12. NACIONALNI SUSRET

FOTO Đurđevac ugostio udomitelje iz cijele Hrvatske, tema susreta: Moj put kroz udomiteljstvo

Tema 12.nacionalnog susreta bila je Moj put kroz udomiteljstvo gdje su mladi u udomiteljstvu pred izlaskom iz sustava socijalne skrbi udomiteljima i ostalim posjetiteljima uputiti poruke o tome što za njih udomiteljstvo znači te kako udomiteljstvo izgleda iz njihove perspektive.

13:04h
0
Foto: Grad Đurđevac

U Hrvatskoj su registrirane 1402 udomiteljske obitelji za djecu, u kojima živi više od dvije tisuće djece i mladih. Više od sto udomiteljskih obitelji okupilo se jučer u Đurđevcu na 12. nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji u utvrdi Stari grad.


Tema 12.nacionalnog susreta bila je Moj put kroz udomiteljstvo gdje su mladi u udomiteljstvu pred izlaskom iz sustava socijalne skrbi udomiteljima i ostalim posjetiteljima uputiti poruke o tome što za njih udomiteljstvo znači te kako udomiteljstvo izgleda iz njihove perspektive.

Otvorenju susreta prisustvovali su gradonačelnik Hrvoje Janči, Željko Lacković saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca, Vesna Bedeković ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ratimir Ljubić dožupan Koprivničko-križevačke županije, Regina M. Castillo predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ines Strenja saborska zastupnica, Marinka Bakula Anđelić izaslanica Grada Zagreba, ravnatelji centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske i mnogi drugi.

– Naravno da ima premalo udomitelja u Hrvatskoj i ja ovim putem pozivam sve ljude koji imaju imalo srca, prostora, želje da postanu udomitelji jer djeca koja se nalaze u institucijama, stvarno to za njih nije primarno okružje. Obitelj, pa makar i zamjenska, ljepši je prostor u kojem dijete treba odrastati – rekla je Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

– Želio bih se zahvaliti svim prisutnima što su uveličali ovaj dan, svim udrugama koje se u svom radu bave s ovom temom i problematikom. Posebno bih htio pozdraviti i zahvaliti svim onim udomiteljima koji su odlučili svoje vrijeme, svoj život, svoj dom i svoju obitelj podijeliti s onima koji to nemaju. Ova djeca danas imaju osmjeh na licu i na tome im svima od srca zahvaljujem – istaknuo je Željko Lacković te zaželio svima ugodan boravak u Đurđevcu.

Gradonačelnik Hrvoje Janči upoznao je sve prisutne s nekim od poznatijih zanimljivosti Đurđevca. Tako je Janči istaknuo veliku atrakciju Hrvatske Sahare đurđevačke deve, Picokijadu, ali i muzej u kojem je trenutno izložena postave veličanstvenog genija Salvadora Dalija.

– 12. nacionalni susret udomitelja znakovito se održava u Đurđevcu, Đurđevac je prepoznao potrebe za udomiteljstvom i to već duži period godina. Možemo biti ponosni na naše udomitelje. U Đurđevcu je 30 obitelji udomitelji, koji skrbe o 50-ak djece. Zajedno sa udrugom imamo prijavljen projekt Kuća Osmijeha u kojem se osigurava smještaj djece nakon 18-te godine tako da oni pronađu svoj životni put, zaposlenje, vlastiti smještaj. Nadam se da će ovaj susret doprinijeti daljnjem poticanju udomiteljstva u Hrvatskoj. Svima vam želim ugodno druženje i dobru zabavu – dodao je gradonačelnik.

Dodajmo kako je cilj Nacionalnog susreta zajedničko druženje udomiteljskih obitelji Hrvatske, razmjena iskustava te sklapanje poznanstva u svrhu razvoja kvalitetnijeg udomiteljstva.

Đurđevac se može pohvaliti i time što ima još jednu poznatu udomiteljicu, Nedeljku Bocak, koja je uz pomoć supruga u dva desetljeća udomila devetnaestero djece, odgojila ih je i pripremila za život te je ove godine dobila Godišnju nagradu za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Nakon službenog svečanog otvorenja djeca i udomitelji obišli su izložbu Dalija u Muzeju Grada Đurđevca, Hrvatsku Saharu gdje su hranili životinje, a nakon ručka uživali su u brojnim radionicama i sportskim igrama uz animatore.

Nacionalni susret udomiteljskih obitelji organizirao je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece- udomitelji za djecu u sklopu programa Poticajno okruženje za razvoj udomiteljstva koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uz podršku Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te Grada Đurđevca, Turističke zajednice grada Đurđevca te brojnih donatora i sponzora koji su pomogli u organizaciji ovog događanja.

čitam...