Održano predavanje o Sahari

FOTO Damir Vujnovac nije samo trčao maraton, nego je i pokrenuo akciju

15:24h
0
Damir Vujnovac s ostalim maratoncima // Foto: Damir Vujnovac

Svake se godine mirnim putem, kroz međunarodni maraton, nastoji skrenuti pozornost javnosti na problem Zapadne Sahare pod okupacijom Maroka.

Putopisac Damir Vujnovac  protekle je srijede u gradskoj knjižnici održao zanimljivo predavanje Sahara – Saharawi, glas iz pustinje!

Tijekom dvosatne prezentacije i razgovora s publikom on na zanimljiv je, duhovit, a ujedno i dirljiv način podijelio svoja saznanja o narodu Saharawi, koji u posljednjih četrdeset godina živi u izbjeglištvu i sanja o povratku u svoju domovinu Zapadnu Saharu.

Povod njegova boravka ondje bilo je sudjelovanje na veljačkom Saharskom maratonu. Radi se o humanitarnoj utrci koja se održava u izbjegličkim kampovima naroda Saharawi u zapadnom Alžiru.

Djeca u izbjegličkom kampu na putu u školu // Foto: Damir Vujnovac
Djeca u izbjegličkom kampu na putu u školu // Foto: Damir Vujnovac

Svake se godine mirnim putem, kroz međunarodni maraton, nastoji skrenuti pozornost javnosti na problem Zapadne Sahare pod okupacijom Maroka, ovog zaboravljenog dijela svijeta i problem života u izbjeglištvu naroda Saharawi.

Vujnovac je publici predstavio život u izbjegličkim kampovima, nedostatku pitke vode i električne struje, pustinjskom maratonu i doživljaju pješčane oluje.

Govorio je, također, o gostoljubivosti ovih ljudi te domišljatosti u kreiranju „normalnog života“, usprkos siromaštvu i četrdesetogodišnjem izbjeglištvu, kroz koju su sagradili 30-ak vrtića, isto toliko osnovnih i sedam srednjih škola te podigli stopu pismenosti na 95 posto.

Međutim, zbog kroničnog nedostatka knjiga, Vujnovac je po povratku u Hrvatsku pokrenuo projekt Dječji glas iz Sahare, kako bi se očuvala dječja pisana riječi Saharawi naroda te popunjavanje njihovih knjižnica.

Saharski bibliobus sadrži samo 150 knjiga // Foto: Damir Vujnovac
Saharski bibliobus sadrži samo 150 knjiga // Foto: Damir Vujnovac

U sklopu projekta prikupljeno je 40-ak literarnih radova saharske djece koji će, prevedeni s arapskog na hrvatski i engleski jezik, biti otisnuti u knjizi – zborniku radova, i poklonjeni Saharcima tijekom sljedećeg Sahara maratona iduće godine.

Tom će prilikom u školi saharskog izbjegličkog kampa Smara biti organizirana izložba likovnih radova hrvatskih školaraca za njihove saharske vršnjake.

Svi zainteresirani za pokrivanje troškova tiskanja knjige pozvani su da se jave na e-mail orijentacije@gmail.com.

bibliobus-u-sahari-foto-vujnovac
Bibiliobus u Sahari // Foto: Damir Vujnovac

čitam...
Loading...