Suživot sa zvijerima nadomak grada

FOTO Divlje svinje pretvorile prekrasan travnjak Ljiljane Jakupec u pravu oranicu: Ne znam što da radim, mogu mi sutra opet sve uništiti

Njena susjeda bolje je prošla, divlje svinje nisu joj upale u dvorište, no zna da ako "operiraju" ulicom, to se može dogoditi bilo kada.

18:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Ljiljanu Jakupec prije koji dan dočekalo je neugodno iznenađenje. Brižno njegovano dvorište i travnjak kućice u Ulici Josipa Sirutke na Vinici, gdje rado provodi slobodna poslijepodneva, divlje svinje pretvorile su u neprepoznatljivu oranicu.


– Bilo je to u subotnjoj noći, bilo je to cijelo krdo! Kako to sanirati, što da radim s tim? To je bio krasan travnjak, pazim na njega, kosim ga, čupam drač… Moj muž je bolestan i ne može raditi pa se za sve brinem sama. Mogu ja sad to popraviti, no tko mi kaže da mi sutra neće opet razrovati – pita se ona i dodaje da su napravile štetu i drugim susjedima.

Kako kaže, ogradu nema jer ne pomaže, divlje svinje lako ju izgrizu ili ju potkopaju. Jedino što može je nadati se da se to neće ponavljati jer zasad nije imala mnogo koristi niti od lovaca niti od koprivničke gradske uprave.

Prije i poslije divljih svinja

– Rekli su mi da lovci tu ne mogu ništa jer ne smiju pucati 300 metara od naselja, a gradski komunalni redar sam ne može mnogo učiniti. Znaju za problem, i drugi građani prijavljuju ovakve slučajeve. Najavili su da će održati sastanak o toj temi jer se ovakvi slučajevi sve češće događaju, nadam se da će se nešto moći riješiti – kaže Ljiljana.

Foto: Sanjin Bojić

Najvažnije, smatra ona, da građani budu svjesni da divlje svinje ne treba olako shvaćati.

– Znam da od ovakvog žaljenja ima malo koristi, no barem želim upozoriti ljude da paze jer su divlje svinje vrlo opasne, pogotovo kada imaju mlade. Nedavno smo dobili kanalizaciju, ići će asfalt, škola je jako blizu, ovo je ulica u kojoj mnogi žive i nije nam baš svejedno – zabrinuta je ona.

Njena susjeda bolje je prošla, divlje svinje nisu joj upale u dvorište, no zna da ako “operiraju” ulicom, to se može dogoditi bilo kada.

– Dok sam ja ovo vidjela, samo da me nije ‘šlagiralo’. Nema ih često tu, ali ovo je bio cijeli opasni čopor. Nije se za igrati s tim, ja moram u pola noći izaći u garažu da naložim da nam ujutro bude toplo, samo mi treba da me napadnu u mom dvorištu – zaključuje ona.

Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić

čitam...