Zaštita prirode

FOTO Đurđevački pijesci, Park-šuma Borik, Crni jarki i druga prirodna blaga okupljaju se u Park prirode Podravina, Janči: Stvorit ćemo veliku turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske

Kako kaže Janči, osnivanje ustanove važno je za mogućnost povlačenja sredstava iz Europske unije, a s druge strane kroz park prirode dozvoljene su sve gospodarske aktivnosti na ovom području, od poljoprivrede pa do ribarstva, u skladu s ekološki održivim razvojem.

16:00h
0
Foto: djurdjevac.hr

U Đurđevcu je osnovan stručni tim za očuvanje bioraznolikosti i prirodne baštine čiji je zadatak zaštititi prirodne posebnosti naše županije te ih ujediniti u jednoj zaštiti kao Park prirode.

O tome su jučer na konferenciji za medije govorili gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković i Martin Mahović iz tima zaduženog za realizaciju projekta.

– Inicijativa za Park prirode Podravina postoji već neko vrijeme. Prošle godine bili smo u Ministarstvu i rečeno nam je koji su nužni koraci za osnivanje takvog parka. Trebali smo izraditi elaborat na temelju kojega bi se izradila stručna studija o području koje bi ulazilo u park prirode. Naš stručni tim skupio je najvrjednije s našeg područja i s tim elaboratom ići ćemo u Ministarstvo i nadamo se da će se naše područje uvrstiti u strategiju zaštite okoliša Republike Hrvatske, odnosno osnovati ustanova Park prirode – pojasnio je gradonačelnik.

Foto: Sanjin Bojić

Kako kaže, osnivanje ustanove važno je za mogućnost povlačenja sredstava iz Europske unije, a s druge strane kroz park prirode dozvoljene su sve gospodarske aktivnosti na ovom području, od poljoprivrede pa do ribarstva, u skladu s ekološki održivim razvojem.

– Cilj cijelog projekta je zaštita posebnosti ovog prostora uz rijeku Dravu i razvijanje turističke destinacije kontinentalne Hrvatske – dodao je Janči.

Kao što je napomenuo Lacković, osim zaštite prirode i razvijanja turizma, tu je i mogućnost boljeg plasmana autohtonih proizvoda, što za sobom povlači i bolje uvjete za ostanak ljudi u tom kraju.

Martin Mahović // Foto: Sanjin Bojić

– Na području Podravine postoji dosta zaštićenih područja, a nisu sve obuhvaćene Regionalnim parkom Mura-Drava. Da bi neko područje imalo prirodnu važnost i bilo pod zaštitom, može biti zaštićeno pod tri kategorije, bioraznolika vrijednost, krajobrazna i geološka. Naravno, sva naša područja kao što su Đurđevački pijesci, Park-šuma Borik i Crni jarki pod utjecajem su rijeke Drave, tim geološkim procesom, i smatramo da bi se zaštita morala proširiti na cijelo to područje njenog utjecaja – pojasnio je Mahović.

U to bi se dobro uklopio i najavljeni moderni posjetiteljski centar na Đurđevačkim pijescima, koji bi dopunio ponudu tog područja, a izgradit će se i poučne staze te hostel, kao što smo već pisali.

 

 

čitam...