Advent

FOTO/VIDEO Dolazak tri kralja u žive jaslice napunio srca Đurđevčana i njihovih gostiju blagdanskim raspoloženjem

09:10h
0
Foto: Matija Gudlin

Cijela priča o Isusovu rođenju ispričana je kroz glumu i pjesmu, tri kralja su došla na konjima sa svojim darovima, a svi zajedno su izmamili veliki pljesak punog trga.

Advent u Đurđevcu nova je manifestacija kojom se u grad u blagdansko vrijeme nastoji privući što više mještana, gostiju i turista raznim događanjima i bogatom ponudom.

Sudeći prema prizorima koji su se mogli vidjeti na trgu sv. Jurja, posjetitelja u predbožićno doba nikada nije bilo više nego ove godine. Mnoge je privukao božićni sajam na kojemu su se mogli razgledati i kupiti razni domaći proizvodi, ugrijati se čajem ili kuhanim vinom, a trg je krasila i štalica s domaćim životinjama.

– Došla sam s dečkom ovdje, prvi put sam u Đurđevcu u ovo doba godine. Lijepo je, šteta što još nema deva, ali doći ću opet kada ću i njih moći vidjeti – rekla nam je Ana iz Novigrada Podravskog.

Foto: Matija Gudlin

S njom se slaže i mještanka kojoj ovo nije prvo blagdansko doba u Đurđevcu.

– Prelijepo je, uređenje je odlično, baš su se potrudili. Prava blagdanska atmosfera. Mislim da prije nije bilo tako oko Božića, nekako je svega bilo manje i skromnije. Sada se zbilja ima u čemu uživati – smatra Đurđevčanka Marija.

U Gradskom muzeju otvorena je izložba božićnih jaslica i etnografska izložba pod nazivom Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića. Mogle su se vidjeti prelijepe rukotvorine, figurice, božićni ukrasi, ukrasne kutijice i još mnogi prigodni predmeti stvoreni radom kreativnih žena i članica raznih udruga. Prisutne su razgalili i glasovi pripadnica vokalne skupine Rusalke koje su izvele tradicionalne podravske božićne napjeve.

Foto: Matija Gudlin

Ipak, glavna atrakcija bile su žive jaslice, odnosno dolazak tri kralja na trg sv. Jurja kako bi se poklonili malom Isusu, koji su scenski uprizorile Udruga žena Suha Katalena i Gradsko kazalište Đurđevac, a sve uz glazbenu pratnju zbora mladih Iuventus Christi, zbora Dječjeg vrtića Maslačak i Dječjeg crkvenog zbora Župe sv. Jurja. Cijela priča o Isusovu rođenju ispričana je kroz glumu i pjesmu, tri kralja došla su na konjima sa svojim darovima, a svi zajedno su izmamili veliki pljesak punog trga.

Prigodna događanja i iznenađenja potrajat će kroz cijeli prosinac, a kulminirat će dočekom Nove godine na glavnom gradskom trgu.

Žive jaslice i tri kralja u Đurđevcu

Posted by Epodravina.hr on Freitag, 9. Dezember 2016