Svečana sjednica Grada Ludbrega

FOTO Dubravko Bilić: Najrazvijeniji smo mali grad sjeverne Hrvatske te želimo sami upravljati svojim obrazovanjem, urbanizmom i socijalnim potrebama

Danas obnavljamo nekoliko napuštenih zgrada u gradu u koje nitko ne želi ulagati, a sve to za ljepši i bolji Ludbreg. To je gradić koji je iz dana u dan sve poželjniji za život mladim ljudima, riječi su dobitnika nagrade za životno djelo Đure Bohneca.

08:00h
0
Dan Ludbrega
Na Svečanoj sjednici zaslužni su Ludbrežani dobili priznanja // Foto: Ivan Brkić

Ovih dana Ludbreg je proslavio svoj dan, a tim je povodom održana i svečana sjednica na kojoj su dodijeljena javna priznanja najzaslužnijim građanima koji su doprinijeli da Ludbreg bude takvim kakav danas jest.

Na samom početku uzvanike i građane pozdravila je predsjednica Gradskog vijeća Renata Potočnik, osvrnuvši se na rad Vijeća kao predstavnika građana u proteklom mandatu.

– Povećali smo sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, osigurali sredstva za školski pribor i za sufinanciranje produženog boravka u Osnovnoj školi Ludbreg. Donijeli smo odluku o osnivanju Centra za razvoj poduzetništva, Odluku o sanaciji odlagališta komunalnog otpada “Meka”, vrijedne preko 30 milijuna kuna, te Odluku o poticajima u poljoprivredi – nabrojala je odluke Gradskog vijeća u posljednjem madatu te nastavila niz.

Spomenula je i Strategiju razvoja Grada Ludbrega sa ciljem ubrzanog rasta i razvoja te stvaranja novih radnih mjesta, kroz europsko financiranje projekata, kao i zakladu “Ludberga” sa željom da Ludbreg bude socijalno osjetljiv grad.

Dan Ludbrega
Renata Potočnik, predsjednica Gradskog vijeća // Foto: Ivan Brkić

– Nastojali smo kvalitetu života podići na višu razinu te smo 2016. godinu zaključili s 11,78 posto više zaposlenih na području Grada nego na koncu 2013. Težimo i dalje sloviti kao pametan grad zahvaljujući ekološkim rješenjima, grad s preduvjetima za izobrazbu mladih i koji na kvalitetan način brine o starijim ljudima – završila je inspirativno svoj govor R. Potočnik.

Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik Dubravko Bilić, posebno oslovivši mladu olimpijku Saru Kolak kao ponos grada Ludbrega. Istaknuo je Ludbreg kao najljepši, najbolji i najrazvijeniji mali grad sjeverne Hrvatske.

– U ovom dijelu naše županije centar smo poduzetništva i obrtništva, centar odgoja i obrazovanja, centar turizma. Uostalom, i centar svijeta i jedino biskupijsko proštenište, ali ponajprije smo centar inovativnosti i tolerantne demokracije – okarakterizirao je Bilić svoj grad te svoje tvrdnje potkrijepio brojkama.

Rekao je kako su gospodarstvenici u svoje pogone u Ludbregu utrošili preko 400 milijuna kuna te smanjili nezaposlenost u zadnje tri godine za 56 posto, dok im se pridružio i Grad s partnerima, uloživši preko 120 milijuna kuna.

Dan Ludbrega
Đuro Bohnec, dobitnik nagrade za životno djelo // Foto: Ivan Brkić

– Imamo najjeftinije, ali i kvalitetne dječje vrtiće, osnovnu školu koja zaslužuje puno više od onoga što sada u nju ulažu njeni vlasnici. Uložili smo u osnivanje prepoznatljive i uspješne srednje škole, poduzetničkog inkubatora te opremili Poduzetničku zonu sjever u kojoj se danas investira preko 20 milijuna kuna privatnog kapitala, kao i preko milijun kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu Hrvatskih cesta – nabrojao je gradonačelnik.

Nadodao je kako dugogodišnje probleme koji nisu rješavani u zaštiti okoliša danas Grad pretvara u svoje prednosti.

