Mreža i HDZ predstavili program

FOTO Darko Koren: Drugi programi bit će puni velikih projekata i obećanja, ali naš je realan jer znam što je moguće napraviti

Nastupamo pod motom "Najbolje za županiju". Naravno da će to reći svatko tko se kandidira, no smatram da je ta konstatacija najprimjenjivija u našem slučaju. U toj poruci sažeto je sve ono što treba da bi se odgovorno vodilo regionalnu samoupravu, rekao je Koren.

15:42h
0
Foto: Sanjin Bojić

Mreža nezavisnih lista i HDZ danas su službeno predstavili svoj program za lokalne izbore, potpisali koalicijski sporazum i otkrili kandidate koji su na njihovim izbornim listama za Županijsku skupštinu.


Kao što se očekivalo, listu Mreže predvodi aktualni župan Darko Koren. Iza njega su potpredsjednici stranke, redom Miljenko Flajs iz Koprivnice, Vjekoslav Maletić iz Ferdinandovca, Đurđica Mustaf iz Koprivničkih Bregi, Goran Gregurek iz Križevaca i Željko Šantić iz Novog Virja. Pri vrhu liste još su i Ivica Srbljinović te Kristina Furkes, kao sedmi i osmi.

Nositelj liste HDZ-a je dožupan i predsjednik županijske organizacije stranke Darko Sobota, drugi je kandidat za dožupana Ratimir Ljubić, a treći Damir Felak. Tu su i Stjepan Milinković iz Gole, ravnatelj koprivničke bolnice i predsjednik križevačkog HDZ-a Mato Devčić, šesta je Verica Rupčić, a slijede ju Vesna Križan, Franjo Poljak, Mirko Perok i Siniša Pavlović u prvih deset na listi.

– Nastupamo pod motom “Najbolje za županiju”. Naravno da će to reći svatko tko se kandidira, no smatram da je ta konstatacija najprimjenjivija u našem slučaju. U toj poruci sažeto je sve ono što treba da bi se odgovorno vodilo regionalnu samoupravu. Tu je iskustvo, snaga, energija, volja i želja koji su potrebni da se i dalje odgovorno, savjesno, pošteno upravlja županijom. U našem planu i programu obuhvaćena su sva područja koja su bitna za zajednicu u kojoj živimo. Program je temeljen na našem kontinuitetu te na realnim i ostvarivim planovima. Programi koji će se predstavljati ovih dana bit će puno ambiciozniji, garnirani velikim projektima i obećanjima, jer to mora svatko onaj tko želi pobijediti onoga koji je na vrhu, to je skretanje pozornosti javnosti i birača. Suprotno tome, ja inzistiram da se svi naši programi temelje na realnosti, na onome što je ostvarivo. To je zato što ja znam što se može napraviti – naglasio je Darko Koren.

Foto: Sanjin Bojić

Neke od ključnih točaka programa koji obuhvaća razdoblje 2017. – 2021., koje je izložio okupljenima, obuhvaćaju nastavak gradnje brze ceste do Koprivnice, gradnju drugog kolosijeka željezničke pruge Budimpešta – Koprivnica – Križevci – Zagreb – Rijeka, poticanje suradnje poduzeća, OPG-ova i Podravke kao lidera gospodarstva, potpore obrtnicima i poduzetnicima, 600 milijuna kuna vrijedan projekt vodoopskrbnog sustava, gradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Piškornici, promoviranje naivne umjetnosti kao brenda te turizma baziranog na tradiciji, povlačenje sredstava iz EU fondova za brojne projekte, ulaganje u školstvo, gradnju škola, studentske stipendije te ulaganja u bolnicu i zdravstvo.

Korenov potencijalni zamjenik Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole, osoba je koja bi se trebala brinuti za unaprjeđenje obrazovnog sektora u županiji, a uočio je i konkretne probleme kojima se namjerava pozabaviti.

Foto: Sanjin Bojić

– Moj prethodnik i kolega Ivan Pal napravio je dobar posao u osam godina, a smatram da se to još može unaprijediti. Naše škole su dobro razvijene i kvalitetne, ali moramo poboljšati njihove materijalne uvjete i izgraditi nove zgrade. Jako je važno i ulagati u nastavnički kadar, treba omogućiti usavršavanja, omogućiti im da napreduju. Županija ih treba materijalno podržavati u tom dijelu – smatra Ljubić.

Aktualni dožupan i kandidat za istu poziciju Darko Sobota, osim predstavljanja HDZ-ovih kandidata za Županijsku listu, osvrnuo se i na predstavljeni program.

U njemu nema laži, nema neistina, a najmanje ima populizma. Populizam je nešto čime se danas svi služe jer je pitanje razumiju li županijsku razvojnu strategiju i imaju li ovakve rezultate koji su iza nas. Ovaj program je jamstvo razvoja kakav ljudi s područja naše županije od nas i očekuju – uvjeren je Sobota.

Nakon predstavljanja programa i potpisivanja sporazuma, predstavnici su u Županijskom izbornom povjerenstvu službeno predali kandidature za svibanjske lokalne izbore.

čitam...