UREĐENA JAVNA POVRŠINA

FOTO Deset tisuća predivnih lavanda dočekuje posjetitelje Đurđevca

Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno je doprinijela bioraznolikosti na tom području.

12:25h
0
Foto: Grad Đurđevac

Posjetitelje na ulazu u Đurđevac dočekuju polja s deset tisuća mirisnih lavanda. Uzgojene su u đurđevačkom rasadniku, a dio sadnica za uzgoj darovale su i članice Klastera Lavendula.

Uređena je javna površine između državne ceste D2 i željezničke pruge, odnosno površine između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u Đurđevac te je ovog proljeća posađeno još lavande na tom području. S obzirom da taj prostor nije u vlasništvu grada, dogovoreno je s HŽ infrastrukturom i Hrvatskim cestama da ga se uredi jer je do sada bio zapušten.

Do sada je posađeno deset tisuća sadnica lavande te još tri tisuće sadnica u rasadniku čeka jesenjsku sadnju, a sadit će se uz cestu u našoj poduzetničkoj zoni A.

– Polja lavande izgledaju puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na tom prostoru. Uz postojeća polja prolazi oko 8000 automobila dnevno i želimo kod ljudi izazvati pozitivnu reakciju, da se okrenu i zapitaju što je ovo. S intenzivnom sadnjom nastavljamo već u jesen. Želimo da Grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi. Prošle je godine proizvedeno čak 20 litara ulja od lavande, a osmišljen je i izgled bočica, te je to sada poseban suvenir Grada Đurđevca. U srpnju očekujemo još veće količine ulja koje ćemo prodavati kao proizvod iz našega rasadnika – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno je doprinijela bioraznolikosti na tom području, značajno je uljepšala naš grad te ostavlja dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.

Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac

čitam...
Loading...