Sjednica Grada Đurđevca

FOTO Đurđevac se zadužuje za još šest milijuna kuna, Janči: Možemo i još ako bude potrebe, Gašparić: Ne bi se trebali hvaliti zaduživanjem do grla

Kredit je u kunama s kamatnom stopom od 2,6 posto, a s njegovih šest milijuna kuna financirat će se rekonstrukcija i obnova Dječjeg vrtića Maslačak, nogostupi, prilazna cesta, parkiralište i pomoćni teren u novom Športsko-rekreacijskom centru i cesta između ulice Tina Ujevića i ulice Đure Basaričeka.

10:52h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca vijećnici su prihvatili odluku o novom kreditu kojim će se grad dodatno zadužiti kako bi proveo planirane projekte.

Prihvaćena je ponuda Erste banke, jedna od dvije pristigle u Gradsku upravu. Kako je rekao gradonačelnik Hrvoje Janči, ponuda je poslana na adrese 12 banaka, no samo Erste i PBZ su odlučile odgovoriti.

Kredit je u kunama s kamatnom stopom od 2,6 posto, a s njegovih šest milijuna kuna financirat će se rekonstrukcija i obnova Dječjeg vrtića Maslačak, nogostupi, prilazna cesta, parkiralište i pomoćni teren u novom Športsko-rekreacijskom centru i cesta između ulice Tina Ujevića i ulice Đure Basaričeka.

– Prošli put sam konstatirao da se možemo zadužiti i još, ako ima potrebe za financiranjem naših projekata – uvjeren je Janči

Hrvoje Janči // Foto: Sanjin Bojić

Vijećnik Rajko Gašparić pohvalio je provođenje projekata, no istaknuo je praksu podizanja kredita kao nešto čime se ne treba ponositi.

– Podržavam razvojni projekt jer je svaka kuna iz kredita svrsishodno utrošena. No, nije li bio plan da će se ŠRC financirati od prodaje Prvića? Upozorio bih gradonačelnika da se ne treba hvaliti zaduženjima do grla, smijemo ostati i ispod limita – rekao je on.

Gradonačelnik je obrazložio da je ŠRC preveliki projekt da bi se mogao financirati samo od prodaje nekretnine te je ponudio rezime zaduživanja grada.

– Od 2000. do 2005. zaduženje je bilo 3,5 milijuna kuna, od 2005. do 2009. 6,5 milijuna kuna, od 2009. do 2013. 4,3 milijuna kuna. Prije 2013. stanje na računu je bilo minus 1,3 milijuna kuna, uz otvorene stavke od 3,8 milijuna kuna. Od 2013. smo se zadužili 15 milijuna kuna i sada još 6, no planiramo u četiri godine vratiti 10 milijuna kuna. To zaduženje je u granicama normale, slobodno se možemo zadužiti 10 milijuna i isto tako ih vratiti u četiri godine mandata – iznio je Janči.

Rajko Gašparić // Foto: Sanjin Bojić

Odluka o kreditu prihvaćena je s 11 glasova za i dva suzdržana, SDP-ovih Damira Lackovića i Marka Fucaka.

Osim rasprave o kreditu, na sjednici su vijećnici upoznati s radom muzeja, knjižnice, vrtića, osnovne škole i JVP-a Đurđevac, a posebno se ističe muzej, koji je u odnosu na prošlu godinu značajno povećao prihode od ulaznica. Naime, u prvih šest mjeseci 2016. godine zaradili su 18 tisuća kuna, a u istom razdoblju ove godine 45 tisuća kuna. Napredak je još vidljiviji ako se uzme u obzir da je u 2013. godini zarada od posjeta bila samo nešto više od 7000 kuna.

Interes vijećnika izazvao je i prijedlog Rajka Gašparića da se autobusne stanice u gradu i prigradskim naseljima pretvore u tzv. pametne stanice, koje bi bile pogonjene solarnom energijom, rasvijetljene i imale bi besplatni bežični internet za sve koji čekaju autobus. Cijena jedne je oko 25 tisuća kuna, no ti troškovi bi se i prepolovili ako bi u projekt bili uključeni srednjoškolci.

Devet od 14 radnih tijela vode žene // Foto: Sanjin Bojić

Izabrani su i novi predsjednici radnih tijela, a od njih 14, na čelu čak devet su žene. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković nije skrivao oduševljenje tim podatkom.

Devet od 14 odbora Gradskog vijeća vode žene. U današnje vrijeme kada se moraju donositi zakoni o ravnopravnosti spolova u politici, primjer Đurđevca zaista pokazuje pozitivnu i dobru praksu – zadovoljan je Lacković.

čitam...