4.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VELIKI PLANOVI

FOTO Đurđevac usvojio novi proračun, Fucak prigovarao za sanjkalište, Obrtnički dom i Stari grad, Janči sve to osporio
F

Postoji stavka gdje se iz gradske blagajne planiraju financirati neke aktivnost za tvrtku Stari grad u iznosu od 241.550 eura, pa tvrtka bi trebala biti suport gradu i udrugama, a ne da mi iz gradskog proračuna financiramo tvrtke koje imaju branšu kojom se bave, kazao je Fucak

Ne propustite

Đurđevački vijećnici jučer su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća izglasali proračun za 2023. godinu. Proračun će iznositi gotovo 18 milijuna eura, odnosno 135 milijuna kuna, a čini ga 40 milijuna kuna izvornih prihoda, redovni prihodi od poreza i rente planirani su na razini realizacije za ovu godinu, udio od 55 milijuna kuna su EU sredstva, a razlika je prijenos viška iz ove godine i vlastiti prihodi proračunskih korisnika.

- Oglas -

Gradonačelnik Hrvoje Janči uvodno je predstavio što je sve predviđeno u radu gradske uprave za iduću godinu.

– Iduća godina je godina završetka projekata u socijalnom segmentu, završava se projekt Malog princa i centra za osobe s invaliditetom. Imamo i infrastrukturne projekte, za istaknuti je projekt rekonstrukcije i obnove trga, osim toga tu se nalaze ulice i ceste koje prate projekte aglomeracije po gradu i prigradskim naseljima, energetski projekti koji se odnose na ugradnju solarnih elektrana i dizalica topline na naše javne ustanove, zatim energetske obnove područnih škola koje će po novom uključivati i izgradnju solarnih elektrana – pojasnio je Janči.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

Od infrastrukture tu su rekonstrukcija i zelena tranzicija utvrde Stari grad, koja se odnosi na turističku infrastrukturu, dok će se u turističkom segmentu poticati male OPG-ove na registraciju i bavljenje turizmom. U planu su i izmjene prostornog plana kako bi se omogućila kategorizacija objekata koji se vode kao klijeti u obližnjim vinogradima.

- Oglas -

– Sve velike tvrtke na području grada su u investicijskim ciklusima, otvaraju se nova radna mjesta, u novoj poduzetničkoj zoni jedan investitor završava objekt, drugi početkom godine kreće s gradnjom, pa evo i danas donosimo odluku o prodaji zemljišta s građevinskom dozvolom s izgradnjom hala koji je jedinstveni model koji gradimo. Sve mjere obuhvaćaju i potpore grada i oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa i naknade za otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Janči te podsjetio kako se sustavno gospodari otpadom, završeni su projekti kompostane, sortirnice, reciklažnog dvorišta i preostaje još izgradnja ograde oko samog odlagališta te solarne elektrane za vlastitu potrošnju električne energije.

– U idućoj godini nisu planirana kreditna zaduženja, svi projekti koji su u provedbi imaju osigurana financijska sredstva u ovoj godini – kazao je Janči.

Nakon njegovo pojašnjenja, svoje mišljenje o proračunu očekivano je iznio i oporbeni vijećnik Marko Fucak iz redova SDP-a. Pohvalio je osigurana sredstva za osnivanje medicine rada i sporta u Đurđevcu, uređenje spojne ceste Stjepana Radića s ulicom Ivana Kranjčeva, obnovu vodenice u mjesnom odboru Sveta Ana kao i ulaganja u socijalni segment. Dodatna pojašnjenja tražio je za projekt sanjkališta u Svetoj Ani.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

– To se poteže duži niz godina u proračunu, a radi se o većem kapitalnom projektu kojeg bi se možda moglo staviti na razinu države, a ne jednog grada. S obzirom da se klima mijenja i sve je manje snijega, treba se stvarati umjetni snijeg, koristiti topovi, tu je i korištenje električne energije. Puno ima ulaganja u sanjkalište, a onda i u održavanje i amortizaciju projekta. Dajemo lažnu nadu stanovnicima Svete Ane i okolice i Đurđevca – ustvrdio je Fucak, kojeg je isto tako zasmetala stavka sufinanciranja projektne dokumentacije za spojnu cestu Đurđevac s Bjelovarom, koji je u ingerenciji Hrvatskih cesta, odnosno države.