– Radimo na zelenom Ludbregu te uskoro krećemo u investiciju reciklažnog dvorišta, odvojenog prikupljana bio otpada i uz pomoć EU, jedini na sjeveru, u pripremu podzemnih kontejnera za stanare zgrada u Ludbregu – Bilićevi su planovi.

Istaknuo je Ludbreg kao prepoznatljiv po europskim projektima te najavio nove.

Dan Ludbrega
Gradonačelnik Dubravko Bilić // Foto: Ivan Brkić

– Ovih smo dana odabrani za provođenje još tri eurposka projekta u prekograničnoj suradnji s Mađarskom, očekujemo projekt sa Slovenijom te čekamo potvrdu projekta od 18 milijuna kuna iz eurposkog fonda za kulturnu baštinu, kojim bismo uredili arheološki park, vanjštinu naše crkve, trg, šetnicu te etnološki muzej; a čeka nas i raspis natječaja za aglomeraciju Ludbreg vrijedan preko 115 milijuna kuna – pohvalio se Bilić.

Za kraj je naglasio kako Ludbregu treba decentralizacija funkcija i prihoda, pravo da sam upravlja obrazovanjem, urbanizmom i socijalnim potrebama grada.

– Dok god moramo čekati nekoliko godina da Ministarstvo obrazovanja odobri otvaranje još jednog razreda u srednjoj školi, primjerice CNC operatera, dotle će nam se mladi ljudi iseljavati i graditi Austriju, Irsku ili Njemačku umjesto Hrvatske – zaključio je Bilić s očekivanjem da će buduće Gradsko vijeće podržati ove zahtjeve te se zahvalio svima na suradnji, s obzirom na blizinu izbora koji bi mogli donijeti promjene.

Dan Ludbrega
HDZ-ov kandidat za župana Alen Runac (u sredini) // Foto: Ivan Brkić

Na svečanoj je sjednici uslijedila dodjela javnih priznanja Grada Ludbrega, počevši sa zahvalnicama maratoncu Tihomiru Cenku koji je i u tom trenutku bio na maratonu u talijanskom Trevisu; udomiteljskoj obitelji Jančić koja se bavi smještanjem psihički oboljele te romske djece sa ciljem njihove socijalizacije; i drugima.

Dodijeljene su i plakete Grada Hrvačkom klubu Ludbreg te drugih četvero zaslužnih, potom priznaja najboljim učenicima ludbreških škola, od kojih je srednjoškolac Ivan Jovanović, jedan od robotičara koji su se prvim mjestom na državnom natjecanju plasirali na svjetsko natjecanje u Japanu. On je osvojio drugo mjesto na državnoj razini osmišljavanjem invalidskih kolica koje se miču po preprekama.

Dan Ludbrega
Sara Kolak s mladenačkom je ležernošću došla po zasluženu nagradu // Foto: Ivan Brkić

Za kraj, nagrade Grada dobili su nezaobilazna olimpijska prvakinja u bacanju koplja Sara Kolak te za životno djelo, poduzetnik u proizvodnji mliječnih proizvoda Đuro Bohnec koji se osvrnuo na svoj rad.

Prisjetio se teškog rada i puta kad je preuzeo firmu nakon smrti svojeg oca te renovacije stare i gradnje nove firme te mnogih objekata u gradu. Rekao je kako i danas obnavlja nekoliko napuštenih zgrada u gradu u koje nitko ne želi ulagati, a sve to za ljepši i bolji Ludbreg.

– Bio bih neskroman kad bih rekao da nisam sretan zbog priznanja. Zahvaljujem što je primijećen moj rad i trud svih ovih godina. Moja obitelj i ja puno smo radili.

Dan Ludbrega
Anđelko Sričak, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a // Foto: Ivan Brkić

Moja mi je supruga bila suport, nisam imao s njom problema… Mislim, u smislu posla – zaključio je šalom Bohnec.

Za svoj je Ludbreg rekao kako je to gradić koji je iz dana u dan sve poželjniji za život mladim ljudima.

Među uvaženim gostima bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Veseli me da razgovarate o projektima. O političkim programima mogu pričati svi, ali osmisliti i realizirati projekte ne mogu. Stoga, čestitam vam na tome i sportskom duhu – rekao je Stričak i spomenuo kako se za Ludbreg nekad znalo kao za centar svijeta, a sad se zna po Sari Kolak.

čitam...
Loading...