SJEDNICA U SPORTSKOJ DVORANI

FOTO Dani općine Novigrad Podravski svečanom sjednicom dostigli vrhunac, Brljek: Podigli smo ljestvicu, uveli totalnu transparentnost

U sklopu sjednice kulturno-umjetnički program održali su KUD Delovi i KUD I. V. Trnski.

09:48h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Općina Novigrad Podravski posljednje dane provodi u slavljeničkom raspoloženju. Razlog su Dani općine u sklopu kojih su održane brojne aktivnosti. Naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama. Današnja svečana sjednica Općinskog vijeća održana u sportskoj dvorani bila je vrhunac obilježavanja.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali savjetnica predsjednika Hrvatske Melita Mulić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenici župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić i Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec, članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, koprivnički gradski pročelnik Tomislav Golubić, bivši saborski zastupnik Mladen Mađer, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, predsjednik podružnice HDS-a Vjekoslav Indir i ostali gosti.

Prvi se okupljenima obratio predsjednik Općinskog vijeća Mladen Levak, uputivši zajednički pozdrav.

Foto: Ivan Balija
Mladen Levak // Foto: Ivan Balija

– Bilo mi je ugodno posljednje četiri godine surađivati sa svima, a najviše s ljudima koji nose općinu Novigrad Podravski. Zahvalio bih se predstavnicima udruga, onima koji su radili na dobrobit općine. Imali smo dobru suradnju i s PORA-om koja je vodila brigu o našim programima – izjavio je Levak za govornicom, istaknuvši kako ulaze u posljednju godinu mandata pred lokalne izbore koji će se održati sljedeće godine.

Riječ je, potom, preuzeo načelnik općine Zdravko Brljek. Između ostaloga, od aktivnosti i projekata tijekom posljednjih godinu dana u prezentaciji predstavljenoj okupljenima izdvojeni su adaptacija Vatrogasnog doma s kojom će krenuti, pri čemu je dosad promijenjen dio plafona, krovišta te postavljena gromobranska instalacija, zatim uređenje predvorja Doma kulture, izgradnja, opremanje i puštanje u rad Reciklažnog dvorišta, nabava kosilice za teren Nogometnog kluba Drava te kvalitetne kosilice za potrebe općine kojom će se u znatno kraćem roku obaviti posao, kao i ugradnja triju pametnih klupa, postavljanje nadstrešnice na nogometnom stadionu te vrtne sjenice u Delovima i nadstrešnica na autobusnim stajalištima, asfaltiranje Gajeve ulice i ceste Delovi – Hlebine te izgradnja pješačke staze u Novigradu Podravskom i Koprivničkoj ulici. Ujedno su se dotaknuli pomoći starijima i samcima u borbi s koronavirusom, javne rasvjete koja odnedavno svijetli cijelu noć te pomoći obiteljima Markuševca čiji su domovi stradali u potresu. Nisu zaboravili na udruge i društva za čije je programe Općina osigurala proračunska sredstva ili, pak, na uskrsni dar koji je zbog preventivnih mjera zaštite u vrijeme epidemije podijeljen kasnije.

– Pozdravljam vas i zahvaljujem što ste se odazvali na naš poziv te prisustvom uveličali svečanost. Svi smo u mislima s koronom, čime je vaš odaziv dokaz da smo prijatelji, da nas podržavate. Srećom, nismo imali oboljelih tijekom situacije s koronom, nadam se i da nećemo. Govorili smo o uputama te se istih pridržavali  – rekao je Brljek.

Foto: Ivan Balija
Zdravko Brljek // Foto: Ivan Balija

Ono što se često veže u Novigrad Podravski i načelnika Brljeka jest riječ transparentnost. Općina je 2015., 2016. i 2017. godine prema kontroli Instituta za javne financije dobila ocjenu 2, 2018. godine ocjenu 4, a posljednje dvije godine, kada je Brljek bio na njezinu čelu, ocjenu 5.

– Napravilo se koliko je god bilo moguće. Reducirali smo program dana općine, otkazali koncerte do kojih nam je bilo stalo. Ostale su manifestacije u kojima možemo kontrolirati okupljanja na otvorenom. Budemo li morali otkazati neki događaj, to neće financijski štetiti općini – dodao je načelnik.

Velik dio novca, nastavio je, povukli su iz europskih i nacionalnih fondova.

– Nikada ne treba biti zadovoljan, treba težiti većem napretku. Zatekli smo teško financijsko stanje, ali u 2019. godini uspjeli smo ga sanirati. Općina je u plusu, nije kreditno zadužena, poslovi su plaćeni. Nakon 1999. godine, odnosno perioda od zadnjih 20 godina, ovo je prva godina u koju smo ušli bez kreditnog zaduženja i s podmirenim
svim dospjelim obvezama. Zahvaljujem se državi, kao i Koprivničko-križevačkoj županiji kojoj smo se uvijek mogli obratiti. Svi se trude u svojoj sredini napraviti što bolji posao. U ovome mandatu radili smo kao pravi tim, izdvajamo se što smo pokušavali, a od 1. siječnja ove godine uveli totalnu transparentnost. S pravom mogu reći da smo najtransparentnija općina u Hrvatskoj – ponosno je rekao Brljek.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na njihovoj se stranici u detalj razrađeni mogu vidjeti svi detalji kome je i za što Općina platila. Također, Brljek je naglasio kako se vidi čak i njegova plaća.