Također, za oporbu je upitna i transparentnost podizanje sredstava za sport koja su se već podigla nedavnim rebalansom proračuna i to za gotovo 100 posto. Dodatno pojašnjenje zatražio je i vezano uz planove za tvrtku Stari grad.

– Postoji stavka gdje se iz gradske blagajne planiraju financirati neke aktivnost za tvrtku Stari grad u iznosu od 241.550 eura. Pa tvrtka bi trebala biti suport gradu i udrugama, a ne da mi iz gradskog proračuna financiramo tvrtke koje imaju branšu kojom se bave – kazao je Fucak.

Nejasnoće su se za njega pojavile i oko ulaganja u Obrtnički dom u kojeg se ulagalo prije i nakon požara, a sad se opet ulaže 90 tisuća eura. Pohvalio je, s druge strane, ulaganja u socijalu, no na koncu kazao kako neće podržati proračun zbog svega spomenutog, ali i problema oko gradnje komunalne infrastrukture u gradu.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Janči imao je spremne odgovore na sve Fucakove primjedbe. Po pitanju sanjkališta objasnio je da se projekt ne bazira isključivo na zimskom periodu i snijegu nego tubama i spuštanju u ljetnom periodu. Projekt je spreman i čeka novu prijavu, jer su prijašnji pokušaji završili neuspješno.

Po pitanju sredstava za izgradnju projektne dokumentacije brze ceste Bjelovar-Đurđevac Janči je kazao da grad često sufinancira izradu projektne dokumentacije za projekte koji nisu u direktnoj ingerenciji grada.

– Na taj način potičemo aktivnost kod ovog drugog tijela koje je nadležno za projekt. Bili smo na sastanku u HC, rekli da smo spremni sufinancirati, jer ne postoji projekt u Đurđevcu za koji je izrađena dokumentacija, a nije realiziran, ovo je prvi preduvjet i to smo spremni platiti – kazao je prvi čovjek Đurđevca i dodao da se sredstva za sport troše transparentno.

– Jedino naša Zajednica sportova ima pravilnik gdje je točno određeno na koji način raspoređuju sredstva, pokrivaju se klubovima svi nužni troškovi za funkcioniranje kluba, razne kotizacije za natjecanja, rad trenera u skladu s plaćom učitelja u školi, s tom satnicom. Imamo organiziran prijevoz, naši roditelji ne voze u autima svoju i tuđu djecu, tako poboljšavamo njihovi sigurnost i mnogi mogu od nas učiti na koji način se to radi – pojasnio je Janči.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

Po pitanju tvrtke Stari Grad Janči je kazao kako preko te tvrtke grad često investira u razne segmente, no riječ je isključivo o materijalnim ulaganjima. Ove godine predviđeno je da Stari Grad s komunalnim tvrtkama sudjeluje u projektu gradnje nove poslovno-upravne zgrade blizu gradske tržnice, a drugi dio koji će se sufinancirati je izgradnja solarnih elektrana na lokacijama i objektima u kojima tvrtka posluje, kako bi u budućnosti jednostavnije pokrili troškove električne energije.

Obrtnički dom obnovljen je nakon požara, a u rekonstrukciji je napravljen zanimljiv prostor u potkrovlju koji se proteže preko cijele zgrade.

– Želja nam je da se u tom prostoru napravi zavičajni muzej, u pripremi je projektna dokumentacija, znamo i na koji način ćemo prijavljivati. Bit će to prostor za sve one zbirke koje nemaju svoj prostor, a imaju svoju vrijednost i u povijesnoj tradiciji i našoj baštini – kazao je na kraju Janči.

Proračun je na kraju izglasan, a nisu ga podržala dva SDP-ova vijećnika.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZONA KOPRIVNIČKI IVANEC

Pored Danice ‘niče’ polje solarnih panela, prije dvije godine kupila ga je tvrtka iz Vinkovaca, pitali smo ih u kojoj je fazi izgradnja i...

Prije desetak dana pisali smo o tvrtki iz Koprivničkih Bregi, koja je u Poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec kupila jedno...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti