Drnje, načelnik Dombaj: Dižemo gospodarstvo, gradimo infrastrukturu, ali ljudi su najbitniji, općina bez njih ne znači ništa

Naglasak je bio na razvoju gospodarstva koji je do pred koju godinu u općini bio tek u povojima, a onda je novo općinsko vodstvo započelo ozbiljnu priču s investitorima.

14:03h
0
drnje

Danas  je u Društvenom domu u Torčecu održana svečana sjednica u povodu dana Općine Drnje.

Zbog pandemije je prošlogodišnja proslava obilježena tek skromno pa je stoga veselje da su se brojni danas odazvali njegovom pozivu kod načelnika Petra Dombaja bilo još veće.

Dombaj je pred okupljenima kratko rezimirao što se sve radilo na njihovom terenu koji obuhvaća mjesta Drnje, Torčec i Botovo.

Naglasak je bio na razvoju gospodarstva koji je do pred koju godinu u općini bio tek u povojima, a onda je novo općinsko vodstvo započelo ozbiljnu priču s investitorima.

Osim toga, bavili su se i rješavanjem pitanja infrastrukture, a preostalo im je izgraditi kanalizacijsku mrežu koja je zahvaljujući projektu Aglomeracija Koprivnica pred izvođenjem.

– Uspjeli smo napraviti pješačko-biciklističku stazu i to je potvrda da se može.  Zahvaljujem Vijeću, prošlom i ovom sazivu, svojim djelatnicima koji znaju da sa mnom nije lako raditi, često sam pun ideja, mijenjam ih i teško me pratiti. Hvala i partnerima s kojima surađujemo od samog početka – kazao je Dombaj.

Petar Dombaj // Foto: Sonja Badalić

Uz spomenuto, unazad dvije godine uredili su općinu koliko se maksimalno moglo, sredili ceste, uredili groblja, velika sredstva uložili u predškolu, s ravnateljem OŠ koja je najveća na području županije godinama imaju jako dobru suradnju.

Za naredni period pripremili su puno toga. Izgradnja kanalizacije nosi i priključke za one koji ih još nemaju, modernizaciju cesta kojima Općina Drnje upravlja.

– Simbolika je da se današnja sjednica održava u Torčecu koji je pred tri, četiri godine drugačije izgledao. Danas oni koji nisu ovdje često vide promjene, a to je početak investicijskog razdoblja. Ovdje smo zahvaljujući DVD-u Torčec koji su najviše povukli i uvijek brinu da mirno spavamo i da smo sigurni i drže sve da bude kako treba. Pripremili smo projekt za koji se nadamo da će RH prepoznati i na mjeri 741 dobiti odluku o financiranju doma koji bi bio višenamjenski centar, ne samo za vatrogasce nego sve koji ga budu željeli koristiti. Ovo mjesto to zaslužuje. Svjesni smo da nismo napravili parking za društveni dom, ali je planiran, kao i uređenje vodotoka Glibokog koji je u fazi izmuljivanja, kao i izgradnja šetnice tako da bi Torčec koji je kroz povijest bio bogat sadržajima i znamenitostima i u ovom novom vremenu bio bolji za život – kazao je načelnik.

Istaknuo je kako su i jako dobar projekt odradili s novim turskim partnerom, tvrtkom Cengiz koja je uložila oko 350 tisuća kuna, odnosno 90 posto potrebnog iznosa u novo multifunkcionalno dječje igralište u centru Drnja.

Društveni dom Drnje dobio je novu, po Hasap standardu posloženu kuhinju, a takva će biti napravljena i u Torčecu, obećao je Dombaj.

S Botovom je uvijek puno planova i ideja, ali teško je nešto konkretno i napraviti. Zahvaljujući prijedlog mještanke Botovo će uskoro dobiti novo dječje igralište.

– Ono što Botovo ima je Šoderica koju dijelimo s Općinom Legrad čiji načelnik Ivan Sabolić radi veliki posao na razvoju turizma. Mi imamo gospodarski dio gdje Nexe radi vrlo dobar posao. Nemamo puno mjesta za razvoj turizma, ali pripremili smo papire za razvoj kampa. U budućnosti će sigurno i naša obala biti puno ljepša i uređenija, trenutno je na našoj strani samo sport i ribolov, no ne sprečava nas da kroz taj projekt ne podignemo i turistički potencijal općine – poručio je.

Treća stavka na kojoj su bazirali razvoj Drnja su ljudi.

– Shvatili smo da općina sama po sebi ne znači ništa ako nemamo ljudi. Prema zadnjem popisu nas je 1860. Danas slušamo ide novi popis stanovništva, vidjet ćemo kako će biti.

Bivši i ovaj saziv vijeća pokrenuo je dobru priču, među prvima smo krenuli s poticajima za uređenje i izgradnju kuća gdje smo u nepune četiri godine izdvojili više od 800 tisuća kuna za mlade obitelji. Podigli smo i razvoj predškolskog odgoja i sam vrtić na nivo na koji nismo mogli zamisliti. Zahvaljujem bivšoj ravnateljici Katarini Žuljić, ali i novom partneru Dječjem vrtiću Igra i Gabrijeli Golub. Uvijek brinemo da djeca imaju najbolje moguće uvjete jer smo svjesni da na njima svijet ostaje – kazao je te naglasio uz sve ostalo i dobru suradnju s koprivničkim Komunalcem čija je suradnja rezultirala na način da i Drnje danas raste na području sortiranja i odvajanja otpada.

Tijekom godine ne izlaze ususret samo djeci nego i udrugama, koliko to dozvoljavaju financije, ali i o starijima o kojima brinu kroz nekoliko programa poput Mariška i Zaželi.

– Ne želimo zaboraviti na one koji su postavili temelje ove općine, želja nam je svima im osigurati što im treba, a što je naravno u našoj moći kao općini – pojasnio je te na kraju zahvalio svima koji su vodili općinu, koji su radili da li javno ili u sjeni na boljitak svih mještana.

Nakon načelnika, okupljenima se u ime načelnika obratio Sjepan Milinković, ispred gradonačelnika triju županijskih gradova Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, zamjenik župana Ratko Ljubić te saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Svi govornici čestitali su općinskom vodstvu na rezultatima i poželjeli puno uspjeha u provođenju planiranih projekata.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!
Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW