Ukusno kulturno dobro

FOTO Đurđevačke žene prezentirale su kako se spravlja tradicionalna Pogača z oreji

Podravska pogača z oreji stara je i jednostavna poslastica koju na području đurđevačke Podravine, od Podravskih Sesveta do Novigrada Podravskog, priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega.

10:46h
0
Spravljanje Pogače z oreji // Foto: djurdjevac.hr

U Muzeju Grada Đurđevca pred brojnom publikom Anđela Lenhard Antolin i Udruga žena Grada Đurđevca prikazale su “kak se to spravlja pogača z oreji”.


Na njihovu inicijativu zatraženo je da se Pogača z orejima proglasi kao nematerijalno kulturno dobro, a prijava za zaštitu je predana u Ministarstvo kulture.

Za prijavu je prikupljena sva dokumentacija vezana uz tradiciju izrade ovog kolača u đurđevačkom kraju, a snimljen je i  video koji je ovom prilikom po prvi put prikazan publici. Članice Udruge žena publici su uživo prezentirale proces pripreme ovog kolača, a nakon što su ga zamijesile kolač je ispečen u Restoranu i pivnici  Stari grad.

Podravska pogača z oreji stara je i jednostavna poslastica koju na području đurđevačke Podravine, od Podravskih Sesveta do Novigrada Podravskog, priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega.

Podravska pogača z oreji // Foto: djurdjevac.hr

– Terenska istraživanja koja su provedena pokazala su da to nije bio kolač koji se spravljao za blagdane, nego za jesenske i zimske poljoprivredne berbe i kućanske poslove, u koje je bilo uključeno više ljudi, ali i za vrijeme Korizme i posta. To je bio seljački kolač stoga ne postoji pisani recept, nego se recept prenosio s koljena na koljeno – rekla je Anđela Lenhard Antolin.

Posljednjih 50 godina pogača z oreji je i nezaobilazni eksponat na tradicionalnim izložbama kolača za vrijeme Picokijade, te je redovna poslastica na stolovima brojnih đurđevačkih obitelji i tradicijskih restorana.

A. Lenhard Antolin istaknula je kako su duga tradicija pripreme Pogače u đurđevačkom dijelu Podravine, njena jednostavnost, relativna nutritivna vrijednost te bogatstvo okusa koje nosi sa sobom, bili osnovni poticaji da se pokrene, prvo njena zaštita kao nematerijalnog kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH i UNESCO-u, a potom i na europskom nivou.

Pogaču je predstavila Anđela Lenhard Antolin // Foto: djurdjevac.hr

Posebno se zahvalila članicama Udruge žena čija je udruga nositelj ovoga projekta, svim kazivačicama koje su svjedočile o postojanju i izradi ovog kolača, potpori Turističke zajednice, Muzeju Grada Đurđevca, Boži Đurinčiću i svima ostalima koju su radili na projektu.

Za kraj članice Udruge žena sve su posjetitelje ponudile s pogačom koja je brzo nestala s tanjura, a nakon degustacije pogače publici je otkriven i recept za pripremu pogače.

Ovime će turistička ponuda Đurđevca dobiti još jednu prepoznatljivu gastronomsku deliciju.

čitam...