ZAVRŠNA SVEČANOST u križevcima

FOTO Dodijeljene nagrade u sklopu Susreta hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’, evo tko su dobitnici

Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

12:54h
0
Foto: križevci.hr

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima održana je završna svečanost 9. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova pod nazivom Zvijezda jutarnja.

Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu ‘Zafalni himnuš Majčici Božji Bistričkoj’, druga nagrada Nadi Bošković iz Samobora za pjesmu ‘Ti slavna, ti lepa, ti draga’, a treća nagrada Ljiljani Lukačević iz Ivanca za pjesmu ‘Samo žene’.

Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je dodijelio provincijski vikar fra Goran Rukavina.

Foto: križevci.hr

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Jelki Pavišić iz Velike Gorice za priču ‘Nježno srce u kamenom okviru’, druga nagrada Tomislavu Milohaniću iz Poreča za priču ‘Hlapac i vrah’, a treća nagrada Snježani Tišljarić iz Ždale za priču ’17. 7. 2017.’ Pokrovitelj te nagrade bio je ‘Glas Koncila’ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. ravnatelja mons. Ivan Miklenić.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Nives Opačić iz Zagreba za putopis ‘Sakristanu svih istarskih crkava’, druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis ‘Hlibivka’, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za putopis’Vrpolje(nje) prehodanim susvitom’ Nagrade je u ime pokrovitelja’Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga’ uručio fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana franjevaca konventualaca na Svetome Duhu u Zagrebu.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Vjekoslavi Jurdana iz Lovrana za esej „Cantare amantes est – Pjevanje je za zaljubljene“, druga nagrada dodijeljena je Zdravku Gavranu za esej „Duša i duh“, a treća nagrada Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Marija svjetlosti puna“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio prior karmelićanskog samostana u Splitu o. Zlatko Pletikosić.

Foto: križevci.hr

U žanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Tišina budnoga tišlera“ autora Tomislava Šovagovića iz Zagreba, druga je nagrada dodijeljena Željku Bajzi iz Zagreba za monodramu „Blaženstvo vekivečno“, a treća nagrada Nedjeljki Andrić-Novinc iz Slavonskog Broda za monodramu „Gora preobraženja – putovnica za Nebo“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je u ime Provincije uručio fr. Ivan Marija Tomić.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje.

Foto: križevci.hr

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, predvodio franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik.

 

čitam...