Dvadeset i dva milijuna kuna vrijedan projekt upravo raste u Đurđevcu. Radi se o projektu Prirodne baštine koji ima tri segmenta, otkrio nam je voditelj projekta Martin Mahović. Jedan je zgrada škole u prirodi (hostel), drugi Posjetiteljski centar i njegovi izvedbeni projekti koji trebali bi biti gotovi drugi tjedan. Samo u tehnologiju u centru bit će uloženo 3,5 milijuna kuna!

– Sve je to jako važno, građevinski radovi koji traju moraju se sinkronizirati s konceptom kako bi se sve napravilo kako treba. Treći segment je nova ploha na rezervatu Đurđevački pijesci. Otvaramo još jednu plohu, ovaj tjedan trebalo bi nam krenuti strojno-ručno čišćenje. Oko vidikovca će se moći još jednom novom stazom vidjeti nešto novo, bit će tu fenomenalnih stvari, šparoge, borovice i dr. Ne može čovjek vjerovati kakvih stvari ima tamo – priča nam Martin Mahović.

Dolazi i sustav javnih bicikala, u dolasku je 15 električnih bicikala koji će biti slobodni za iznajmljivanje. Osam će ih biti kod hostela, sedam kod posjetiteljskog centra, dok će na rezervatu biti samo punionica.

Hostel se gradi na tri razine. Na katu će biti spavaonice, a bit će kapaciteta jednog autobusa, oko pedeset mjesta. Planirano je to za grupe koje će dolaziti.

Foto: Ivan Balija
Martin Mahović // Foto: Ivan Balija

– U prizemlju će biti kongresni dio, kuhinja i restoranski dio iako nije zamišljeno da se tu kuha, već da djeca mogu nešto pojesti s nogu. Dolje će biti radionice za djecu u kojima će moći više naučiti o onome što su vidjeli ili što ih čeka, moći će rezbariti drva i slično – kaže Mahović.

Sav projekt trebao bi biti gotov do 1. studenog, no koronavirus je sve pomaknuo tako da su iz Grada tražili da sve bude gotovo do 1. svibnja 2021. godine.

Posjetiteljski centar  smještan u samom centru Đurđevca, na rotoru kod crkve sv. Jurja, bit će opremljen najmodernijim sadržajima. Vrijednost radova je 17 milijuna kuna, o čemu smo više pisali OVDJE. Spušteni su stropovi, postavlja se grijanje ili hlađenje, ovisno o sobi.

Imat ćete sobu u kojoj su spušteni stropovi, hladne i tople sobe, imat ćete sobu kao da ste ušli u ledenjak, pa kao da ste ušli spilju, bit će soba u kojoj će se tresti tlo pod nogama zbog pomicanja tektonskih ploča i još interaktivnih sadržaja. Zamislili smo to da vi tamo dođete i naučite kako to sve nastaje, kako su nastali đurđevački pijesci, kako se giba zemlja, kako nastaju potresi i slično.

Foto: Ivan Balija
Martin Mahović // Foto: Ivan Balija

Osigurat će se i doživljaj proširene stvarnosti, bit će tu VR naočala kroz koje će moći vidjeti mamute, stepske slonove i druge životinje koje su tu bile u nekim davnim vremenima – proča nam Martin Mahović.

Plan izleta školaraca

Teoretski, grupa školaraca stigla bi autobusom u Đurđevac, parkirala se i prvo stigla u Posjetiteljski centar. U prizemlju će biti info centar i suvenirnica, tamo bi kupili karte i odložili stvari te ušli u lift.

Lift je zamišljen tako da ima monitore i svojevrsna je vremenska kapsula. Proputujete liftom i dolazite u potkrovlje gdje je vremenska čekaonica. Nebo će biti zvjezdano i tamo ćete dobiti uvod u ono što vas čeka. Tad se ide u prizemlje gdje se prolazi kroz sobe koje su kronološki poredane i dolaze sve do flore i faune na području Đurđevačkih pijesaka – vodi nas Mahović.

Po izlasku mogu Starogradskom ulicom otići do utvrde Stari grad i pogledati neku od velikih izložbi u Muzeju grada Đurđevca, moći će tamo pogledati i interpretacijski centar Picokijade koji također ima proširenu stvarnost. Dolje u restoranu mogu ručati. Poslije ručka mogu svratiti do malo zoološkog vrta u Đurđevačkoj Sahari gdje su deve, ali i razne druge životinje.

Foto: Ivan Balija
Budući Posjetiteljski centar // Foto: Ivan Balija

Kruna svega bila bi posjet rezervatu Đurđevački pijeski. Sve ono što ste naučili u radionici u zgradi škole u prirodi i u Posjetiteljskom centru mogli bi vidjeti na svoje oči – poručuje Mahović.

U Park šumi Borik bit će poučna trim staza. Ovog tjedna kreću renovacijski radovi vrijedni 100 tisuća eura. Obnovit će se sprave, proširiti i očistiti postojeća staza te dodati novi sadržaji. 

Vani ispred Posjetiteljskog centra napravit će se mali amfiteatar za večernja druženja sudionika. Priroda u Đurđevcu ima puno toga za pokazati, a sreća je svih stanovnika đurđevačke Podravine što je vlast u gradu Picoka upregnula sve snage u ovaj projekt, projekt za budućnost.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
Foto: Ivan Balija
Zgrada škole u prirodi // Foto: Ivan Balija