VINSKI SVETAC I ZAŠTITNIK

FOTO Đurđevčani proslavili Bartolovo uz finu kapljicu, ukusnu hranu, dobru pjesmu i postavljanje klopoteca

Smatram da je naša turistička ponuda bogatija, a piće i hrana bolji nego na Jadranu. Samo trebamo nastaviti raditi na promociji i jačanju naše ponude, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

15:23h
0
Foto: Grad Đurđevac

Đurđevački vinogradari u čast vinskog sveca, zaštitnika grožđa i vinograda sv. Bartola u svojim su vinogradima podigli klopoteca.


Posebno svečano bilo je u Pesijem repu, vinogradu poznatog vinogradara i vinara Ivana Cvekana, ovogodišnjeg vlasnika gradonačelnikova vina okićenog zlatnom medaljom. Tradicionalno, razlog je to da se za Bartolovo klopotec postavi na najvidljivije mjesto upravo kod njega, od strane Turističke zajednica grada Đurđevca i Udruge vinogradara i voćara Đurđevca.

Predsjednik Udruge Marijan Ređep zahvalio se gradu Đurđevcu na tradicionalnoj kupnji klopoca, nakon čega je okupljene pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči. Podsjetio je, pritom, da je grad raspisao mjere za poticanje nabave strojeva, edukaciju i sufinanciranje registracije vinara te na natječaj za dodjelu oznake izvrsnosti Kvaliteta Podravina.

– Zahvaljujem se svim vinogradarima koji su u suradnji s gradom asfaltirali vinogradarske puteve, no ostalo je još nekoliko neasfaltiranih puteva i odvojaka koje želimo urediti i asfaltirati. Stoga, molim vinogradare s tih područja da se uključe u sufinanciranje. Svjedoci smo da svaka jača kiša donosi probleme i uništava neasfaltirane puteve te nanosi materijal na asfaltirane ceste. Za kraj moram naglasiti da imamo odličnu suradnju s Udrugom vinogradara i voćara Đurđevac koja sudjeluje na svim manifestacijama u organizaciji grada i čiji članovi sudjelovanjem na izložbama prezentiraju naš grad i našu bogatu eno-gastronomsku ponudu – izjavio je Janči.

Foto: Grad Đurđevac

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković infrastrukturu je postavio kao temelj uspjeha. Do berbe bi, govorio je, trebala biti asfaltirana i dionica do vinograda obitelji Cvekan.

– Ovakvi poduhvati gdje ljudi idu s gastronomskom i eno ponudom u svrhu turizma uvijek dobiju podršku grada. Naše gorice su oduvijek mjesto druženje, zabave, upoznavanja, ali i prirodna oaza za odmor i tišinu. To je slavljenje jednog posebnog stila života kakvoga mi živimo u Podravini, a ja mislim da je Podravina jedno od najljepših područja u Lijepoj našoj. Smatram da je naša turistička ponuda bogatija, a piće i hrana bolji nego na Jadranu. Samo trebamo nastaviti raditi na promociji i jačanju naše ponude jer mi već imamo sve potrebno i vinogradarske ceste, brojne kušaonice, odličnu hranu i prekrasnu prirodu. Zahvaljujem se Udruzi i svim vinogradarima na dosadašnjoj suradnji i želim vam danas dobar provod – rekao je Lacković.

Matija Vogrinčić predvodio je postavljanje klopoca. Ivan Cvekan pokazao se kao pravi domaćin. Proslava je, uz nastup Dravskih pajdaša, trajala do kasnih sati.

čitam...