1.3 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Robotika i automatika

FOTO Croatian Makers i STEM automobil u Križevcima i Koprivnici učili mališane programirati robote
F

Ne propustite

Hrvatsku i svijet razdvaja duboki jaz tehnološke opremljenosti i znanja, no taj jaz nije širok i lako ga je preskočiti uz pomoć edukativnih robota i softverskih alata, objasnio nam je Vlado Lendvaj

Croatian Makers u pokretu naziv je projekta zagrebačke udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koju je osnovao jedan od najpoznatijih hrvatskih investitora Nenad Bakić. S ciljem populariziranja znanja u području robotike i automatike, STEM automobil obilazi ovog ljeta manja mjesta i održava besplatne robotičke radionice za djecu osnovnoškolce. STEM je inače pojam koji dolazi iz engleskog jezika i akronim je od početnih slova sljedećih područja – science, technology, engineering i mathematics.

U Križevcima se STEM automobil pojavio ispred Turističko-informativnog centra u ponedjeljak u 16 sati, a na radionici se okupilo dvadesetak mladih Križevčana koji su imali prilike raditi sa mBotom, edukacijskim robotom koji nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Mladi Križevčani pozorno su pratili predavanje i sudjelovali u programiranju jednostavnih radnji tako što su povezali robota s računalom. Za dolazak STEM automobila u Križevce pobrinuli su se Inovatorsko društvo Marcel Kiepach, Udruga P.O.I.N.T.  i Grad Križevci.

Koprivnički mališani također su dobili priliku upoznati čari robotike na radionici u koprivničkom Poduzetničkom inkubatoru.

Vlado Lendvaj // Foto: Matija Gudlin
Vlado Lendvaj // Foto: Matija Gudlin

– Ove godine smo pokrenuli Croatian Makers ligu i u nju se uključilo više od 200 škola i udruga te je podijeljeno preko 1100 robota. Od jeseni kreće širenje lige tako da smo sada tijekom ljeta pokrenuli turneju kako bi se djeca koja još nisu uključena upoznali s tim i da vide koliko je robotika jednostavna, lagana i koliko se brzo može u to ući. Hrvatsku i svijet razdvaja duboki jaz tehnološke opremljenosti i znanja, no taj jaz nije širok i lako ga je preskočiti uz pomoć edukativnih robota i softverskih alata – objasnio nam je Vlado Lendvaj, voditelj današnje radionice u Koprivnici.

Učenike tijekom dvosatne radionice očekuje mnogo aktivnosti, zabave i otkrivanja novih spoznaja o robotici i tehnologiji.

– Učenici će naučiti kako programirati edukativnog robota pomoću jednostavnog softvera koji je razvijen na MIT-u u Massachusettsu kako bi djeci olakšao ulazak u programiranje. Djeca ne trebaju znati nikakve naredbe napamet, nego u softveru biraju naredbe za robota, a taj alat kreira C kod koji se izvršava na robotu. Učenici će raditi programe koji će paliti različita svjetla na robotu i davati zvučne signale, primjerice, jučer je na radionici jedan učenik postigao da robot odsvira Bratec Martin. Također će napraviti program koji će omogućiti robotu da se kreće u raznim smjerovima, a na kraju će moći samostalno voziti po cesti – rekao je Lendvaj.

Istaknuo je da su radionice otvorene za sve i u potpunosti besplatne. Nakon Koprivnice, ostatak ovog tjedna i idući tjedan obilazit će Međimurje, Zagorje, Slavoniju i ostale dijelove Hrvatske.

Ivanu također zanimaju roboti // Foto: Matija Gudlin
Ivanu također zanimaju roboti // Foto: Matija Gudlin

U radionici su sudjelovale i Ivana i Ana, koje su tijeko ljetnih praznika odlučile dio svog slobodnog vremena provesti učeći o robotima.

– Nikad nismo radile ovako nešto, ovo je prvi put. Došle smo vidjeti kako to izgleda, a i zanimaju nas roboti. Možda bi htjele raditi tako nešto u životu – rekla nam je Ivana.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Kroz CM ligu doniralo se 1200 robota u preko 220 ustanova i škola, osiguravši tako ustanovama opremu, mentorima i učiteljima te učenicima edukaciju uz organizaciju natjecanja robotike.

Osnivač udruge IRIM Nenad Bakić pokrenuo je cijeli projekt zbog nefunkcionalnog školstva i kako on to objašnjava, sve dubljeg društvenog i mentalnog procjepa između Hrvatske i razvijenog svijeta. Bakić često u javnim istupima ističe kako mladima želi omogućiti da budu dio globalne zajednice s obzirom na dostupnost tehnologije.

Autori: Admir Sinani i Sanjin Bojić

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zimske radosti

VIDEO Pogledajte medu koji ne spava zimski san, već uživa sa sve četiri u zraku

Osim djece, zimske radosti iskorištava ni više ni manje nego medo. Da, da dobro ste pročitali, medo! Medvjed je odlučio odmoriti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti