Četverostruka prvakinja Hrvatske

FOTO Dama u šahu i dama u životu Ema Bevanda sa samo 11 godina natjerala je i velikog Kasparova da se oznoji za pločom

Na simultanki u Zagrebu predstavljala sam svoje godište kao najbolja igračica i dobila sam priliku igrati protiv najboljeg. Znala sam da me očekuje poraz, ali bilo je to sjajno iskustvo, rekla je Ema Bevanda, šahovska majstorica iz Ferdinandovca.

14:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Ona je Ema Bevanda, 12-godišnja učenica Osnovne škole u Ferdinandovcu. Međutim, ono po čemu je poznatija jest to da je vrhunska šahistica koja je dosad osvojila četiri naslova prvakinje države u šahu. Velika podrška joj je sestra Lorena koja ima 14 godina i ide u osmi razred, te također igra šah. ‘Krivac’ za upoznavanje sa šahom, figurama i potezima je njihov djed. Cure je zanimalo što to djed radi kada pomiče crne i bijele figure po crnim i bijelim kvadratićima, stoga su ga upitale mogu li igrat s njim.

– Djed je imao šah, počelo nas je zanimati te nam počeo sviđati šah stoga smo zamolile mamu da nas upiše u klub. Prvo smo upisane u ŠK Konaki na Novom Virju, a zatim smo kasnije zaigrale za đurđevački šahovski klub Picok – rekle su djevojke.

Ema već šest godina igra šah ozbiljno, a Lorena sedam. Zajedno su krenule. Rezultatima ipak odskače Ema, međutim to ne znači da Lorena nije dobra.

– Ema je slučajno išla na jedno natjecanje u pratnji prijateljice iz kluba Konaki, predsjednik Baruškin zamolio nas je da budemo pratnja. Kasnije me nazvao i pitao koliko Ema ima godina, na što sam odgovorila da ima sedam godina. Sljedeće što je rekao bilo je: – Čestitam, imate državnu prvakinju do sedam godina – prisjetila se Jasenka Bevanda, Emina mama.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Osvajanjem naslova državne prvakinje Ema je taj put osvojila plaćen dvotjedni put u Dubai na Svjetsko prvenstvo u šahu. Spletom okolnosti, nije otišla put Dubaija, ali vremena ima. Prvi put je otišla na jedan takav turnir i osvojila naslov državne prvakinje – impresivno.

Ema u svom klubu samo igra, a ono naprednije odrađuje preko Skypea s privatnim trenerom Vladimirom Cvetnićem. Vježbaju se otvaranja, razrađuje se taktika i završnica. U ŠK Picok se radi isto tako, jedino je različito što jedan trener brine o radu više članova kluba. Osim šaha, Ema svira klavir, u školi svira tamburicu i ponekad zaigra stolni tenis, dok Lorena pohađa sportsku grupu, dopada joj se nogomet. Ipak, šah je broj jedan. Na pitanje koja im je najdraža figura, gotovo su u isti glas odgovorile – dama!

– Prijatelji u razredu ne žele igrati s nama jer znaju unaprijed da budu izgubili i kažu da nemaju strpljenja za to. Drugi pak kažu da bi nas pobijedili pa zato ne žele. Mi sestre ne igramo baš puno međusobno – kažu cure s osmijehom.

Šah je igra strpljenja i razmišljanja, predviđanja. Igrač se smatra boljim ako može predvidjeti više poteza unaprijed. Ema tako kaže da je jednom uspjela predvidjeti šest poteza unaprijed, a sve ovisi o poziciji. Već pomalo ‘cilja’ buduće zanimanje, sviđa joj se posao šahovskog trenera. Lorena s druge strane želi biti pedijatrica.

Foto: Jurica Karan
Već unaprijed zna što će odigrati // Foto: Jurica Karan

Najdraži naslov mi je onaj državne prvakinje do 13 godina. Igrala sam protiv najjačih i najboljih, pobijedila sam starije protivnice i to mi predstavlja još jedno zadovoljstvo – rekla je Ema.

Osim ranije spomenutog Svjetskog prvenstva u Dubaiju, Ema prošle godine nije otišla ni na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Što zbog nesigurnosti, što zbog hrvatskog šahovskog saveza koji nije slao svojeg predstavnika. Ove godine ostvarila je pravo da ide na Svjetsko prvenstvo u Grčku, a još ima i mogućnost ići na Europsko prvenstvo za mlade koje se održava u Latviji.

– Taktika u šahu sastoji se od otvaranja i provedbe svojeg plana igre protiv određenog protivnika. Ona se kreira u dogovoru s trenerom, ovisno o protivniku – otkriva šahovska majstorica Ema.

Foto: Jurica Karan
Rijetko viđena slika – dvoboj sestara Bevanda, Lorene (lijevo) i Eme (desno) // Foto: Jurica Karan

U šahu kategorije mladih idu po dvije godine, prva je do sedam godina, zatim do devet, do 11, do 13 godina. U svakoj od njih Ema je državna prvakinja. Dalje slijedi juniorska kategorija. Đurđevački šahovski klub osigurava sve kotizacije i prijevoz za članove svog kluba, na čemu je cijela obitelj Bevanda zahvalna.

Gari Kasparov smatran je najboljim šahovskim igračem svih vremena, bio je svjetski broj jedan od svoje 22 godine kada je osvojio naslov najboljeg na svijetu 1985. godine, srušivši rekord starosti osvajača. Najbolji je bio sve do 2005. godine kada se umirovio. Danas igra simultanke po svijetu, a ima hrvatsko državljanstvo te je također zaigrao i simultanku u Koprivnici. Ema Bevanda s njim je igrala u Zagrebu, u legendarnom hotelu Westin.

– Na simultanki u Zagrebu predstavljala sam svoje godište kao najbolja igračica i dobila sam priliku igrati protiv najboljeg. Znala sam da me očekuje poraz, ali bilo je to sjajno iskustvo – rekla je Ema.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Na kraju svega, Kasparov je osobno pohvalio Emu i jednog starijeg gospodina, otkriva Emina mama. Soba je puna medalja i više ih ni ne spremaju na isto mjesto. Više ih je Eminih, međutim svaka nosi svoju vrijednost. Ova mlada šahovska majstorica vidi se u ovom sportu dugi niz godina.

Naslovi državne prvakinje i razne medalje odraz su sjajnih mogućnosti mlade Eme. Intelektualna perspektiva koju nudi ovaj sport neograničena je. Vrhunski igrači šaha nerijetko postaju vodeći ljudi na raznim visokim dužnostima. Pohvala Kasparova samo je šlag na tortu. Iako mnogi misle suprotno, šah kao i svi sportovi zahtijeva odricanje i ulaganja. Svaki ozbiljan korak u sport to zahtijeva. Emi želimo svu sreću na svim budućim natjecanjima te da predstavi Ferdinandovac, Podravinu i Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu.

 

 

čitam...