Donosimo atmosferu s natjecanja

FOTO Čudo od orača! Pod žarkim podravskim suncem ukrstili plugove i krenuli u borbu za titulu najboljeg

Dosta toga je u opremi, ali još je važnija vježba. Na treningu najmanje ima oranja, puno više je mjerenja dubine, širine, stalno iskakanje iz traktora. Cijeli dan treniram, a poorem možda 100 kvadrata zemlje, rekao je Saša Višak.

17:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na parceli Lazine OPG-a Ivice Baranašića pokraj Šoderice danas je održano 15. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije.

Iako većina laika niti ne zna da postoji natjecateljsko oranje, neumorni orači su danas po žarkom suncu pokazali za što su trenirali plugom premetnjakom ili plugom ravnjakom te pokušali izboriti svoje mjesto prvenstvu Hrvatske.

O kakvom se natjecanju zapravo radi, približio nam je trener hrvatske reprezentacije orača Siniša Hrgović, koji je ovdje bio u službi voditelja natjecanja.

– Imamo 13 ili 14 ocjena, ovisno o kategoriji, i tri osnovna elementa, otvaranje, naor i razor. Između toga su mjerenje dubine, ulaz i izlaz, pravac, zaoravanje biljnih ostataka pripremljenih za sjetvu, opći dojam parcele… – opisao nam je Hrgović.

U Hrvatskoj se oranjem bavi 16 udruga koje šalju pobjednike sa županijskih natjecanja iz obje kategorije na državno natjecanje, a 32 natjecatelja se zatim bore za svjetsko prvenstvo. Kao što kaže Hrgović, zemlje Velike Britanije svjetske su sile u oranju i glavni favoriti, jer imaju daleko najveću tradiciju.

Saša Višak jedan je od favorita // Foto: Sanjin Bojić

– Mi imamo ove godine 15. natjecanje, a oni su ih imali više od 70. Velika je razlika, imaju iskusne orače, velik ih je broj koji od malena pa do starosti koriste sva znanja i vještine svojih očeva i djedova – otkrio je Hrgović.

Hrvatsku će u Keniji predstavljati Saša Višak, kojega smo i danas zatekli na županijskom natjecanju. Ponovno je pobijedio u kategoriji pluga ravnjaka, a opisao je kako se priprema za natjecanje svojim plugom ravnjakom.

– Dosta toga je u opremi, ali još je važnija vježba. Na treningu najmanje ima oranja, puno više je mjerenja dubine, širine, stalno iskakanje iz traktora. Cijeli dan treniram, a poorem možda 100 kvadrata zemlje – rekao je Višak.

O Keniji još ne razmišlja, a i ne priprema se, jer ne zna što ih tamo točno čeka.

– Tamo idemo avionom, uzimamo samo nešto alata, a tamo ćemo sve dobiti. Što dobijemo, tako ćemo i raditi. Traktor je manja stavka, bitan je dobar plug, a za traktor je važno da vuče – smatra Višak.

Istaknuo je podršku županije i zahvalio županu Korenu što je opremio udrugu plugovima kojima predstavljaju županiju na državnim prvenstvima, što nije mala investicija s obzirom na to da natjecateljski plugovi koštaju i oko 10 tisuća eura.

Pravac oranja jedan je od elemenata ocjenjivanja // Foto: Sanjin Bojić

I sam župan podržava ovakvu manifestaciju kao nešto što na lijep način predstavlja županiju u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

– Natjecanje orača sada je već jedna od najdužih tradicionalnih priredbi ovog tipa, i pratimo je kao podršku poljoprivredi. Treba naglasiti da su u 15 godina naši natjecatelji imali jako puno uspjeha jer su na izlučnim natjecanjima ostvarivali iznimno vrijedne rezultate. Prvi plug udruzi smo kupili 2009. godine, a drugi 2015. tako da ih podupiremo i financijski, a ne samo deklarativno – istaknuo je župan.

Najbolji na natjecanju u kategoriji pluga ravnjaka bili su Saša Višak, Kristijan Sučić i Marijan Stanešić, a među premetnjacima Zoran Radiček, Valent Sučić i Josip Martinović. Višak i Radiček predstavljat će županiju na državnom natjecanju.

čitam...