14 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MAJSTORI ZANATA

FOTO Damjan i Leon uigran su duo, centralno grijanje postavit će vam bez greške, a dobro plaćeni poslovi čekaju ih čim završe školovanje
F

Više nema toga da su na praksi, pa čiste, metu ili nose kutije. Većina majstora ih od prvog dana drila, daju im sve više raditi da bi nakon škole bili samostalni. Potražnja za njima je velika, dovoljno govori da je i plaća početnika od tisuću eura na više. Od njih 18 u razredu, 15 će ih se sigurno zaposliti u struci, naglašava profesor

Ne propustite

Damjan Beštek i Leon Ivančan dvojica su ambicioznih učenika koji su se po završetku osnovne škole odlučili za zanatska zanimanja i upisali Obrtničku školu Koprivnica. Damjan je odabrao vodoinstalaterski smjer, dok je Leon krenuo putem budućeg elektroinstalatera grijanja. Obojica su se pokazali vrlo talentiranima u svojim zanatima i brzo su napredovali pa ih je spazio i profesor Emil Golub, koji je s njima dodatno radio i dečke pripremao za natjecanja.

Tako su na nedavno održanom međužupanijskom natjecanju u disciplini kućnih instalacija, u žestokoj konkurenciji ekipa iz sedam škola, osvojili prvo mjesto i izborili plasman na državno natjecanje WorldSkills Croatia koje će se u svibnju održati u Zagrebu.

Primjer ovo dvoje učenika pokazuje da se i kod nas može uspjeti ako pronađemo posao koji volimo i u kojem možemo ostvariti svoj potencijal.

Naravno, išlo bi to u njihovom slučaju malo teže i sporije da nisu imali mentora i profesora Emila Goluba, koji ih je uveo u svijet zanatskih zanimanja. Emil je stručnjak u svom području, a svoje znanje i iskustvo nesebično dijeli s učenicima. Zahvaljujući njegovom mentorstvu, Damjan i Leon su postali pravi majstori svog zanata.

Damjan i Leon, Vodoinstalateri
Foto: Ivan Balija

Damjan danas ne skriva da se u startu htio školovati za elektrotehničara, no otac mu je preporučio da ide za vodoinstalatera što je ispalo ispravno, jer se danas njih dvojica nadopunjavaju u poslovima. Leon nije puno dvojio oko izbora.

– Jedan šogor je vodoinstalater, drugi instalater grijanja pa nije bilo puno filozofije – kaže.

Obojica su danas pri završetku trogodišnjeg školovanja i nisu požalili zbog svog izbora. Damjan je stručnu praksu obavljao u Konstruktor grupi iz Križevaca, gdje ga, nakon što se pozdravi sa srednjoškolskim obrazovanjem, već čeka radno mjesto.

– Možda si napravim mjesec dana pauze i onda krenem na posao, po svoje novce i plaću – veli nam te dodaje da iznos mjesečne naknade još nije pogodio, no budući da je bio prezadovoljan u toj firmi za provođenja praktične nastave, želja mu je tamo nastaviti se stručno usavršavati i napredovati.

Leon je praksu odrađivao kod jednog tatinog prijatelja, gdje bi, isto tako, volio ostati.

Na pitanje jesu li razmišljali dići sidro i otići u bijeli svijet gdje neki tvrde da je trava zelenija, odbacuju takvu mogućnost. Smatraju da nije nužno odlaziti u Njemačku kako bi se ostvarila karijera, jer u Hrvatskoj također postoji veliki potencijal za razvoj zanatskih zanimanja, a prilike za raditi i zaraditi za one koji imaju volje i radne navike – ima.

Damjan i Leon, Vodoinstalateri
Foto: Ivan Balija

– Ako otvorite stranicu zavoda za zapošljavanje traži se 50-ak vodo i plinoinstalatera. Internetski Facebook portali, oglasnici, stalno vrte oglase za posao, nema da naši učenici koji završe zanimanje ne pronađu posao. Tržište rada vapi za ovakvim deficitarnim strukovnim zanimanjima – objašnjava profesor Golub.

Naša dva mlada sugovornika bez pardona bi vam odradili montažu bojlera, postavili radijator, umivaonik…nema što oni do sad već nisu probali u praksi izvesti. Na ranije spomenutom natjecanju napravili su postavu radijatora, njihovo spajanje na sistem, izradili razdjelnik koji je bila imitacija donjeg djela bojlera. Ovih dana spremaju se za državno natjecanje WorldSkills Croatia na zagrebačkom Velesajmu koje će potrajati tri dana.

– Tamo će se raditi triput veća vježba, odnosno imitacija izrade jedne kupaonice, znači postavljanje radijatora, umivaonika, wc školjke, a sve prema zadanim mjerama. Ocjenjuje se više čimbenika, urednost i pedantnost, mjere im ne smiju odstupati više od dva milimetra. Cijela vježba podijeljena je na nekoliko modula koje oni moraju provesti u nekom određenom vremenu – objašnjava Golub te dodaje kako je cilj djecu naučiti da ne rade napamet nego se znaju snaći u svakoj situaciji kakva će ih ubuduće dočekati u stvarnom životu na njihovom radnom mjestu.

Ono što se dečke najviše dojmilo su mobilnosti u Sloveniju i Češku na kojima su puno toga novoga vidjeli i naučili. Golub dodaje kako je upravo to ono što učenike motivira na napredak. U Češkoj su boravili tri tjedna, a bili su u posjetu školi koja ima puno više modernije opreme.

Damjan i Leon, Vodoinstalateri
Foto: Ivan Balija

– Puno toga zanimljivog su tamo vidjeli, među ostalim i virtualno zavarivanje koje se obavlja kao da ga radiš stvarno, dok drugi gledaju na televiziji kako variš. Na ovaj način djeca uče, a istovremeno se štedi na materijalu koji je trenutno jako skup – napominje Golub te dodaje da su njihovi praktikumi i radionice malo skromnije opremljeni. Srećom, osnivač škole Koprivničko-križevačka županija ima sluha i za njihove potrebe, no ograničenih su sredstava. Ono na čemu bi se moglo poraditi je odnos s lokalnim obrtnicima kod kojih svi polaznici Obrtničke škole obavljaju praksu.

Damjan je osim u Češkoj osjetio i iskustvo iz slovenskog hotela u Moravskim toplicama, gdje je radio na održavanju hotelskog sustava, upoznao se s bazenskom tehnologijom do održavanja rashladnih i grijanih sustava.

– Više nema toga da su na praksi, pa čiste, metu ili nose kutije. Većina majstora ih od prvog dana drila, daju im sve više raditi da bi nakon škole bili samostalni. Potražnja za njima je velika, dovoljno govori da je i plaća početnika od tisuću eura na više. Od njih 18 u razredu, 15 će ih se sigurno zaposliti u struci – naglašava profesor.

Nakon završetka školovanja, Damjan i Leon su se odlučili za rad u svojim zanimanjima. Posao čekaju s osmijehom na licu, jer znaju da su spremni za sve izazove koje im život donosi. Zadovoljni su školom i praksom koju su prošli te smatraju da imaju dovoljno znanja i iskustva da rade u svom području.

Damjan i Leon, Vodoinstalateri
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užasni prizori

FOTO Stravična prometna nesreća u susjedstvu, život izgubila jedna osoba

Sinoć, oko 23 sata, u Sajmišnoj ulici kod podvožnjaka u Čakovcu došlo je do teške prometne nesreće. Naime, prilikom pretjecanja,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti