Velika martinjska špelancija

FOTO Cjelodnevna događanja u centru Đurđevca, veselim autobusom proširena i na Vinsku cestu

14:00h
0
Meštar Janton Mudlin // Foto: Martina Maloča

Novost je veseli martinjski autobus s tamburašima koji će voziti po Đurđevačkoj vinskoj cesti od 14 do 17.30 sati, a putnici će si moći doplatiti i za degustacije vina poznatih vinara, najavio je Mihevc.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, uz TZ Grada Đurđevca i Udrugu vinogradara i voćara Đurđevac, ususret Martinju, jednom od najslavljenijih blagdana u našem kraju, u subotu organizira 11. Veliku martinjsku špelanciju, i to u gradu Picoka – Đurđevcu.

Do danas se skupilo 53 kandidata u vidu martinjskih meštri i pripravnika, od čega 20-ak iz naše županije. Sudjelovat će i gotovo sve županijske udruge vinogradara, njih 12 te tri vinarije Coner, Kovačević iz Daruvara i Kutjevačka vinska cesta, kao i vinari iz Mađarske i Slovenije, a bit će tu i izlagači u vidu OPG-ova raznih kućnih radinosti, obrta i udruga žena. Za glazbeni će se repertoar pobrinuti KUD Prepuštovec i KUD Lupoglav.

Program će početi na izlagačkim štandovima na Trgu sv. Jurja s početkom u 10 sati. Sat kasnije otamo kreće povorka sudionika Vinode kroz grad – martinjski meštri, puhači, Udruga sv. Juraj, Đuroki, konjska zaprega i kuburaši.

Predsjednik đurđevačke TZ Mario Fuček // Foto: Martina Maloča
Predsjednik đurđevačke TZ Mario Fuček // Foto: Martina Maloča

Uslijedit će susret kapetana grada i njegove svite s Presvetlim i Cinoberom iz Gruntovca te prijem martinjskih biškupa na glavnom trgu kod gradonačelnika i župana, gdje će se predstaviti martinjski meštri.

Točno u podne počinje redovna godišnja Vinoda pucnjem iz topa te martinjskom mešom. Birat će se Veliki meštar martinjskog ceremonijala koji će potom uputiti i koju riječ javnosti, a ruku pod ruku održat će se i vinifikacija novih Martinjskih meštri, od pripravnika, preko kandidata, do biškupa.

U 13.30 krstit će se prineseni moštevi i podijeliti krsni listovi, nakon čega slijedi martinjsko veselje na gradskom trgu.
Uz predstavljeni program, predsjednik županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc najavio je i neka iznenađenja.

– Novost je veseli martinjski autobus s tamburašima koji će voziti po Đurđevačkoj vinskoj cesti od 14 do 17.30 sati, a putnici će si moći doplatiti i za degustacije vina poznatih vinara. U 18 sati u atriju Starog grada počinje martinjska večer uz tamburaše, meštre i vrhunska vina županijskih vinara – najavio je Mihevc i dodao kako će biti još nekoliko noviteta, ali to je ostalo za iznenađenje.

Predstavljen program Velike martinjske špelancije // Foto: Martina Maloča
Predstavljen je program Velike martinjske špelancije // Foto: Martina Maloča

Predsjednik đurđevačke Turističke zajednice Mario Fuček pozvao je sve da posjete Martinjske špelancije u gradu Picoka, ali i gradu vina s peskom.

– U centru će veliki broj biškupa upriličiti enološki folklor, a posebno me veseli što je ponuda proširena i na Đurđevačku vinsku cestu, kao i enološko-gastronomska ponuda i folklor na našu kulturno-povijesnu perjanicu utvrdu Stari grad. Prema svemu sudeći, vrijeme će nam biti naklonjeno – prezentirao nam je Fuček, te najavio kako će se uz vinogradarske, priključiti i 30 civilnih udruga i OPG-ova kroz temu vinarskog folklora.

Marijan Ređep, predstavnik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac koja među članovima ima i registrirane vinare i hobiste, ispričao je od kolike je važnosti za njih ova Špelancija u komercijalno-turističkom kontekstu.

– Vinskom cestom 12 naših vinara prima turiste i druge goste, pa tako će i ovom prilikom zahvaljujući autobusu. Da nema turizma ne bi bilo ni nas vinara te se zahvaljujući ovakvoj manifestaciji čuje za nas i izvan Podravine, pa imamo tržište i na Jadranu, i to kao brendirano Vino s peskom koje je zahvaljujući tom pesku i drukčije kvalitete – objasnio je predstavnik vinara.

Predstavnici županijske Turističke zajednice // Foto: Martina Maloča
Predstavnici županijske Turističke zajednice // Foto: Martina Maloča

Prelublene pajdašice, preštimane pajdaše, goričare i martinjske svečare lepo i cifrasto po Koprivničkim regulama i Križevačkim štatutima pozdravio je i na proslavu pozvao meštar Janton Mudlin Prvi, Martin koprivničko-draganovečki Krešimir Blažek.

– Ovo leto Martinjska špelancija ima i svoj nadimak Martinje po Picokima. I na Trgu i v goricama i v Starom gradu budu naši martinjski meštri koji dolaze čak i iz Primorja, iz Požege, Kutjeva, Zlatara, Krapine, Zagreba, Velike Gorice, Varaždina, Čakovca, Ludbrega, Pitomače. Dojdite već od desete vure na Jurjevski trg, veselite se i pijte, al’ se najte napiti – pozivnica je ovog osebujnog biškupa našeg kraja.

 

čitam...