Dan ružičaste vrpce

FOTO Centar grada ‘poružičastio’, danas ljudi uče o raku dojke i važnosti njegova ranog otkrivanja

Vrlo je važno provoditi edukaciju, osvješćivanje javnosti, odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka i povećanje svijesti o ranom otkrivanju raka dojke.

11:33h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Mjesec listopad slovi kao mjesec borbe protiv raka dojke koji je najčešći zloćudni tumor u žena i čini 32% svih tumora. Dan ružičaste vrpce je humanitarna akcija posvećena podizanju svijesti o raku dojke te važnosti njegovog ranog otkrivanja i liječenja.

Vrlo je važno provoditi edukaciju, osvješćivanje javnosti, odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka i povećanje svijesti o ranom otkrivanju raka dojke. Upravo se to radilo danas prijepodne na koprivničkom Zrinskom trgu gdje su mnoge žene, ali i muškarci, stigli dati podršku u borbi protiv raka dojke.

Svi okupljeni dobili su stručne savjete i edukativni materijal kako bi osvijestili sebe, ali i svoju okolinu o ozbiljnosti ovog problema.

Usprkos napretku dijagnostike i terapije, rak dojke je najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u dobi od 35 do 69 godina. Procjenjuje se da od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a umire oko 800 žena što je za 100 manje nego prošlih godina. Ono što ohrabruje je podatak da se redovitim pregledom koji uključuje samopregled, nacionalni program mamografije, te ultrazvučni pregled rak dojke može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljavanje puno veće. Nastanak raka dojke nažalost nije moguće spriječiti te je zbog toga neophodno bolest otkriti u što ranijoj fazi. Preko 90% osoba s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Mamografijom se može otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.