– Podigli smo standard, odradili puno poslova, svojim ponašanjem podigli smo ljestvicu. Nadam se da će ostali krenuti za nama. Jedan čovjek ništa ne može napraviti sam, stoga se zahvaljujem svojem timu. Za mene iskaz domoljublja nije mahanje zastavama, omatanje u nacionalne boje i bacanje praznih fraza, već smatram da je, u ovoj našoj branši javnog sektora, iskaz da voliš svoj narod, da poštuješ svoju domovinu i sve njezine građane, ponašanje političara i dužnosnika prvenstveno u odgovornom baratanju s javnim, društvenim novcem kojeg se ne smije neracionalno rasipati, a kamoli krasti – zaključio je govor načelnik Brljek.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić zahvalio se na pozivu na sjednicu.

– Naša podravska sela ogledni su primjer kako čisto, moderno selo treba izgledati. Naši su se Podravci znali odricati i sami stvarati, vi to uspješno radite. Korona je puno toga promijenila, ali lijepo je vidjeti da ste našli mogućnost te niste odustali. Moram čestitati na povučenim sredstvima Europske unije. Iz godine u godinu vidi se da ovo mjesto ide naprijed. Bilo bi dobro da ostanete u općini, bez obzira što ste u posljednjoj godini mandata. U vrijeme korone moramo se držati zajedno. Čeka nas borba za Novigrad, Podravinu i Prigorje. Potrudit ćemo se da se ono što se kod nas stvara ovamo i vrati – zaključio je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Mladen Mađer // Foto: Ivan Balija

Bivši saborski zastupnik Mladen Mađer istaknuo je kako ga veseli prezentacija puna kvalitetnih projekata.

– Suradnja između načelnika i mene kao saborskog zastupnika mogla je biti i bolja. U županiji imamo 22 općine i tri grada, potrebno je surađivati. Općina mora biti transparentna. Pazite se, čuvajte, a za godinu dana bit ćemo u drugim uvjetima – govorio je Mađer.

Foto: Ivan Balija
Davor Vukmirić // Foto: Ivan Balija

Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, kazao je kako ne želi propustiti proslave brojnih općina. Zahvalio je na suradnji glede projekata, ponajprije u kontekstu projekta Aglomeracije Đurđevac koji ostvaruje dobar napredak.

– Moja su vrata širom otvorena, potrebno je surađivati. Gdje bi bilo transparentnije nego u Novigradu Podravskome? – pitao se Vukmirić.

Koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić kazao je kako je Novigrad Podravski imao svoje uspone i padove. Danas je, međutim, poželjno mjesto za život, kako za mlade, tako i za stare, dodao je.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

– Čestitam na svemu što se napravili, imate se čime pohvaliti. Stanovnici općine vrijedni su ljudi koji puno rade, a malo pričaju. Nadam se da će rezultata biti i u budućnosti – obratio se Ljubić.

Darko Sobota, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, pohvalio je infrastrukturne projekte nastale na temelju europskog i državnog novca te u šali kazao kako je načelnik Brljek u prezentaciji izostavio asfaltiranje jedne od ulica.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

– Ono što osjećam za ovakve jedinice jest želja vodstva općine da pretvori sela u naselja u kojima će mladi željeti ostati. Svi mi, koji smo vodili manje i veće regije, znamo koje su potrebe mještana kako bi svima bilo bolje. Želim vam puno uspjeha, da ostvarite ciljeve koje ste stavili pred sebe. Kada govorimo o razvoju županije, moj i svjetonazor kolege Jakšića zapravo su isti – između ostaloga izjavio je Sobota.

Posljednji govor održala je savjetnica predsjednika Hrvatske Melita Mulić, čestitavši svima u ime predsjednika Zorana Milanovića Dan općine.

– Predsjednik je s vama, građanima i građankama, njegova su vrata, kada je u pitanju razvoj, otvorena – riječi su M. Mulić.

Foto: Ivan Balija
Melita Mulić // Foto: Ivan Balija

Levak je, za kraj, najavio kako će zatražiti da sportska dvorana dobije naziv po glumcu Martinu Sagneru, popularnom Dudeku, glavnome liku kultnih Gruntovčana.

Dosad su u sklopu Dana općine održani planinarski pohod 11. Novigradske staze, zatim vatrogasna vježba DVD-a Novigrad Podravski ispred Doma kulture i, recimo, natjecanje u gađanju glinenih golubova. U narednim danima mještane očekuje još zabavnih aktivnosti.

U sklopu sjednice kulturno-umjetnički program održali su KUD Delovi i KUD I. V. Trnski, a svečanost je zaključena prigodnim domjenkom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
čitam...