ERASMUS+

FOTO Drnjanski učitelji posjetili estonsku školu čiji učenici mogu igrati stolni tenis na hodniku i tijekom nastave sjediti na kauču

Posjetivši estonsku školu Tartu Raatuse Kool, uvjerili su se kako se radi o vrhunskom obrazovnom sustavu.

11:10h
0
Foto: OŠ Fran Koncelak Drnje

U sklopu Erasmus+ projekta SLAM – STEM Learning & Activities & Methods, čiji je cilj popularizacija STEM područja, učitelji Osnovne škole Fran Koncelak Drnje šest dana boravili su u Estoniji s drugim partnerskim školama iz Grčke i Cipra.


Posjetivši estonsku školu Tartu Raatuse Kool, uvjerili su se kako se radi o vrhunskom obrazovnom sustavu. Primjerice, pohađanje osnovno škole obavezno je, traje devet godina, a naglašena je važnost tjelovježbe i njezina utjecaja na zdravlje. Navedena škola opremljena je, primjerice, stolovima za stolni tenis i nogomet, prostorima za odmor u kojima je moguće slušati glazbu. Za nas neobična jest činjenica da učenici tijekom nastave mogu sjediti i na kauču.

Učitelji su na radionicama izrađivali robotska kolica, most od špageta za testiranje izdržljivosti pod utezima, stolni nogomet unutar kartonske kutije, a u programu Fusion 360 modelirali 3D narukvice i privjeske. Među ostalim aktivnostima, svaki sudionik upoznao je estonske učenike sa svojim radnim metodama.

– Znanja i iskustva iz Estonije drnjanski učitelji će rado i s nestrpljenjem podijeliti sa svojim kolektivom, a i šire, s nadom da će ipak doći do promjene u načinu razmišljanja, ali ne samo učitelja, nego i okoline koja je ključna za ostvarenje napretka i učenika i škole – kažu iz škole.

čitam...