KRATKI LANAC OPSKRBE

FOTO Detaljno predstavljen projekt kojim će Križevčani brzo moći kupiti i dobiti lokalne proizvode

Gradsko vodstvo poručuje kako će se u sklopu projekta nabaviti električno dostavno vozilo, urediti centralno skladište, zaposliti dobavljač narudžbi, napraviti mobilna aplikacija i internetska trgovina, a pažnju će posvetiti promociji proizvoda, proizvođača i aplikacije.

09:00h
0
img
Foto: Grad Križevci

Razvoj kratkog lanca opskrbe Zdravo Križevci naziv je projekta u sklopu kojega je jučer, u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci, održana početna konferencija.

Riječ je o nastavku inicijative Zdravo Križevci koju je Grad Križevci pokrenuo prošle godine kada su zbog pandemija koronavirusa tržnice bile zatvorene. Cilj je bio obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvenicima omogućiti daljnju prodaju svojih proizvoda, a građanima kupovinu domaćeg na kućnome pragu.

Mario Rajn // Foto: Grad Križevci

– Ovo je tek početak ozbiljnog ulaganja u niz drugih aktivnosti kako bismo vama, malim proizvođačima, olakšali, koliko to može politika, odnosno javna uprava. Cilj je povećati lanac dodatne vrijednosti, a skratiti lanac isporuke do krajnjih potrošača. Upravo je to ideja kratkih opskrbnih lanaca koju smo već dvije godine kao teoretski koncept promovirali i zaista mi je drago što smo uspješno aplicirali ovaj projekt, što su nam odobrena sredstva, ali još jednom ističem ponajviše radi vas, na vama je fokus – rekao je gradonačelnik Mario Rajn, prenose gradske stranice.

U ime Križevačkog poduzetničkog centra govorio je Franjo Babić, istaknuvši kako je inicijativa Zdravko Križevci prošle godine okupila 60 OPG-ova. Napomenuo je kako se “kratkim opskrbnim lancom omogućuje prodaja lokalnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda lokalnim kupcima bez puno skladištenja i transport s maksimalno jednim posrednikom.” Naglasio je, također, da kupci ovim projektom dobivaju svjež proizvod, i to brzo po dobroj cijeni, dok se proizvođačima otvara prodajni kanal.

Franjo Babić // Foto: Grad Križevci

Administratorica projekta Ivana Dubravec dodala je kako je projektom obuhvaćeno 16 OPG-ova s križevačkog područja koji će nuditi svoje proizvode, kupci odabrati ono što žele, a proizvođači ih potom dostaviti u centralno skladište, nakon čega će biti dopremljeni krajnjem korisniku. Ciljne skupine, pojasnila je, su lokalni proizvođači, lokalni kupci i kupci unutar 50 kilometara udaljenosti od Križevaca.

Vrijednost projekta jest 717.175,00 kuna.
Ivana Dubravec // Foto: Grad Križevci

Gradsko vodstvo poručuje kako će se u sklopu projekta nabaviti električno dostavno vozilo, urediti centralno skladište u Razvojnom centru i tehnološkom parku, zaposliti skladištar, odnosno dobavljač narudžbi, napraviti mobilna aplikacija i internetska trgovina, a pažnju će posvetiti promociji proizvoda, proizvođača i aplikacije.

Danijel Šaško // Foto: Grad Križevci

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško kazao je kako će se financirati brendiranje proizvoda OPG-ova uključenih u projekt.

Očekivanja za projekt vrijedan 717.175,00 kuna, potpuno financiran od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – koji je s provođenjem krenuo 29. siječnja, a trajat će 24 mjeseca – kažu da će kratki opskrbni lanac biti održiv i postati komercijalno živ.

Foto: Grad Križevci