unatoč kiši

FOTO Domaće proizvode na Danima travnjaka danas predstavljaju 123 proizvođača

14:05h
0
Dani travnjaka
Prošlogodišnji Dani travnjaka // Foto: Ivan Brkić

Imamo potencijala, jer se ovdje nalazi najrazvijenija prehrambena industrija, koja bi trebala biti generator razvoja poljoprivrede i proizvodnje kroz odnose s kooperantima. Nažalost, to sada baš i nije tako, ali radimo na tome da se stanje promijeni – rekao je župan Koren.

Jubilarni, dvadeseti po redu Dani travnjaka danas su otvoreni na koprivničkom Sajmištu, no 123 izlagača ostala su u prijepodnevnim satima uskraćena za brojniju publiku zbog vrlo lošeg, kišovitog vremena.

Svoje OPG-e odnosno ono što proizvode i od čega pokušavaju živjeti, predstavljaju poljoprivrednici, prerađivači i stočari, ali i mali obrti koji se bave izradom praktičnih, tradicijskih predmeta odnosno suvenira. Na štandovima pod šatorom tako se može kušati, ali i kupiti uistinu izvorno domaće.

Dane travnjaka otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, prvi predstavnik Vlade Republike Hrvatske unazad tri godine, koji je svojom nazočnošću podržao ovu županijsku manifestaciju.
– Sama činjenica da je ovo dvadeseta manifestacija dovoljno govori o tome koliko znači proizvođačima na ovom području, s posebnim naglaskom na edukativna predavanja u koja su uključene i institucije samog ministarstva poljoprivrede. Proizvođačima kroz program ruralnog razvoja otvaramo vrata prema vanjskim izvorima financiranja, o čemu ih redovito informiramo, kako bi se na vrijeme mogli uključiti u proces povlačenja novca – rekao je Barać. Na pitanje kako očekivati novi razvoj hrvatske poljoprivrede kad je Podravka skinuta s popisa strateških kompanija, Barać je samo konstatirao da je situacija trenutno takva.

Dani travnjaka
foto// Ivan Brkić

Podravku se zato nije libio spomenuti župan Darko Koren, koji je, između ostaloga, govorio i o dvadesetak programa kojima Županija pomaže poljoprivrednicima, od kreditiranja do raznih potpora.
– Imamo potencijala, jer se ovdje nalazi najrazvijenija prehrambena industrija, koja bi trebala biti generator razvoja poljoprivrede i proizvodnje kroz odnose s kooperantima. Nažalost, to sada baš i nije tako, ali radimo na tome da se stanje promijeni – rekao je Koren.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka i dožupan Darko Sobota rekao je kako je cilj Dana travnjaka promocija poljoprivredne proizvodnje i proizvođača ove i susjednih županija. Iako broj proizvođača opada, kaže, raduje što površine zbog okrupnjavanja posjeda ipak ostaju iste, a pojavljuju se i mladi poljoprivrednici.

Zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić podsjetio je da su i Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija izrasli na intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, no i kako je usprkos značaju kapaciteta i resursa, naš jedini uspjeh 25 godina promašene poljoprivredne politike.

Dani travnjaka
foto// Ivan Brkić

Na Danima travnjaka proglašeni su i najuspješniji proizvođači.
Najviše kravljeg mlijeka proizvodi Zlatko Panić iz Koprivnice, čak 607.968 kilograma. Drugi je Ivan Jaki iz Križevaca s 476.283 kilograma, a treći Milorad Vrhovski iz Cirkvene koji je proizveo 458.232 kilograma mlijeka.

U kategoriji kozjeg mlijeka, najviše je proizveo Željko Žeger iz Cirkvene, 52.048 kilograma, slijedi Davor Korošec iz Đelekovca s 44.614 kilograma, dok je treći Dubravko Vajdić iz Križevaca s 43.485 kilograma.

Dani travnjaka
foto// Ivan Brkić

Titulu najperspektivnijeg mladog proizvođača ponio je Mario Lacković iz Đurđica, čija se obitelj mljekarstvom bavi skoro četrdeset godina. Trenutno završava 4. razred Srednje gospodarske škole u Križevcima, a školovanje planira nastaviti na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. OPG je u 2015. godini proizvelo 163.621 kilograma mlijeka.

Program traje i poslijepodne igrama za posjetitelje, dok je u nedjelju u 9 sati prvo na rasporedu natjecanje u ručnoj košnji trave.

čitam...