Poljoprivrednici dobili bespovratna sredstva od Đurđevca

FOTO Dražen Fusić bavi se uzgojem ekološke kamilice: Imamo idealne preduvjete, cijena je veća, a tržište sigurno

Naravno, bespovratna sredstva od Grada Đurđevca dobrodošla su, pogotovo zato što je opterećenje za mehanizaciju u ekološkoj proizvodnji još u veće.

15:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na Danima voća u Đurđevcu danas su i dodijeljene bespovratne potpore proizviđačima, koje daje Grad Đurđevac.

Sredstva se dodjeljuju putem Mjera za poticanje u poljoprivredi Grada Đurđevca. Do sada je odobreno 36 zahtjeva ukupne vrijednosti oko 174.000 kuna, a potpisani su i ugovori s proizvođačima domaćih proizvoda za dodjelu oznake Kvaliteta Podravine.

Hrvoje Janči // Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnik Hrvoje Janči zahvalio je svim dobitnicima potpora što ustraju u bavljenju poljoprivredom i tako obogaćuju ponudu kraja.

Jedna od dobitnica sredstava je i Ljubica Pavelić, čiji se OPG bavi uzgojem raznih žitarica, no i kamilice.

– Imamo 30 hektara obradivog zemljišta, između ostalog se bavimo i kamilicom, uzgajamo kukuruz, žitarice i slično. Kamilica je kod nas relativno slabo zastupljena, odlučili smo se probati s njom jer je vrlo jednostavna i zahvalna biljka za uzgojiti, ne zahtijeva dodatnu dohranu i prskanje. No, potrebni su dobri vremenski uvjeti, urod mnogo ovisi o tome – kazala nam je naša poljoprivrednica.

Ljubica Pavelić // Foto: Sanjin Bojić

Istaknula je da potpora Grada Đurđevca puno znači jer pokušavaju osuvremeniti mehanizaciju, a novac u tom pogledu je uvijek dobrodošao.

Kamilicom se bavi Dražen Fusić, koji je “zagrizao” i za ekološku proizvodnju ove ljekovite biljke.

– Prije tri godine počeo sam se baviti proizvodnjom kamilice. Naše podneblje je dobro za taj uzgoj, biljka dobro uspijeva. Počeo sam s pet, ove godine sam povećao na deset hektara, a prešli smo i na ekološku proizvodnju. Naime, kamilica nije toliko zahtjevna, polja su nam dobro smještena, imamo sve preduvjete za uzgoj ekološke kamilice. Kada se radi o ekološkoj kamilici, tu možemo postići i veću cijenu od obične, a i siguran je plasman na tržište – otkriva nam Fusić.

Dražen Fusić // Foto: Sanjin Bojić

Naravno, bespovratna sredstva od Grada Đurđevca dobrodošla su, pogotovo zato što je opterećenje za mehanizaciju u ekološkoj proizvodnji još u veće.

Moram zahvaliti Gradu jer su shvatili sve probleme koji muče poljoprivrednike, pogotovo u ekološkoj proizvodnji. Primjerice, imamo mnogo prohoda traktorima i često se moraju nabavljati novi strojevi. U ekološkoj proizvodnji nema prskanja pesticidima, ali ima mnogo rada strojevima, tako da sredstva jako dobro dođu – zaključio je Dražen Fusić.

 

čitam...
Loading...