Permakultura

FOTO Đurđevčani naučili kako planiranjem i projektiranjem živjeti u skladu s prirodom na zanimljivom predavanju Ivana Gregova

Permakultura je paket vještina za praktičan održiv život. Nastala početkom 70-ih godina u Australiji kao odgovor na probleme industrijskog poljodjelstva, danas je prihvaćena u svakom kutku svijeta kao jedan od najkonkretnijih recepata ili mogućih izlaza iz krize okoliša i resursa.

09:34h
0
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Prošlog je petka u Interpretacijskom centru u organizaciji društva za uljepšavanje grada Đurđevca Festuca održano uvodno predavanje o permakulturi.

Predavač Ivan Gregov iz Ureda za permakulturu zainteresirane je slušatelje upoznao s  osnovnim načelima permakulture te im predstavio glavne razloge za permakulturu i primjere primjene permakulture domaćih entuzijasta s područja Hrvatske i iz susjednih zemalja.

Permakultura je paket vještina za praktičan održiv život. Nastala početkom 70-ih godina u Australiji kao odgovor na probleme industrijskog poljodjelstva, danas je prihvaćena u svakom kutku svijeta kao jedan od najkonkretnijih recepata ili mogućih izlaza iz krize okoliša i resursa. No i izvan zelenog razmišljanja, permakulturna rješenja su širom svijeta naišla na prihvaćanje među onima koji grade jeftino, vrtlare zdravo ili unapređuju energetiku svojeg kućanstva, čineći time boljom svoju kvalitetu života.

Mnogima od njih permakultura je poslužila i kao osnova za sljedeće zanimanje, organizaciju farme ili poduzetnički projekt, a u zemljama s najdužom tradicijom, poput Velike Britanije, permakulturni stručnjaci se konzultiraju i kod planiranja infrastrukturnih ili regionalnih projekata.

Ako ste zabrinuti ne samo za budućnost Planeta, već i za naš opstanak i kvalitetan život na njemu, permakultura bi vam zasigurno mogla ponuditi neke odgovore, i to već u petak kada će se održati uvodna radionica o permakulturi.