- Oglas -

La Mara je naziv obrta za proizvodnju tjestenine dviju vlasnica – Jelene Kovač Đuran i Dijane Mikšić iz Koprivničkog Ivanca. Pričaju nam kako su, tragajući za poslom, spojile ugodno s korisnim. Teta Dijana cijeli je život svojim rukama stvarala domaće proizvode, od tjestenina do kolača. Jelena je, pak, kao zaposlenica na tržnici u Rijeci, gdje je njezin suprug vlasnik trgovačkog obrta, uvidjela kako postoji ozbiljna potražnja za pravim domaćim proizvodima.

Sljedeći korak bilo je istraživanje. Što im je potrebno i koliko to košta, pitale su se. Donijele su odluku, napisale projekt i prijavile ga Hrvatskom zavodu za zapošljavanje od čije su mjere za samozapošljavanje dobile potreban novac.

– Nije nas strah, potražnja je dovoljno velika – sigurna je Jelena.

- Oglas -
Cijena će biti na razini kvalitetnije tjestenine iz trgovina

Dio tjestenina nastat će strojno, pomoću trefila, odnosno brončanih kalupa. Ostale će raditi ručno, u čemu je teta Dijana poprilično vješta. Od oblika, njihova će ponuda sadržavati tagliatelle, široke rezance, školjkice, oblik sličan fusilima, kao i rezance, krpice za juhu te mlince. Koristit će durum i običnu pšenicu, za neke jaja, za neke ne, a bit će tu i tjestenina s bučinim brašnom, špinatom i heljdom, kada potonja bude dostupna. Više detalja moći će se pronaći na samim pakiranjima proizvoda s čijom prodajom kreću u subotu, i to na tržnici u Koprivnici, uz koju će se njihovi proizvodi moći pronaći na tržnici u Rijeci, pa i restoranu u Opatiji s kojim su sklopili dogovor.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Cijena će biti na razini kvalitetnije tjestenine iz trgovina – potvrđuju.

Već je tu jasno, a to su i naglasili, kako ciljaju kupce koji cijene kvalitetniju tjesteninu.

– Pokušat ćemo kupcima objasniti, a nadam se i da će pročitati sastav, što znači durum pšenica i durum brašno, a to je stara, nemodificirana vrsta, nije hibrid. Uostalom, probat će. Kupci zainteresirani za takve proizvode, koji inače kupuju na placu, čim čuju da je domaće, ručno rađeno, kupit će – kaže Jelena, dodajući kako su potrebne strojeve pronašli samostalno, s time da je zanimljivo kako nijedan nisu vidjele na svoje oči, već sve preko papira, a stigli su iz Italije.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Otkako su krenule s projektom, saznali su brojne informacije o tjestenini

Srećom, i bez problema, svi su našli svoj put do njihova doma, njihove radnje. Na tome tragu, vjeruju kako će ljudi pronaći put do njihove tjestenine, za što je potrebno određeno vrijeme. Kažu i kako će surađivati s domaćim OPG-ovcima od kojih će nabaviti dio sirovina. Recepturu za tjesteninu kreirali su sami, a koriste se samo voda, brašno i sol, što ide u stroj koji miješa pa pod pritiskom i temperaturom stvara oblike koji izlaze van. Imaju, usto, i sušaru na hladni zrak. Da su puno toga naučile otkako su se uhvatili ovoga projekta, svjedoči priča prema kojoj se masovna tjestenina zapravo peče, zbog čega je onako tvrda i treba joj gotovo deset minuta kako bi se skuhala. Tjestenina obrta La Mara zahtijevat će dvostruko kraće vrijeme.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Dugoročni cilj je održati posao kroz dvije godine i opravdati dobivena sredstva. Želimo podmirivati doprinose i isplaćivati uobičajene plaće. A dalje kupiti bolje strojeve i proširiti posao. Morat ćemo zapeti, kao i svaki privatnik, to je posao od 24 sata – svjesne su Jelena i Dijana kojima zakon dozvoljava pomoć članova obitelji, pa će tako i oni biti involvirani u, primjerice, pakiranje tjestenine.

Otvorenje obrta bit će upriličeno sutra, u subotu, a u goste im dolazi i župan Darko Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).