druga klima za poljoprivrerdu

FOTO Đuru Čikulina na križevačkom placu znaju svi, tamo je već 40 godina: Od Svih svetih pa do Uskrsa kod mene se ne može dogoditi da nema mladog luka

Jedno povrće, službeno ipak voće, glavni je ogledni primjerak kako se klima poremetila, odnosno stiglo je neko drugo vrijeme.

08:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Đuru Čikulina na križevačkoj tržnici svi znaju. Tamo je gotovo svaki dan, već punih 40 godina, nema onoga što on ne uzgaja i prodaje. Kad smo mu prišli, taman je vagao više od dvadesetak kilograma paprike jednoj svojoj stalnoj mušteriji.


On je iz Bukovja Križevačkog, poljoprivredom se bavi 35 godina, a prije toga uzgajao je cvijeće. Sve to vrijeme prisutan je na križevačkoj tržnici.

Paprike, gljive, krumpir, rajčica, patlidžani, matovilac, špinat, blitva, rikola, salata, ljute feferone, slatke feferone, cvjetača, kupus, grah, nema čega nema, pravo bogatstvo okusa koje Đuro uzgaja na četiri hektara zemlje, bez šume, bez livade. Sve mu je na otprilike 150 metara od kuće, osim kukuruza i krumpira. Otkad je koronavirus ušao u pore našeg društva i Đuri je pao promet. Ljudi manje dolaze na tržnicu.

– Otkad se pojavila glasina da je korona i na povrću koje se uvozi, naravno da se plaše. No, zimnica se mora spremati. U odnosu na prošlu godinu ima 30 do 40 posto manje prometa. Paprika je sad idealna, više takve paprike nebu. Prvoklasna paprika je kod mene šest kuna. Dođu pa mi vele da je u trgovini 5,99 cijena. Jest, ali je osam dana koštala 13, 14 kuna – sugerira on.

Zima je bila slaba, povrće je bilo donekle dobro, ali bilo je puno štetočina. Đuro nam otkriva kako je kod njega cvjetača ‘dobila’, u korijen su joj ušli nametnici, inače bi bila bijela kao snijeg. Uvijek se nešto radi i uzgaja, kad se jedno vadi, drugo se sadi.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Od Svih svetih pa do Uskrsa kod mene se ne može dogoditi da nema mladog luka. Ako je Badnjak ili Stara godina, ako je vani pola metra snijega, ja prodam špinat i blitvu, to mi je interesantno – govori Đuro.

Jedno povrće, službeno ipak voće, glavni je ogledni primjerak kako se klima poremetila, odnosno stiglo je neko drugo vrijeme.

– Paradajz. Ostao je bez lista, a nikad u 30 godina nije tako bilo. Znao je biti mraz biti početkom desetog mjeseca, mi smo poslije Svih svetih brali paradajz vani. Promijenilo se vrijeme – mirno i tužno kaže ovaj poljoprivrednik.

Vremešni Đuro ima dva sina koji, kažu, nisu zainteresirani nastaviti ovaj posao, no pomažu mu kad god stignu. Sam se bori s vremenom, uvjetima i poljoprivredom.

 

čitam...